Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2020. godine

Devet hrvatskih gradova bori se za titulu europske prijestolnice kulture

Slavko Midzor/PIXSELL
17.04.2015.
u 20:07

Rijeka se reklamira kao luka različitosti, Split se hvali činjenicom da je u gradu postignut konsenzuz za strategiju kulture koja seže sve do 2025. godine, dok je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš istaknuo da je čak šest tisuća pojedinaca radila na projektu kulturne prijestolnice

Kao što je bilo i najavljivano, čak devet hrvatskih gradova bori se za titulu europske prijestolnice kulture 2020. godine. Abecednim redom, to su Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb. Na javnom obznanjivanju kandidatura u muzeju Mimara proslavio se Milan Bandić izjavivši da je siguran da Zagreb neće dobiti titulu, jer prijestolnice uglavnom postaju manji gradovi. No, Bandić je barem došao podržati zagrebačku kandidaturu, a skup u Zagrebu propustili su splitski, riječki, osječki i dubrovački gradonačelnici.

Dubrovnik se u Zagrebu pohvalio autentičnim pristupom odozdo, đakovački gradonačelnik Zoran Vinković hvalio se biskupom Strossmayerom i lipicancima, Osijek se diči svojom unikatnošću, a pulski gradonačelnik Boris Miletić u prvi plan ističe kulturnu demilitarizaciju svog grada. Rijeka se reklamira kao luka različitosti, Split se hvali činjenicom da je u gradu postignut konsenzuz za strategiju kulture koja seže sve do 2025. godine, dok je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš istaknuo da je čak šest tisuća pojedinaca radila na projektu kulturne prijestolnice.

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta istaknuo je da kultura ne živi od povijesnih spomenika, a već spomenuti Bandić je poentirao da je grad Zagreb odavno europska prijestolnica kulture. A predstavnica Europske unije Mirela Rašić istaknula je da je već pedeset europskih gradova bilo među prijestolnicama kulture, te da će se u siječnju slijedeće godine znati koji će to hrvatski grad dobiti financijsku pomoć od 1,5 milijuna kuna. A prednost će imati i gradovi koji imaju stabilni proračun.  

>> Uhvatilo se za ruke i 2020 srednjoškolaca "zagrlilo" Tvrđu

Komentara 3

Avatar KizanRizan
KizanRizan
03:57 18.04.2015.

Evo ga, Bandic show je poceo. Sad bude na svakom cosku iskocio u ekrane ko iz madjionicarovog sesira.

Avatar airbizz
airbizz
22:31 17.04.2015.

tko ima novca i stabilan gradski proračun dobit će pomoć(!).morali bi se u doba loše ekonomske klime osvrnuti koliki je popis gradova i općina danas područje posebne državne skrbi.

NV
novo vriijeme
07:11 18.04.2015.

Split

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije