Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Složni

Ni SDP ni HDZ neće ukinuti Ministarstvo hrvatskih branitelja

29.01.2015., Zagreb - Raspravom o pravima hrvatskih branitelja nastavljena je sjednica Sabora RH. Predrag Matic.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.02.2015.
u 21:45

Branitelji prosvjednici iz Savske 66 optužili su aktualnu vlast da želi ukinuti resorno ministarstvo odlazak pokretača prosvjeda

Namjera je aktualne vlasti da se veterani premjeste u nekoliko ministarstava s konačnim ciljem da se Ministarstvo branitelja ukine – čuje se proteklih dana iz prosvjedničkog šatora u Savskoj 66. Nije u pitanju samo bojazan, tvrdi jedan od vođa prosvjeda Ante Deur: vladajući su to dokazali nizom svojih postupaka.

– Više od 6000 branitelja, korisnika opskrbnine, prebačeno je iz Ministarstva branitelja u socijalu, Zakon o pravim hrvatskih branitelja htio se izmijeniti na mala vrata, u resor našeg ministarstva svrstali su i partizane i ustaše, objavljuje se Registar branitelja da bi se spominjali lažni branitelji, doministar Glavašević izjednačava agresora i žrtvu, spominje se građanski rat... a gdje su u svemu tome branitelji i Domovinski rat? Volio bih da sam u krivu, neka me netko demantira – tvrdi Deur dodajući da je ukidanje Ministarstva branitelja konačni cilj ove vlasti.

Vole Franka Vidovića

Ministar Fred Matić, međutim, takvu namjeru oštro demantira i kaže kako nema namjeru komentirati "dezinformacije, konfabulacije, pa i čak prijesne neistine koje iz dana u dan štancaju vođe prosvjeda jedne male braniteljske skupine koja već mjesecima opsjeda javnost pričom kako su hrvatski branitelji i njihova prava ugroženi iako to ni iz čega nije vidljivo".
"Svjedočili smo, naime, kako su prosvjednici najprije tvrdili da ministra Matića na funkciji zamjenjuje ministar Kotromanović, potom smo svjedočili iznimnoj ljubavi prosvjednika prema Franku Vidoviću kao potencijalnom ministru, prošli smo tjedan pak slušali apokaliptične najave kako će policija nasilno prekinuti prosvjed, a sad je na red, očigledno, došlo i rasformiranje Ministarstva. Na koncu, možemo se samo zdravorazumski zapitati kako je moguće da Vlada koja je osnovala Ministarstvo branitelja odluči se ukinuti ga, i to u zadnjoj godini mandata", poručili su iz kabineta ministra i dodali kako se "ništa od tih proročanstava nije ostvarilo".

Kakva sudbina ovu instituciju čeka u slučaju promjene vlasti, pitali smo Željka Dilbera, predsjednika HDZ-ova Odbora za veterane.

– Mogu potvrditi da je ta priča o gašenju Ministarstva stigla i do mene, držim da je ta namjera suluda. To ima smisla u zapadnim demokracijama, gdje su veterani zastupljeni u okviru Ministarstva obrane, no takva rješenja ne mogu vrijediti za Hrvatsku nedugo nakon rata. Zbog ekonomske krize skrbiti za branitelje izvan Ministarstva bilo bi nekvalitetno i, zapravo, nemoguće – kaže Dilber dodajući da HDZ i ne pomišlja na ukidanje Ministarstva.

Dosta je difamacije

– Štoviše, razmišljamo o njegovu jačanju po uzoru na države koje se više i ne sjećaju da su ratovale, ali itekako skrbe za veterane. Hrvatska nije toliko siromašna da za njih ne bi mogla kvalitetno skrbiti – kaže Dilber koji tvrdi da bi HDZ-ova vlada u okrilje Ministarstva odmah vratila 6000 korisnika opskrbnine. – Sva problematika koja se tiče branitelja treba se rješavati u okviru resornog ministarstva. Pritom ne želimo branitelje svrstavati u povlaštenu kategoriju, ali ne mogu stati iza odluke kojom se vojne invalide na taj način difamira – zaključio je Željko Dilber.

>> Drago Prgomet: 'Branitelji, vrijeme je za prekid prosvjeda'

>> Matić: U podrumu ministarstva čekaju srpski specijalci naoružani do zuba

Komentara 9

19
1995josip
22:03 03.02.2015.

A zašto su sdp i kukuriku kokošinjac izbacili iz naziva Hrvatski ! Bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja , a sada je samo Ministarstvo branitelja !

Avatar Jorge
Jorge
09:57 04.02.2015.

Sjetimo se ipak da je riječ o ministru koji je, svađajući branitelje, učinio popis sudionika Domovinskog rata javnim i službenim, a nije još pronašao niti jednog kojem tamo nije mjesto. To je već dovoljno da Matić zauvijek prestane pričati o o braniteljima i počme uživati u povlasticama koje je iskamčio! No, vjerojatno je u planu da pred izbore pomuti još malo vode planom ukidanja Fonda branitelja...

Avatar U.S.A.
U.S.A.
22:20 03.02.2015.

?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije