Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. Dani satire Fadila Hadžića

Branislav Nušić: Protekcija

Protekcija
NARADNO POZORIšTE SARAJEVO
03.06.2022.
u 07:15

17. 6., petak, KEREMPUH, 20 sati; NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO; Redatelj: Kokan Mladenović; Glume: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović, Mak Čengić; Glazbenici: Naomi Druškić, Lucija Mesarek, Dario Kos

"Svi problemi koje genijalni Nušić lucidno detektira u svom velikom djelu 'Protekcija' aktualni su i dalje. Naš mentalitet pogotovo. Skloni smo korupciji, vezama, skloni tome da nekamo uđemo na mala vrata, da nešto obavimo ispod žita, da smislimo milijun načina kako nešto napraviti nečasno, u svoju korist. Ništa se nismo promijenili od vremena nastanka ove komedije do danas. Uz tragičnu aktualnost, komedija se duhovito obračunava s devijacijama našeg vremena. Vjerujem da će se publika gromko smijati, ali da će nakon toga ostati okus gorčine...", zapisao je redatelj Kokan Mladenović.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo to je podcrtao sljedećim: "Svaki umjetnik, kao i kazalište, mora iskušavati granice svoje slobode. Narodno pozorište te granice slobode oduvijek iskušava i pomiče i nadam se, a u takav zaključak me uvjeravaju i reakcije medija, publike i stručne javnosti, da to radimo i danas i ubuduće. Kazalište je bilo, jest i bit će mjesto intenzivnog susreta i razmjene: energetske, duhovne, emocionalne. To je njegova estetska, pa ako hoćete i ontološka bit. E, upravo taj osjećaj treba biti pokretač u našem budućem radu. Teatar je društveni događaj, urbani ritual... Obećajemo da ćemo se s naših scena, preko velike klasike i recentnih drama, beskompromisno suočavati s nekim nazadnim, a vrlo raširenim pojavama u našem društvu: šovinizmom, ksenofobijom, otimačinom, hipokrizijom. Nušić je dobar početak za novu epohu Narodnog pozorišta Sarajevo jer u starom tekstu od prije sto godina vidimo kako prvo moramo mijenjati sebe i društvo, ako to želimo i kazalištu."

Dodati treba da je Protekcija Nušićevo zatvorsko djelo. Naime, njegova pjesma pod naslovom Dva roba, koja je objavljena u Dnevnom listu izazvala je veliku pažnju čitatelja, ali je istovremeno uvrijedila i razbjesnila kralja Milana, koji je naredio da se Nušić uhapsi i osudi. Nušić je već tada imao reputaciju mladog čovjeka "poganog jezika i još poganijeg pera…". Osuđen je na dvije godine zatvora, ali je pomilovan nakon godine dana koju je proveo u požarevačkom zatvoru. Na robiji je pisao priče koje su poslije objedinjene u knjizi "Listići" i komediju "Protekcija".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije