Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽANA SJEDNICA

Plenković: Dobili smo punu potporu da se Ina vrati Hrvatskoj. Nema nikakve potrebe za referendumom

Zagreb: Sjednica Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/13
09.01.2017.
u 20:26

Ivana Maletić protiv prodaje HEP-a da bi se kupila Ina

Premijer Andrej Plenković (vjerojatno) prvi put našao se u situaciji kada oko krucijalne teme – HEP-Ina – mora „birati“ između dvaju suprotstavljenih stajališta dviju HDZ-ovih dama – Martine Dalić i Ivane Maletić.

Iako je potpredsjednica Vlade Dalić osmislila model o prodaji četvrtine HEP-a kako bi se otkupio MOL-ov udio u Ini, potpredsjednica HDZ-a Maletić danas je jedina na Predsjedništvu stranke (glavna tema bili su HEP i Ina) zauzela stav da nije dobro prodavati HEP kako bi se otkupila Ina. Ako već treba ići u otkup Ine, ona smatra da bi se novac za tu transakciju trebao namaknuti prodajom državne imovine (vojnih objekata, poslovnih prostora itd), a ne HEP-a. Maletić je na Predsjedništvu, doznajemo, iznijela kako novac od IPO-a HEP-a treba uložiti u razvoj HEP-a, njegovo jačanje i širenje u regiji, ali da nema smisla sredstva od IPO-a investirati u HEP dok se to poduzeće ne stavi na zdrave noge.

Po njoj bi, prenose nam izvori iz Predsjedništva, HEP prvo trebalo restrukturirati, njime početi kvalitetno upravljati, a potom uložiti u njegov razvoj jer ona smatra da se HEP može pozicionirati kao regionalni igrač na području obnovljivih izvora energije. Naši izvori prenose da je Plenković na taj njen stav rekao da to nije loša ideja i da treba razmisliti o modelima otkupa Ine. Iako je Martina Dalić informirala Predsjedništvo o prodaji HEP-a i otkupu Ine i dalje je nepoznata cijena MOL-ovih dionica Ine i to hoće li ih MOL uopće prodati.

Plenković je nakon sjednice Predsjedništva stranke kako su dobili čvrstu podršku za vraćanje Ine Hrvatskoj.

Plenković je rekao da su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji, lokalnim izborima i kontekstu nakon odluke arbitražnog suda o Ini.

- Dobili smo čvrstu podršku da se Ina vrati Hrvatskoj, dakle, puna potpora Vladi o ideji otkupa dionica MOL-a - rekao je Plenković. Rekao je i da ne vidi nikakve potrebe za organiziranje referenduma o modelu preuzimanja.

- To su odluke u domeni Vlade, Sabora i predstavničke demokracije - rekao je Plenković.

Što se tiče lokalnih izbora, izrazili su ambiciju da u svibnju HDZ osvoji još bolji rezultat nego trenutno, rekao je Plenković.

Osvrnuo se da na izjavu predsjednika Sabora Bože Petrova da prodaja dijela HEP-a nije jedina opcija za otkup dionica.

- Što se nas tiče, ovo je po našem dubokom uvjerenju najbolji i najučinkovitiji model - rekao je Plenković.

- HEP je na taj način u poziciji da se dodatno oznaži - dodao je.

Na pitanje o kandidatima za Zagreb na lokalnim izborima odgovorio je da su dogovorili da sve županijske organizacije naprave konzultacije i predlože imena vodstvu stranke te da sredinom veljače imaju kompletirane liste za sve župane i sve ključne gradove.

Komentirajući Mostov prijedlog o ustavnoj zaštiti strateških tvrtki rekao je da se i zakonskim propisima može kvalitetno regulirati i osigurati razina upravljačkih prava.

- Naš Ustav i danas ima članke koji govore o prirodnim bogatstvima. Također se kaže da će se to pobliže regulirati zakonskim propisima. Ova inicijativa Mosta je više simboličkog karaktera - rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li euro biti uveden u mandatu njegove Vlade odgovorio je da očekuju da će se u ovom mandatu približiti ispunjavanju kriterija u dogovoru s HNB-om.

- To nije samo na nama, to ovisi i o ocjeni naših partnera na razini ezurozone - rekao je Plenković.

>> Šimić: 'Nisam siguran je li referendum o HEP-u najsretnije rješenje'

Komentara 124

DU
Deleted user
20:53 09.01.2017.

Ova hrpa de.ila nije mogla bolji zaključak donjeti. Dalićka je sa suprugom uža stručna grupa koja na PRIVATIZACIJI INE radi kroz podržavljenje iste.Ina je dovoljno jaka da posrami FIMIMEDIJU i da zadovolji barem dvijestotone rvatskih obitelji. MOL bi bio NEPAMETANAN ako za INU ne isklikne ubitačnu cijenu od barem 20 mlrd kuna. A nakon toga u rafinerije treba uložiti jo 5 mlrd. I sve će to ovaj porezni obveznik platiti da zadovolji Dalićeve aspiracije i Plenkovićevo i Petrovo nepoznavanje stvari. ADIO BARAKA!!! A kilovat sat će vam bite onoliko puta veći koliko treba za pokriće te gluposti.

BL
blueriver
20:40 09.01.2017.

Ciju ste vi to potporu dobili? Sigurno je niste dobili od hrvatskih gradjana! Hrvatski gradjani trebaju na referendumu odluciti da li zele nova zaduzenja za svoju djecu i unuke koje im vi zelite priskrbiti sa ovim otkupom INE! Dosta je vise igre i mazanja ociju nasih gradjana.

ZA
zagy11
20:56 09.01.2017.

Plenkoivću: kad ćeš hrvatskom narodu objasniti zašto je vaš šef Sanader i kradeze veleizdajom predao upravljačka prava u INI mađarima....zašto je do danas nekažnjen kao i tvoja stranka......zašto se suci u ustavni sud biraju po stranačkom ključu te tako donose nepravedne odluke na štetu hrvatskog naroda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije