Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN Britanci izručili ubojicu iz Ervenika

Nakon šest godina Damir Travica predan hrvatskom Interpolu

11.11.2008.
u 11:26

– Sumnjao sam da će se to ikada dogoditi jer je cijeli proces trajao godinama. Sad se samo nadam da će mu ponovno suditi i osuditi ga na maksimalnih 40 godina robije – kazao je na vijest o izručenju Damira Travice Vlado Čengić kojemu je u siječnju 1992. godine u Erveniku kod Knina Travica ubio brata Dragu, snahu Nevenku i dvojicu maloljetnih nećaka, 11-godišnjeg Slobodana i četverogodišnjeg Gorana. Zbog tog je zločina u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora.

Današnjom predajom Damira Travice, kojega je Interpol Velike Britanije predao hrvatskom Interpolu, završena je pravna bitka koja je potrajala punih šest godina, otkako je 24. listopada 2002. Britaniji dostavljena molba za njegovo izručenje. Doduše, trebao je biti izručen prošle godine, nakon provedenog sudskog postupka u Velikoj Britaniji, ali je Travica žalbom zatražio sudsku reviziju te podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava. No, i žalba i tužba odbijene su.

Županijski sud u Šibeniku osudio je Travicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koji je počinio od svibnja 1991. godine do 20. siječnja 1992. godine. Sudilo mu se za ubojstvo obitelji Čengić te za terorističke akcije protiv Hrvata koje je činio kao pripadnik paravojnih jedinica.

Tukao ih je, pljačkao, palio im domove, odvodio ih u zatvor u Kninu... Sud je utvrdio da su zbog takvog terora mnogi mještani morali pobjeći kako bi sačuvali goli život. Zločin nad obitelji Čengić počinio je sa sedmoricom pripadnika “milicije SAO Krajine”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije