Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Branko Franceschi usred mandata napušta Split i dolazi na čelo Modern galerije u Zagreb

Splitski Arheološki muzej, Hrvatski pomorski muzej i Galerija umjetnina istovremeno ostali bez ravnatelja
10. siječnja 2020. u 11:06 0 komentara 377 prikaza
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Stjecajem okolnosti, gotovo u isto vrijeme u čak tri splitska muzeja dolazi do promjena čelnog čovjeka. U fotelju ravnatelja Hrvatskog pomorskog muzeja Split zasjeo je Ljubomir Radić, arheolog i povjesničar, kojeg su potvrdili splitski gradski vijećnici. Ispunio je sve uvjete natječaja koji je bio raspisan nakon završetka četverogodišnjeg mandata bivše ravnateljice Danke Radić.

mumije (1) intrigantna izložba Upoznajte zagrebačke mumije - otkrivaju sve o svojoj prošlosti

Novi ravnatelj u Hrvatskom pomorskom muzeju Split kao kustos radi već dvanaest godina, a prije toga radio je kao profesor povijesti. U svom mandatu Ljubomir Radić namjerava vrata Pomorskog muzeja “otvoriti svima” te posebno usmjeriti aktivnosti prema srednjim školama i Sveučilištu u čijim sastavnicama studira oko 22 tisuće studenata. Planira privući i veći broj turista u suradnji s turističkim agencijama. Povijest pomorstva, izjavio je ovih dana, potrebno je više približiti našim građanima te proširiti suradnju sa srodnim ustanovama u susjednim državama koje povezuje more. U muzeju intenzivno izrađuju dokumentaciju i za novi stalni postav.

Iz Galerije umjetnina, na žalost mnogih kulturnjaka, u pola drugog mandata odlazi ravnatelj Branko Franceschi.

– Od 12. veljače bit ću ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu. Razlozi mog odlaska su osobne prirode, ali mogu istaknuti da mi je ravnateljstvo Galerijom umjetnina u Splitu jedno od boljih poslovnih iskustava. Moderna galerija u Zagrebu s druge pak strane je novi, profesionalno velik izazov, a moj temperament je takav da volim izazove i promjene – rekao je za Večernji list.

Branko Franceschi koji je u Splitu, što nije zanemarivo, dobio mandat i za gradonačelnikovanja SDP-ovca Ive Baldasara i aktualnog HDZ-ovca Andre Krstulovića Opare, u Galeriji umjetnina napravio je važne iskorake. Posebno je ponosan na povećanu vidljivost Galerije umjetnina i ostvarene međunarodne suradnje. Kupljeni su i brojni radovi za fundus Galerije, oživjela je aktivnost u virtualnim prostorima, realizirana emisija na Radio Splitu... Prema riječima Branka Franceschija, Galerija umjetnina u Splitu jedan je od najljepših muzeja u Hrvatskoj koji je dodatno uređen. U njegovu okruženju postavljena su djela Žuvele, Drinkovića i Bogdanovića te uspostavljena tijesna suradnja s brojnim institucijama, naročito Galerijom Kula u Splitu.

Najintrigantniji “transfer” dogodio se u splitskom Arheološkom muzeju. Damir Kliškić razriješen je dužnosti zadnjeg dana prošle godine, a za v.d. ravnatelja imenovan je Ante Jurčević, arheolog koji je u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu radio kao viši kustos. Predsjednik Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Miroslav Katić, inače ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, za Večernjak je potvrdio kako je na sastanku Upravnog vijeća u srijedu odlučeno o raspisivanju natječaja za novog ravnatelja. Katić naglašava da je novog v .d. ravnatelja postavilo Ministarstvo kulture, a smijenjeni Kliškić vratio se na svoje staro radno mjesto kustosa za prethistorijsku zbirku.

galerija umjetnina, split Galerija umjetnina Otvara se stalni postav suvremene umjetnosti u Splitu

U posljednje vrijeme šuškalo se da će Kliškić biti smijenjen zbog loših međuljudskih odnosa, nesuradnje i neadekvatne pripreme proslave dvjestote obljetnice Arheološkog muzeja. Govorilo se i da će se navodno arheološki lokalitet Salona izdvojiti iz matične ustanove. U Ministarstvu kulture kažu da je Damir Kliškić smijenjen jer nije realizirao program na osnovi kojeg mu je povjeren mandat. Na to da ne ispunjava očekivanja u više navrata upozoravan je iz Upravnog vijeća. Uočeni su propusti u radu Muzeja zbog nesavjesnog postupanja i jednostranih odluka ravnatelja Kliškića, što je za posljedicu imalo loše odnose s lokalnom zajednicom i negativan odjek u javnosti. Za upravljanje arheološkim lokalitetom Salona, kažu u Ministarstvu, ne postoje nikakvi planovi koji bi uključivali odvajanje od Arheološkog muzeja Split.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.