Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najubitačniji karcinom

Štagljarovo otkriće veliki je pomak u terapiji raka pluća

Igor Štagljar
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/4
25.03.2014.
u 18:00

Ugledni hrvatski onkolozi komentirali su novu metodu koju razvija znanstveni tim iz Toronta

U Hrvatskoj se svake godine otkrije oko tri tisuće novooboljelih od karcinoma pluća. A većina, njih čak 2.900, izgubi bitku od te bolesti u samo godinu dana. Zbog toga ne iznenađuje što je otkriće novog biomarkera protiv karcinoma pluća hrvatskog znanstvenika dr. Igora Štagljara i njegova tima sa Sveučilišta Toronto s velikim zanimanjem dočekano i među hrvatskim liječnicima.

Pecanje biomarkera

Štagljarov tim, podsjećamo, razvio je MaMTH tehnologiju, novi molekularno-biološki test putem kojeg se mogu “pecati” biomarkeri uključeni u nastanak 500-tinjak različitih bolesti. Primjenom te tehnologije pronašli su protein pod imenom Crk II koji se veže na mutiranu formu EGFR proteina i na taj način poboljšava prijenos signala u stanicu te ubrzava diobu i proliferaciju tumorskih stanica. Novo otkriće pokazuje i da će ubuduće kemoterapija “pametnim” lijekom erlotinibom, kojim se može tretirati četvrtina svih pacijenata oboljelih od karcinoma pluća nemalih stanica, i novim lijekom koji će neutralizirati Crk II biti efikasan način liječenja te opake bolesti.

– Dodatno otkriće bilo kojeg novog biomarkera značajan je pomak u eventualnoj budućoj terapiji karcinoma pluća. A budućnost liječenja svih malignih bolesti jest u ciljanoj terapiji usmjerenoj protiv točno određenih molekula, tj. gena, te je za primjenu tih ciljanih lijekova potrebno otkriti nove biomarkere – objašnjava dr. Marko Jakopović s Klinike za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu. Otkriće je iznimno značajno, dodaje, posebno za bolesnike koji se tretiraju lijekom erlotinibom ako zbog otkrića dođe do poboljšanja njegove učinkovitosti.

Da je otkriće zanimljivo drži i ugledni onkolog Damir Vrbanec iz KBC-a Zagreb.

– Riječ je o tome da su pronađeni određeni proteini koji bi upućivali na to da pacijent ima poremećaj i da se liječi po vrsti poremećaja. Takva su istraživanja generalno u trendu i jako ih se puno trenutačno radi. Naravno, teško je reći kako će to sve skupa u praksi djelovati. Mi uvijek svi jako puno očekujemo. Treba malo pričekati i ne brzati sa zaključcima – upozorava dr. Vrbanec.

Puževim koracima

Najnovije otkriće dr. Štagljara i njegova tima pozdravlja i dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, inače ginekolog onkolog.

– Sretan sam što čujem takvu vijest i posebno se veselim što je Hrvat zaslužan za nju, među ostalim – kaže prof. dr. sc. Eljuga.

Napominje i kako se u onkologiji ide sitnim koracima naprijed, puževom brzinom, ali se ide. Prije 30-ak godina, kada je bio na postdiplomskom, ovakve su stvari bile znanstvena fantastika, a danas su realitet, ističe.

I sam dr. Igor Štagljar otkriće je nazvao svojim najvećim do sada te poručio da je riječ o velikom pomaku u biotehnologiji. Nada se da će nova MaMTH metoda razriješiti mnoge tajne koje se kriju iza mnogih ljudskih bolesti.

>> Otkriće hrvatskog znanstvenika: Za pet godina liječit ćemo karcinom pluća

Komentara 1

DA
Dagobert
21:14 25.03.2014.

Opet skoro svjetsko cudo oh Hrvata. Strasno koliko takvih novinarskih patkica. Da sve je samo cekalo da jedan mozak iz HR napravi pravi korak. Ceste su takve dojave u HR Novinama. Slobodna tako proglasise jednog Fizicara iz Cerna da jee kandidat za nobelovu nagradu jer je s nekim kolegama izveo nove "Supersimetrije" koje objasnjavaju bit " Materije" i materijanih cestica. Ovakvi clanci su sramota. Gospodo koji ste u ovim novinama " proglaseni" javite se i ne dajte pisati ovakve "Gluposti". Isto tako gdje su vam djeca koja su bila sljepa i u rusiji su s skupljenim novcen isli na operaciju koja treba vratiti vid? Gdje su izostala ta "Cuda". Ma bas sve je u HR u katastrofalnom stanju. Novine, TV s arapskim serijama, Lepa Brana puni tisuce ljudi u dvoranama. Jos nam fale Rokeri s Maoravu. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije