Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje u Zagrebu

Burhan Öçal u četvrtak u Lisinski donosi izvornu glazbu Istanbula

'burhan4_nnn_kul_280313'
''
01.04.2013.
u 16:48

Öçalov Istanbulski orijentalni ansambl donosi nam glazbu kakva se svirala u vrijeme Osmanskog carstva

Turčin sam, turski sam glazbenik i želim učiniti tursku glazbu popularnom u svijetu – kratko i jasno opisuje za Večernji list svoj put turski udaraljkaš Burhan Öçal, koji će sa sastavom Istanbul Oriental Ensemble 4. ožujka drugi put nastupiti u Zagrebu. Od njegova prvog nastupa prije desetak godina u Hrvatskoj se, zahvaljujući turskim sapunicama, javila cijela vojska turkofila koji se sada imaju priliku upoznati s autentičnim, za razliku od kičerskih folkera, predstavnikom turske, odnosno osmanlijske glazbe. O njegovoj vrijednosti najbolje govori činjenica da Öçal u svijetu nastupa na glasovitim world i jazz festivalima kao što su Montreux, Womad, Womex i slični.

– Otomansko je Carstvo trajalo 700 godina i cijelo to vrijeme stvarana je glazba, a meni je najdraže razdoblje ono iz vremena sultana Selima III. On je bio i odličan glazbenik – kaže Öçal, svjestan da zapadnjacima gotovo sva orijentalna glazba djeluje vrlo slično.

– U Turskoj se proizvodi puno različite glazbe, ali kako ona ne nalazi život u zapadnom svijetu, svi tursku glazbu vide kao orijentalnu.

Öçal se neko vrijeme bio posvetio i misticizmu sufijske glazbe.

– Bio sam posvećen tome, ali sam odustao. Majčina je strana obitelji religiozna i zato smo bili zainteresirani za sufijsku glazbu. Bilo je to na vrhuncu moga boravka u SAD-u. Danas tu glazbu sviram samo iz hobija.

Od svih tradicionalnih turskih instrumenata, Öçal se opredijelio za udaraljke jer su mu, kaže, u genima.

– Svirao sam udaraljke još u majčinoj utrobi. Odrastajući u Kirklareli, oduševili su me Ramadanski bubnjari. Kao trogodišnjak rekao sam roditeljima da mi kupe udaraljke. Udarao sam u golemi bubanj prebačen preko mojih ramena. I tako sam se zarazio.

Dvaput je Burhan Öçal svirao sa Stingom.

– Htio me povesti na svjetsku turneju, ali nisam mogao. Ja sam također solo izvođač. Njemu to nije odgovaralo. Ali napravili smo nešto dobre glazbe iako malo. Sviđa mi se njegov rad.

Na kraju, kakav ćemo repertoar čuti u Zagrebu?

– Nećemo izvoditi ni Stinga ni Jazz Quartet. Svirat ćemo još privlačniju izvornu istanbulsku glazbu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije