Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TONINO PICULA

Ako me ne izaberu za šefa SDP-a, spreman sam kandidirati se za predsjednika države

Tonino Picula
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
25.09.2016.
u 13:12

Pretpostavljam da simboliziram neki kontinuitet u stranci. Ja sam potpuno afirmiran kandidat za predsjednika SDP-a. Loše bih se osjećao da se nisam kandidirao

Kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije i govorio o svojoj viziji stranke u budućnosti, problemima koji muče SDP i o svojoj kandidaturi.

U oproštajnom govoru Milanović je pozvao SDP ostane stranka malih ljudi. Je li SDP bio takva stranka?

Izborni rezultati dovoljno govore. Samo na zadnjim izborima izgubili smo 100 tisuća ljudi. Ne vjerujem da je doma ostalo toliko bankara. Sto tisuća malih ljudi nam je okrenulo leđa. Nešto nije u redu. Nemojmo zaboraviti da je Most prva opcija trećeg puta koja se dva puta potvrdila na izborima. Tu je i Živi zid. Brojke nešto govore. Možemo govoriti o dva vala tranzicijskih žrtava, to su žrtve brutalne privatizacije. Ona je ostavila  teške ožiljke. Tu je i nešto drukčija tranzicija, a to je tranzicija kad smo ulazili u EU. Prilagodba standardima EU nije bezbolna. Stvorio se kvantum nezadovoljstva s kojim SDP nije dobro korespondirao.

Kolike su vam šanse za pobjedu kad iza vaših protivnika stoji logistika i potpora zvučnih imena?

Da sam se navodio lukavošću, ne bih se kandidirao ni 2007. kad su ankete pokazale da sam ja prikaz račanovskog SDP-a. Pretpostavljam da simboliziram neki kontinuitet u stranci. Ja sam potpuno afirmiran kandidat za predsjednika SDP-a. Loše bih se osjećao da se nisam kandidirao.

Zanima li vas kandidatura za mjesto predsjednika Republike?

Da, zanima me. Ako se nastavim baviti politkom i ne budem izabran za predsjednika SDP-a, spreman sam preuzeti i tu kandidaturu.

Koji je put za BiH u svjetlu današnjeg referenduma? Mislite li da će građani izglasati ovu odluku? Što će biti posljedica?

Postoji jedna fraza da BiH mora prijeći iz Daytonske u Bruxellesku fazu. Jedini put je da BiH uđe u EU. Postoje brojne skupine koje se tome protive jer je ugrožena njihova pozicija iz Daytonskog sporazuma. Dodik izvan ovog inzistiranja na državnosti Republike Srpske zapravo pokušava zavezati ruke opoziciji koja ima jake argumente kada kritizira njegov način vladavine i, naravno, on je suočen s ozbiljnim optužbama za zloupotrebu vlasti. Institucije ne uspijevaju eliminirati ovakve političke zahvate koji je ugrožavaju.

U jednom trenutku na putu za EU htjeli – ne htjeli morate mijenjati Ustav. Ako jedan ovakav događaj izaziva ovolike tenzije, možete misliti što će biti kad dođu drugi ozbiljni zahtjevi. Međunarodna zajednica ne može Bosnu i Hercegovinu prepustiti same sebi.

Komentara 53

Avatar juricamesko
juricamesko
13:52 25.09.2016.

Tonino imaš još vremena da se kandidiraš i za predsjednika SAD.jednako ćeš toliko u oba slučaja imati šanse.

DU
Deleted user
13:37 25.09.2016.

Picula pametan si čovijek ako želiš pobijediti nađi ili osnuj stranku može socijaldemokratsku Hrvatske u partiji i s partijom nemaš šanse.

FA
Fake
13:51 25.09.2016.

Sad si malo pretjerao.Da bi bio Kolinda još treba papati puno žganaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije