Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
negativni trendovi

Umjesto 300 kn po toni šećerne repe Viro će plaćati 240

viro
Foto: Maja Šantoši/PIXSELL
22.08.2014.
u 10:00

Nakon višegodišnjeg uzastopnog rasta otkupnih cijena šećerne repe, grupacija Viro ove će jeseni svojim kooperantima plaćati 240 kuna po toni, a ne 300 najavljenih za lanjske kampanje...

Nakon višegodišnjeg uzastopnog rasta otkupnih cijena šećerne repe, grupacija Viro ove će jeseni svojim kooperantima plaćati 240 kuna po toni, a ne 300 najavljenih za lanjske kampanje. O novim uvjetima kooperante su upoznali predsjednik uprave Željko Zadro i predsjednik Nadzornog odbora Marinko Zadro. Cijena šećera na svjetskom tržištu gotovo je prepolovljena, pala je sa 700 na 400 eura po toni.

– Nikada skuplji šećer nije proizveden – ustvrdio je Željko Zadro. Posljedice visokih ulaznih troškova, ali i negativnih globalnih trendova očitovane su kroz 109 tisuća tona šećera na zalihama u skladištu tvrtke i neto gubitak od 108 milijuna kuna za prvo polugodište 2014. Sreća u nesreći je, kaže, što će ova godina zbog obilnih kiša koje pogoduju uzgoju šećerne repe dati dobre prinose. Niža cijena bit će problem za kooperante kod kojih će urod iznositi manje od 53 tone po hektaru, no u Viru se nadaju da među gotovo tisuću kooperanata oni neće biti brojni. Kako bi ublažili nove okolnosti, najavio je, ubrzat će isplatu otkupljene repe. Trećina iznosa bit će isplaćena na početku berbe, trećina do Božića, ostalo uoči iduće sjetve. Dvadesetak kooperanata i Zdravka Rengela, predsjednika Udruge proizvođača šećerne repe, nova otkupna cijena nije iznenadila. I sami prate, kazali su, trendove u djelatnosti pa su znali da cijena najavljena prošle jeseni nije održiva.

>>Viro se buni bez razloga, i mi smo zakinuti novim šećernim kvotama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije