Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2015. u 11:30

Činjenica da režije u Zagrebu iznose više nego u Londonu teško se može okarakterizirati normalnom.

Dubrovnik je prije nekoliko dana dobio pravosudno osuđenoga gradonačelnika, hoće li Zagreb dobiti gradonačelnika koji je utamničen? U najvećem hrvatskom gradu, po svemu sudeći, spremaju se prijevremeni izbori, a sadašnji gradonačelnik fotelju će pokušati zadržati djelujući iz pritvora u Remetincu. Mnogima bi ta fizička odvojenost bila ozbiljan problem, no u slučaju Bandića – pokazalo se već mnogo puta – ništa nije neočekivano. Aktualnim tempom otvaranja istraga vezanih uz gradske poslove provedene u Bandićevu mandatu, inkriminacija bi do održavanja samih izbora moglo biti i više od desetak, no kao što je već pokazao Andro Vlahušić u Dubrovniku, za razliku od pravosudnih predmeta, politički izbori prvenstveno su rezultat emocija, a ne racija.

Da tome nije tako, Bandić vjerojatno već odavno ne bi bio gradonačelnik. Ipak, stanovnici Zagreba dosad su se pokazali poprilično nesposobnima ocjenjivati Bandićevu vladavinu objektivnim kriterijima. Jedan takav, poprilično egzaktan, mjerljiv i provjerljiv kriterij objavljen je u zagrebačkoj rubrici Večernjeg lista. Koristeći se podacima s internetske stranice Numbeo, Večernjakovi novinari izračunali su da su Zagrepčani u samom vrhu Europe po omjeru visine režija i primanja.

Samo da bi otplatili najosnovnije režije Zagrepčani moraju raditi oko 38 sati

Pojednostavljeno rečeno, samo da bi otplatili najosnovnije režije – stanovnici hrvatske metropole moraju raditi oko 38 sati, gotovo cijeli petodnevni radni tjedan. Režije u Zagrebu, naime, skuplje su nego u Parizu i Londonu, a od svih glavnih gradova zemalja Europske unije, skuplje režije plaćaju jedino u Ljubljani. Ipak, kako su tamo i plaće nešto više, u realnim omjerima, osnovna cijena života u Zagrebu je najskuplja. Od prosječne plaće od 6656 kuna, Zagrepčanin za režije izdvaja 1595 kuna. A to su samo komunalije, voda, struja i plin. Dodaju li se tome i drugi životni troškovi koje od građana iziskuje zagrebačka gradska vlast – transport, vrtić, parking – uza zakonski maksimalni prirez od 18 posto, logično se zapitati koliko raspoloživog prihoda, kad se izdvoje mandatorna davanja, Zagrepčani uopće imaju.

Još prošle godine mediji su objavili da u Zagrebu dvjestotinjak kuna mjesečnih režija na ime fiksnih naknada plaća i vlasnik stana u kojem nitko ne živi. Trošak za vodu, pak, što se varijabilnog dijela cijene tiče, po kubiku je najveći u Hrvatskoj – čak veći nego na otocima koji ne raspolažu vlastitim izvorima. A to je samo direktna cijena koju građani plaćaju. Koliki se bonus plaća indirektno zbog veće cijene proizvoda i usluga lokalnog gospodarstva koje je također opterećeno nizom gradskih parafiskalnih nameta, teško je i okvirno izračunati. U Ljubljani, moglo se prije nekoliko dana čuti na konferenciji Poslovnog dnevnika, gradska tvrtka Snaga – ekvivalent zagrebačke Čistoće – prije dvije godine usred uspješnijeg poslovanja od planiranog, građanima je stornirala jedan od redovnih mjesečnih računa. U Zagrebu, pak, uskoro bi se naplata parkiranja trebala proširiti na cijeli grad, uz poslovično ažurni i efikasni Zagrebparkingov sustav financijskog penaliziranja prekršitelja. Je li to javni servis?

Ipak, taj dio ostavštine vladavine Milana Bandića, teško shvatljivo, među Zagrepčanima se još uvijek ne tretira na pravi način. Na prošlim lokalnim izborima SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić upro se iz petnih žila objašnjavati kako su režije skupe jer se gradski novac slijeva u privatne džepove, implicirajući da je Bandić korumpiran. Ipak, to je posve pogrešno pitanje. Prava dvojba zagrebačkih građana trebala bi biti je li Bandić gradom upravljao dobro ili nije. Činjenica da režije u Zagrebu koštaju više nego u Londonu teško se može okarakterizirati normalnom. Je li ona posljedica kriminala ili nesposobnosti, onome koji plaća račune u konačnici je posve svejedno.

>>Akademkinja Vida Demarin napušta Milana Bandića

>>Bandić i Kosor odbijali HDZ, a sad ga ipak žele

Komentara 23

AH
ahaskoro
12:14 26.03.2015.

Prvo Bandic je nepatvoreni lopov, a drugo on je potpuna neznalica, naravno da imamo najskuplje rezije, bandic je prodao mit da on radi, prvo i osnovno da bi mogo radit MORAS NESTO ZNAT radit. Bandic nema pojima o nicemu, nezna nista o ekonomiji i gospodarstvu, nezna engleski, nezna cak ni narodne poslovice,svaku al bas svaku kaze krivo. Od ovakvog mozes samo ocekivat to sta se dogodilo da je pokro grad.

TA
tajgan
11:44 26.03.2015.

o kukuriku kršu što ostavljaju nesmjete zucnuti ni riječi.tako ste i sanaderu čuvali položaj.

SP
Spidulek
11:42 26.03.2015.

Bandić i Vlahušić gradolnačelnici, Bajić sudac Ustavnog, ministarka Pusić glavna tajnica UN-a.... Ništa nam više do sreće ne fali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije