Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gdje bezbrižno ljetovati

Hrvatska za odmor sigurnija od pola svijeta

15.03.2016., Zagreb - Gradska svakodnevica u centru grada. Veliki broj turista svakodnevno prolazi gradom razgledavajuci znamenitosti. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL
16.03.2017.
u 19:30

Prema IPK World Travel Monitoru, osmi smo po najmanjoj opasnosti za putnike, najgora je Turska, a najspokojnija Kanada

Jedno od zabrinutijih lica u hotelskom autobusu prema berlinskom sajmu turizma ITB prošlog tjedna bilo je ono Hulyae Sahin, direktorice prodaje i marketinga turskih Alba Hotela. “Već je lanjska sezona podbacila, ne znamo što očekivati ove godine... Da, dajemo popuste, najmanje 30 posto, ali slabo ide...”, potužila se naša suputnica.

Turski se turizam početkom godine u Njemačkoj, unatoč sniženjima i od 50 posto, suočio s upola lošijim bukingom nego 2016., koja je pak završila s trećinu manjim turističkim prometom nego 2015. Ta zemlja cijenu terorističkih napada, a posljednjih dana i političkih trzavica turskih vlasti s Europom, plaća milijunima izgubljenih turista. Štoviše, u javnoj percepciji Turska je po nesigurnosti izbila na prvo mjesto, prema istraživanju provedenom među 500.000 ispitanika u 60 zemalja, IPK World Travel Monitor. Kao rizičnu doživljava je 76 posto ispitanika i, za potvrdu globalno rastućeg osjećaja nesigurnosti, čak 12 posto više nego u veljači 2016.

 

Odustaju od inozemstva

Na nepopularnoj listi nesigurnih zemalja Tursku slijede Izrael, Egipat, Tunis, Jordan, Maroko, Francuska, Saudijska Arabija i SAD, za koji, recimo, svaki treći anketirani smatra da je nesigurna zemlja. Terorizma se, pritom, boji praktički svaki drugi međunarodni putnik iako, prema istom istraživanju, tek svakom stomilijuntnom uistinu i prijeti takva opasnost. Strah se u svakom slučaju pokazuje pogubnim za industriju putovanja.

Čak 16 posto anketiranih kaže da će iz sigurnosnih razloga ove godine, umjesto inozemstva, odabrati neko odredište unutar svoje zemlje. Nepunih 30 posto neće se odreći inozemstva, ali priznaje da će za odluku biti ključno je li zemlja koju planiraju posjetiti na glasu kao sigurna. Turskoj će, očito, trebati godine da se vrati na 2014. i tadašnjih 42 milijuna stranih turista. A što pak znači biti na drugoj strani turističke vage, s više od milijardu putnika u svijetu godišnje, svjedoči i domaći turizam.

Hrvatska posljednjih godina uživa u imidžu sigurne zemlje, a prema IPK World Travel Monitoru, po toj je prednosti postala i globalno prepoznatljiva. Najsigurnijim odredištem za putovanja percipira se Kanada, na tom je laskavom popisu slijede Švicarska, Australija, Skandinavija, Austrija, Poljska, Portugal, Nizozemska te, također visoko plasirana, Hrvatska.

Dobro posložene karte

“Hrvatska je trenutačno, uz Grčku i Španjolsku, među najbolje prodavanim destinacijama”, potvrđuje dobre izglede za sezonu 2017. Norbert Fiebig, čelnik njemačkog udruženja agencija i prijevoznika. Domaće turističke vlasti već su to preračunale u mogućih desetak posto više stranih gostiju nego lani. Rijetko dobro posložene karte za naš turizam tako bi u konačnici mogle donijeti dvjestotinjak tisuća novih turista samo iz Njemačke, a u ukupnom broju gostiju barem milijun više.

>>Hrvatska se ne smije bojati promjena ako želi uspjeti

 

Ključne riječi

Komentara 4

ME
Meter
20:18 16.03.2017.

Prema istoj računici - nesigurnija je od pola svijeta

BE
Beogradjan
08:07 17.03.2017.

Pogotovo ako turisti dodju sopstvenim vozilima iz Srbije, onda su sto posto sigurni da će bar jedno staklo morati da menjaju...

BE
Beogradjan
08:13 17.03.2017.

Ili ako krenu opušteno da razgovaraju sa stanovništvom, tada je velika šansa da dobiju po glavi jer su naletili na nekog ko je alergičan na ekavicu... Jadna je vasa sigurnost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije