Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće za vanjske poslove

Pusić: U novom pristupu EU prema BiH nema mjesta za deklaraciju iz Mostara

Vesna Pusić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
16.03.2015.
u 11:51

Hrvatski diplomati očekuju da će i ovakav zaključak Vijeća EU potaknuti bh. vlasti da to učine jer je to njihova obveza prema Europskoj uniji

Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora iz Mostara nema prostora u novom pristupu Europske unije prema Bosni i Hercegovini, rekla je ministrica Vesna Pusić jutros na ulasku na sastanak Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxellesu. 

Vijeće EU donijelo je odluku o aktivaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, što je ranije i obećalo da će učiniti u sklopu tzv. novog pristupa EU prema BiH. Za razliku od prijašnjeg pristupa prema BiH, koji se temeljio na promjeni ustavnih odredbi kao prvom koraku na putu prema EU, Europska unija sada potiče BiH da se koncentrira na socioekonomske reforme. Hrvatski narodni sabor, krovna organizacija hrvatskih političkih stranaka u BiH, založio se za ustavne promjene koje bi BiH prekrojile u četiri federativne jedinice, a ministrica Pusić u Bruxellesu je odgovorila na novinarsko pitanje je li takav zahtjev u skladu s novim pristupom EU prema BiH.

– To nema prostora u novom pristupu. Novi pristup ide prema BiH kao europskoj državi, prema izvlačenju iz vječnog unutrašnjeg preispitivanja, kuhanja, gdje BiH godinama nije makla s mjesta. I svatko tko hoće dobro Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima u BiH zna da je europski put BiH ono što svim ljudima u BiH može donijeti napredak i tim putem ćemo ići. Tim putem će ići EU i tim putem će ići BiH – rekla je Pusić.

U zaključcima koje je danas usvojilo o BiH, Vijeće EU poziva bh. lidere da se potpuno drže svojih obećanja i obveza, "uključujući i onih koje se odnose na usvajanje predstojećeg SSP-a". Ta formulacija je nešto na čemu je Hrvatska inzistirala jer smatra da Vijeće EU time podsjeća bh. lidere da moraju dopuniti SSP tako da priznaju tradicionalnu povlaštenu trgovinu s Hrvatskom. Time bi hrvatski podizvođači nastavili uživati povlaštene carinske stope u BiH koje su uživali dok je Hrvatska bila članica CEFTA-e, a prije ulaska u EU. Sve druge članice CEFTA-e poštuju taj princip tradicionalne povlaštene trgovine s Hrvatskom u EU, jedino BiH još nije pokrenula proceduru potrebnu za poštivanje tog principa. 

Hrvatski diplomati očekuju da će i ovakav zaključak Vijeća EU potaknuti bh. vlasti da to učine jer je to njihova obveza prema Europskoj uniji

U zaključcima Vijeća EU također se govori da politički lideri BiH trebaju, u konzultaciji s EU, ali i s civilnim udrugama u BiH, osmisliti i provoditi reforme. Napredak u provođenju tih reformi trebao bi dovesti BiH do trenutka u kojem može podnijeti zahtjev za članstvo u EU. 

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), čije je stupanje na snagu danas pokrenuto, potpisan je još 2008. godine, ali BiH je godinama stajala na mjestu na svome kretanju prema EU.

>> Dodik o željama Hrvata u BiH: Ne znam zašto svi padaju u nesvijest oko toga

Komentara 27

DU
Deleted user
12:00 16.03.2015.

Za tebe ništa Hrvasko nema mjesta nigdje,čije interse ti zastupaš?

Avatar jure23
jure23
12:04 16.03.2015.

Za hrvatske pilote nema stotinjak milijuna kuna, za protuhrvatske civilne udruge ima 3 milijarde kuna

Avatar jure23
jure23
12:08 16.03.2015.

Konačno treba odlučno reći: Dosta je bilo, gospođo Vesna Pusić! Nažalost, u nas vrijedi pravilo što veća izdaja tim veća nagrada. Mnogi u hrvatskoj politici dobili su značajne dužnosti kao nagradu za izdaju domovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije