Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.10.2014. u 10:43

Bandićevo uhićenje nije dovoljno za katarzu, jer je upravo on, koliko god se to nekima sada činilo čudno i pomalo nestvarno, u mnogim sumnjivim procesima bio samo vodonoša. Mali od kužine za velike muljaže

Milan Bandić konačno je uhićen. Ono što se najavljivalo već godinama, došlo je iznenada, u trenutku kada su i najveći vjernici u pravnu državu počeli gubiti nadu. Uhićenje "zagrebačke skupine" nije samo obračun s kriminalom u Zagrebu nego posljednja šansa da se naše društvo konačno obračuna s kriminalnom hobotnicom koja je napala Hrvatsku gotovo u istom trenutku kada je došla i demokracija.

Zagreb nije samo glavni grad svih Hrvata, nego i glavni grad svih hrvatskih kriminalaca. Hrvatska metropola je postala ishodiše mita i korupcije, a mnogi rukavci te mutne rijeke vodili su u ured Milana Bandića. Znao je, rekli bi njegovi brojni apologeti i obožavatelji, kak' se to dela.  Bandićevo uhićenje nije dovoljno za katarzu jer je upravo on, koliko god se to nekima sada činilo čudno i pomalo nestvarno, u mnogim sumnjivim procesima bio samo vodonoša. Mali od kužine za velike muljaže. Zato je u nedjelju navečer, nakon dugo vremena, najljepše bilo biti mali čovjek sa skromnim primanjima, kojemu su se do jučer smijali i pogrdno ga nazivali luzerom, samo zato što se nije snašao po onim kriterijima prema kojima se snašao gradonačelnik iz Remetinca. 

Na drugoj strani, zamjetan broj bogatih i moćnih noćas nije dobro spavao u svojim pozlaćenim kavezima jer vrlo dobro znaju s kim su tikve sadili. Stoga je po meni pravo pitanje zašto su "institucije sustava" čekale tako dugo, zašto prije nisu zagazile u zagrebačku močvaru. Ima i ovdje puno teorija. Meni se čini najuvjerljivija ona koja povezuje zagrebačkog gradonačelnika s drugim moćnicima koji su u Zagrebu uvijek mogli omastiti brk. Pa čak i pošteno ako ne može nikako drukčije.  Sve za što ga se tereti, a riječ je o čovjeku koji ima barem dvije stotine kaznenih prijava, Milan Bandić nije radio sam. Njemu su hrlili u zagrljaj najmoćniji tajkuni, utjecajni nogometni menadžeri, bivši politički moćnici, umišljeni novinari, preplašeni kulturni radnici, estradne zvijezde... Svi koji imali ili su pak maštali o vlasti i moći.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Hrvatska stati na pola puta ili će ići do kraja prema potpunoj katarzi. Treba demistificirati, ostat ću na ovom eufemizmu, još samo nekoliko simbola naše tranzicije. Treba konačno raščistiti i s tim zlatnim teletom. Puno je toga napravljeno, prijeđen je veliki put pa bi bilo šteta da se ne pokušaju ukloniti i zadnje prepreke. Jer, kako je lijepo napisao jedan drugi, meni puno draži poznati Hercegovac, Mak Dizdar, valja nama preko rijeke.

>>Zbog čega su uhićeni Bandić i suradnici?

>>Pogledajte kako je policija nakon pretresa stana odvezla Bandića u pritvor!

Komentara 84

PA
paco1
10:53 20.10.2014.

Bnadić je mala riba kakvih još ima dije tu Mesić dije Zamp dije tu CENTAR BANKA ima toga do sutra pisat.. Daje Bandić još u sdp nikad nebi bio uhapšen.. Zaboravi stečajne nagodbe i LINIĆA..

ĆA
ćaćaća
11:29 20.10.2014.

da linić mesić i ekipa nisu uz tkz biznis antifašite odavno bi učili pjevati u remetincu..

JO
josko
11:09 20.10.2014.

Ako je lopov - žao mi je da u Zagrebu i Hrvatskoj lopovluk toliko promrežen. Ako je (moguće) mogući politički namješten proces - žao mi je kako politički procesi i dalje mogući. A kako to da predsjedniku Vlade Milanoviću, kojii nema ni jednu (znanu) prijavu - manje vjerujem!? Rađe bi i danas popio kavu s Bandićem nego s Milanovićem (a da i ne spominjem druge njemu slični sada na vlasti). A kako to da ja imam dojam kako spomenuti "mali čovjek" je najviše ljut jer i on/ona nisu uspjeli nešto žveknuti i ušičariti - nešto dobiti ili uzeti što im ne pripada. Ukratko, tuga i žalost uzduž i poprijeko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije