Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grčić i lalovac:

'Smanjenje PDV-a u režiji HDZ-a prouzročit će pad mirovina i plaća'

Grčić i Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.10.2015.
u 13:26

Iz središnjice SDP-a ministar Lalovac se pohvalio i mišljenjem Europske komisije koja je članicama preporučila da se ne ide na porezno rasterećivanje potrošnje, nego rada.

Najava HDZ-a da će smanjiti stopu PDV-a prvo sa 25 na 23 posto, a u drugom dijelu mandata na 20 posto, prouzročit će pad mirovina za 230 kuna kroz iduće dvije godine, a u sljedećim godinama i do 30 posto. Izračunali su to potpredsjednik vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac koji su HDZ-ove najave zbog toga nazvali vrlo neodgovornima. Tvrde da će takva politika dovesti do velikih rezova koji nikome neće koristiti.

Iz središnjice SDP-a ministar Lalovac se pohvalio i mišljenjem Europske komisije koja je članicama preporučila da se ne ide na porezno rasterećivanje potrošnje, nego rada. 

– Smanjivanje stope PDV-a kumulativno bi u četiri godine značio manjak za državni proračun od oko 23 milijarde kuna. Da bi to kompenzirali, vjerojatno bi morali ići u bolne rezove, poput rezanja mirovina i 230 kuna mjesečno manje svakom umirovljeniku u prve dvije godine, a ako bi se i dalje smanjivao PDV, smanjenje mirovina bi iznosilo i do 30-ak posto – poručio je Lalovac.  Dodao je i kako SDP, odnosno vlada, planiraju od iduće godine povećati neoporezivi dio dohotka do 3000 kuna i podići granicu za primjenu najviše stope poreza na dohodak od 40 posto, što će državu stajati oko 800 do 900 milijuna kuna. A dugoročno i ukinuti stopu od 40 posto i tako stimulirati rad i osnažiti srednji sloj društva. 

Prema riječima potpredsjednika Grčića, smanjenje PDV-a u režiji HDZ-a neće samo dovesti do pada mirovina nego i do smanjenja plaća u javnim i državnim službama. I to za 900 kuna u iduće dvije godine, a sljedećih godina i dvostruko više. Na pitanje hoće li Vlada uvesti i porez na nekretnine Grčić je kazao kako za uvođenje takvog poreza treba vremena, treba srediti zemljišne knjige pa od toga još uvijek neće biti ništa. 

– Jednog dana možda se i dogodi, ali ne tako skoro – kazao je Grčić.  

Komentirali su i najave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će smanjiti plaće dužnosnika za 30 posto. Za ministra Lalovca to je čisto politikantstvo i demagogija.   

– To neće imati nikakav efekt na proračun, a znate da su plaće unutar proračuna u 2014. i 2015. svedene na plaće kakve su bile 2008., zadnje godine prije snažne krize. Nije uopće problem ako žele da ministri i saborski zastupnici rade za 10.000 kuna, međutim problem je cjelokupnog sustava da će pojedini načelnici odjela i niže rangirani referenti po svojim primanjima prijeći ministre i određene dužnosnike – kazao je Lalovac. 

Obojica su kazala i kako građani imaju dva koncepta na raspolaganju. Onaj Zorana Milanovića u kojem Hrvatska raste i otvara nova radna mjesta i koncept Tomislava Karamarka koji znači rezove i smanjivanje mirovina za 230 kuna.

>>HDZ-u zbog premalo žena prijeti 550.000, a SDP-u 250.000 kuna kazne

Komentara 117

MH
MAtahaRI_HR
13:47 21.10.2015.

Izbori odmah! Ministar 2% se našao javiti nakon što je narod javno lagao! Ništa Zoranu Milanoviću pomoć neće ni plaćene ankete, ni američki PR stručnjak, ni hrvatski spin-doktori, ni naglo pronađeno domoljublje, ni patriotizam, ni koalicija, ni napadi na predsjednicu Kolindu, nema te snage koja će njegove loše gospodarske rezultate pretvoriti u još jedan mandat u Banskim dvorima! HDZ ima Tomislava Karamarka, program njemačke kvalitete i koaliciju iskrenih domoljuba! Narod zna za koga će glasati! Pozdrav iz Rijeke!

MX
MXLCLGTG
13:41 21.10.2015.

Tik-tak-tik-tak-tik-tak gotovo je Vase izracunavanje i pustanje balona napuhani sa lazima.

DU
Deleted user
13:45 21.10.2015.

Jel se to poznati matematičar Grčić uhvatio izračuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije