Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILIJUNSKE ISPLATE

Sindikat o bonusima u Hrvatskim šumama: 'Jakovina im je to omogućio i on bi trebao odgovarati'

Tvrtko Jakovina
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/4
26.07.2016.
u 12:52

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever, kazao je kako se ovdje radi o nemoralnosti.

Hrvatski sindikat šumarstva očekuje da tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić izmijeni ugovore koji donose više milijunske bonuse za članove Uprave Hrvatskih šuma, a da oni odustanu od isplate bonusa i daju ostavke.

Ukoliko im bonusi budu isplaćeni, smatraju da bi za to trebao odgovarati bivši ministar Tihomir Jakovina.

Predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva Željko Kalauz je na konferenciji za novinare u srijedu osudio tajnost ugovora za članove Uprave Hrvatskih šuma tim više što im donose milijunske bonuse, a njihove je postupke odnosno tužbe za isplatu bonusa ocijenio nemoralnima, prije svega prema radnicima i onima koji rade, a ne primaju plaću.

Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tužila je Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi. Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna. Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, 26. siječnja 2012.  sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te sa Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave tog društva. 

"Očekujem da će ministar Romić izmijeniti ugovore, da će Uprava Hrvatskih šuma odustati od isplate bonusa i da će dati ostavku. Ako isplate taj novac, bivši ministar Jakovina, koji je to omogućio, svakako bi trebao odgovarati", kazao je šef šumarskog sindikata.

Sada je, naglašava, jasno zašto su se donosile odluke o neisplati božićnica, o isplati stimulacije od jedne kune, o smanjivanju broja radnika i zapošljavanju preko agencije - da  bi se mogli isplatiti bonusi članovima Uprave.

- Da smo mi sindikati znali za te ugovore, mi ne bi ni milimetra odstupili. Odustali smo od božićnica, a smanjili smo i godišnji za dva dana - izjavio je Željko Kalauz

Kalauz je uputio i javno pitanje Jakovini kako to da u ugovore članova Uprave nije ugrađena stavka kojom bi se definiralo da, ukoliko menadžment nanese štetu tvrtki, da to mora platiti iz vlastitog džepa. Tvrdi da je ta šteta sada oko šest milijuna kuna, jer su zaposlenici tužili tvrtku, s obzirom da im nisu isplaćene božićnice i stimulacija, a što im je osigurano kolektivnim ugovorom.

Smatra da bi bivši ministar Tihomir Jakovina trebao odgovoriti ako im se isplate te otpremnine.

- On im je to omogućio - kazao je Kalauz.

Sever: Jakovina se upleo u vlastitu paučinu

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nemoralnim je ocijenio to što Uprava, u pregovorima o kolektivnom ugovoru, prethodno ima svoj ugovor o bonusu u kojem se jasno kaže da će ostvariti veći bonus što je veća dobit tvrtke."U pregovorima sa zaposlenima onda se 'režu' njihova prava i izravno 'pumpa' dobit, čime se posredno 'pumpa' bonus", rekao je te opisao ključni problem sustava - smanjujem prava zaposlenima i manje im isplaćujem pa ostaje više na računu tvrtke i temeljem toga ostvarujem veći bonus i prihod.

Vezano uz Jakovininu izjavu da u siječnju 2012. kada je  imenovana nova, tročlana Uprava Hrvatskih šuma i potpisan ugovor o bonusima nije mogao znati da će biti tako dobri rezultati, Sever je ustvrdio da se Jakovina "upleo u vlastitu paučinu" i da je neuvjerljiv. Jakovinino objašnjenje, po kojem su ugovori o isplati bonusa opravdani, jer je tvrtka poslovala uspješno, smatra i nelogičnim jer se u trenutku potpisivanja ugovora o bonusima nije moglo znati kakvi će biti poslovni rezultati.

Sever smatra da su slični ugovori o bonusima mogući sve dok se u državna i javna poduzeća odnosno u poduzeća od posebnog javnog i nacionalnog interesa uprave postavljaju od strane politike. 

"Tako se 'na mala vrata' zbrinjavaju svi oni koji nisu zbrinuti na neki drugi način - stranački podobnici, poslušnici, podupiratelji stranaka. Oni koji nisu uspjeli ući u Sabor ili Vladu, tada se 'pospremaju' u poduzeća. Tada je to sječa kadrova bivših s jedne strane i postavljanje svojih s druge strane", kazao je čelnik NHS-a.

Sever smatra i da bi svima trebalo biti dostupno doći do podataka kolike su plaće, ne sa samo zaposlenih, već i menadžera, direktora i uprava javnih i državnih poduzeća.

Kad je riječ o državnim i javnim poduzećima od posebnog interesa, a ta su poduzeća u vlasništvu naroda, vlasnik - narod bi trebao znati koliko plaćaju ljude koji vode te tvrtke. "Zakoni tu baš i nisu jasni, ne svrstavaju se ni za ni protiv. Može se govoriti o tajnosti plaća pojedinca, ali u državnim službama toga ne bi smjelo biti", zaključio je.

>> Petrov: To je sramotno! Pitajte SDP jesu li znali za to

Komentara 27

KA
KaNiDora
13:28 26.07.2016.

Nitko ne govori da postoji deal SDP i tih uhlebljivača pa pola "premije" daju SDP, približava se kampanja i zato SDP šuti a Vrdoljak kaže je to kvazi-afera. Narod šuti pa neka ga pljačkaju ponovo. Jer komunisti nemaju radnih navikaa i nesposobni su za bilo kakav ozbiljni posao osim pljačkanja.

IV
IvanKapapulco
13:53 26.07.2016.

Rado bi komentirao slucaj Jakovina,ali se bojim da komentar bude obrisan od VL kao juce. Ocito g Jakovina ima mocne zastitnike u pozadini, no istina ce pobjediti, uvjek pobjeduje. Pozdrav pravednim ljudima.

ŠK
Škarpina
13:56 26.07.2016.

Zanima me kolika je njegova provizija bila kod odobravanja tih bonusa!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije