Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. Dani satire Fadila Hadžića

Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Revizor

Revizor
HNK Zagreb
03.06.2022.
u 07:00

18. 6., subota, HNK ZAGREB, 18 sati; HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZAGREB; Redatelj: Sergej Potapov; Glume: Bojan Navojec, Daria Lorenci Flatz/Vanja Matujec, Iva Mihalić, Slavko Juraga/Ivan Colarić, Dušan Bućan, Alen Šalinović, Milan Pleština, Filip Vidović, Silvio Vovk, Igor Kovač, Ivan Jončić, Kristijan Potočki, Tin Rožman

Britko i duhovito Gogoljevo djelo ˝Revizor˝, u režiji jednog od najnagrađivanijih ruskih umjetnika Sergeja Potapova, razotkriva detaljno svijet korupcije, dočaravajući brojne karaktere koji jedino vezama, uslugama i novcem ostaju na svojim pozicijama. Nemoral, lukavost i poniznost vladaju, a varalice to iskorištavaju stvarajući sliku bolesnog i pokvarenog društva.

"U našoj predstavi želio sam se odmaknuti od općepoznatoga tumačenja "Revizora" i s glumcima napraviti novo viđenje komada. Posebno smo se fokusirali na lik Hlestakova, koji je najčešće predstavljan kao blesav, lakomislen, hedonističan, bezobrazan, lažljiv, bezosjećajan mladić. Mi ga prikazujemo posve drukačijim i zato je njegov kraj neminovan. Možda taj pogled na Hlestakova neće naići na opće odobravanje, ali redatelj mora oblikovati svoje čitanje do kraja, kao što i svaki gledatelj viđeno mora tumačiti na svoj način. To je bit kazališta. Viđeno mora biti jasno i zaokruženo, o čemu svatko ima pravo donijeti svoj sud i ostvariti svoj odnos prema doživljenom", rekao je redatelj Sergej Potapov.

Intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč objasnila je da se predstavom ne namjerava ući u dijalog s prošlim vremenom, već s današnjim: "Ona je na određeni način replika na pogubljenu zbilju u kojoj epizodisti preuzimaju uz izgled i namjere naslovnih karaktera i u kojoj svaka reinterpretacija ili dekonstrukcija vodi izravno ne u uspostavljanje novih, već u gubitak onih postojećih sve upitnijih vrijednosti." Uz premijeru predstave Hina je podsjetila da je to najpoznatija drama Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, autorova osuda pohlepe, gluposti i korupcije imperijalne Rusije s početka 19. stoljeća, koju je novo zagrebačko uprizorenje učinkovito pretvorilo u svevremensku modernu farsu.

Praizveden 1836. u kazalištu Aleksandrinski u Sankt Peterburgu, "Revizor" je ozbiljna društvena kritika koja bespoštedno raskrinkava licemjerje i moralnu izopačenost neučinkovitog birokratskog aparata, izrugujući se gluposti i beskičmenjaštvu malograđanštine. Sve što lako prepoznajemo i danas u našoj svakodnevici.

Ulaznice za predstavu prodaju se na blagajni HNK Zagreb.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije