Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Svih osam manjinskih zastupnika zajednički će pregovarati o novoj Vladi

– Mislim da se zna tko je relativni pobjednik ovih izbora, a mi ćemo pripremiti naš program, našu podlogu i platformu i onda ćemo krenuti u razgovore – tvrdi Bilek.
14. rujna 2016. u 13:45 48 komentara 5104 prikaza
manjinci
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Svih osam zastupnika nacionalnih manjina odlučilo je danas u Saboru da će zajednički ići u pregovore za sastav nove Vlade, a uvjet da podrže novu Vladu jest prihvaćanje programske platforme manjinskih zastupnika.

Zastupnik češke manjine Vladimir Bilek (koji se u aktualnom mandatu ipak izdvojio od ostalih manjinskih zastupnika i prešao u klub Milana Bandića) kazao je da su ovaj put manjine odlučile nastupati zajednički.

– Danas je održan prvi sastanak svih izabranih manjinskih zastupnika na ovim izborima. Ovdje nas je svih osam, dogovorili smo se da ćemo zajednički nastupati i pripremamo platformu mogućih sporazuma. Danas smo održali sastanak i razgovarali o samoj konstrukciji platforme manjina, odradili smo određeni nacrt, a sutra nastavljamo s našim radom pa ćemo vidjeti razvoj situacije – objasnio je Bilek nakon sastanka manjinaca.

Što se tiče samih uvjeta za suradnju, dodaje, to su prije svega prava nacionalnih manjina.

– Tu je i naša programska platforma koja se mora uskladiti s budućom Vladom i mora postati sastavni dio njenog programa. Programski dio nacionalnih manjina ne sastoji se samo od općeg dijela, nego su tu i posebni dijelovi koje svaka nacionalna manjina ima kao svoju posebnost, a neki zastupnici zastupaju više nacionalnih manjina pa moramo kompletno uskladiti naše programe i dogovoriti se kako zajednički izaći s našim programom, posebno kada imamo i nove zastupnike (mađarska manjina ima novog zastupnika op.a.) – kazao je Bilek. Manjine, dodaje, nisu dogovarale zajednički načelni stav o Vladi Mosta i HDZ-a.

– Mislim da se zna tko je relativni pobjednik ovih izbora, a mi ćemo pripremiti naš program, našu podlogu i platformu i onda ćemo krenuti u razgovore – tvrdi Bilek. Upitan kada manjine misle stupiti u kontakt s HDZ-om, odgovara kako su određeni kontakti već postojali.

– Bilo je raznih kontakata na svim razinama. Vjerujem da ćemo se dogovoriti, ali mi prvo moramo postaviti svoju platformu da bismo zajednički krenuli u razgovore. Pregovori su pred nama, pa ćemo vidjeti – kazao je Bilek.

Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi rekao je da je cilj današnjeg sastanka bio da sve manjine zajedno nastupaju kao u 7. sazivu Sabora, a ne kao u 8. sazivu kada se dio manjina izdvojio i priključio Klubu Milana Bandića koji je podržavao aktualnu Vladu u odlasku, dok je drugi manjinski zastupnici nisu podržavali.

– Čvrsto vjerujemo da ćemo ovaj put ostati zajedno – tvrdi Kajtazi koji je inače i član Kluba zastupnika HNS-a. Upitan što on misli o koaliciji s HDZ-om, kazao je da ima stvari koje zamjera toj stranci.

– Naravno da im zamjeram, ali ako je stav Kluba nacionalnih manjina da idemo s njima, ja ću to ispoštovati – poručio je Kajtazi.

Upitani hoće li manjine inzistirati na punoj implementaciji prava manjina na dvojezičnost, primjerice u Vukovaru, Bilek je odgovorio novinarima da pričekaju da manjine sastave svoju programsku platformu.

– Nakon toga ćete vidjeti dokumente i prijedlog sporazuma pa ćemo moći reći nešto više. Ne mogu reći hoće li to sutra biti gotovo, programi su prilično opširni i probat ćemo ih što više skratiti da budu konkretni – objasnio je Bilek dodavši kako je ključ poštovanje prava nacionalnih manjina i zakona RH, a dalje će se detalji raspraviti.

– Zasad nisu spominjana nikakva mjesta u Vladi ni vezano za Klubove, o tome uopće nismo pričali, osnovno je da svih osam zastupnika manjina želi nastupati zajedno – zaključio je Bilek.

>>HDZ Mostu nudi dva ministarstva manje

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar pendreck
  pendreck:

  Manjinci 8 zastupnika. 3 milijuna Hrvata izvan Hrvatske: 3 zastupnika.

 • Avatar gecdra
  gecdra:

  Kako je pupvac manjina, pa njh je 98 % u svim Hrvatskim institucijama.

 • malala:

  Treba njih svih 8 jednom za svagda otpilit. Koja jos normalna drzava ima manjince u parlamentu. Nek plesu i heklaju a ne da nam kroje politiku.