Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najtrofejniji je hrvatski nogometaš svih vremena

Robert Prosinečki

Robert Prosinečki
Foto: Boris Ščitar/Pixsell/VLM
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Prosinečki je najtrofejniji hrvatski nogometaš svih vremena. S juniorskom reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak svijeta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Čileu, 1990. s mladom reprezentacijom Jugoslavije do 21 godinu osvojio je drugo mjesto na Europskom prvnestvu u Rusiji.

Robert Prosinečki, koji je rođen 12. siječnja 1969. u Njemačkoj (Villingen-Schwenningen), najtrofejniji je hrvatski nogometaš svih vremena. S juniorskom reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak svijeta 1987. godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Čileu, tri godine kasnije - 1990. s mladom reprezentacijom Jugoslavije do 21 godinu osvojio je drugo mjesto na Europskom prvnestvu u Rusiji, a osam godina kasnije - 1998. s Hrvatskom je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojio broncu. "Žuti", kako ga zovu suigrači i prijatelji, 1987. bio je najbolji juniorski igrač svijeta, a ta mu je nagrada dodijeljena na juniorskom SP u Čileu.

Prosinečki je 1991. bio član Crvene Zvezde iz Beograda koja je osvojila najprije Kup eurospkih prvaka, a potom Interkontinentalni kup što pojednostavljeno rečeno znači da je bio klupski prvak Europe i svijeta u nogometu.

Osvajao je naslove prvaka Jugoslavije tri puta s Crvenom Zvezdom (1988,, 1990. i 1991.), jednom naslov prvaka Španjolske s Real Madridom (1993.), tri puta prvak Hrvatske s Dinamom (1998., 1999. i 2000.). Sa Zvezdom, Realom, Dinamom i Olimpijom osvajao je i nacionalne kupove i superkupove, a osim tih klubova igrao je još u Barceloni  (1996.-1997.), Real Ovideu, Sevilli, Hrvatskom Dragovoljcu, Standardu iz Liega, Portsmouthu, Zagrebu i Savskom Marofu.

Robert Prosinečki
1/4

Trenersku karijeru započeo je 2006. kao pomoćnik hrvatskog izbornika Slavena Bilića i s njim izborio nastup na Europskom prvenstvu u Asutriji i Švicarskoj, a nakon toga 2010. preuzeo je Crvenu Zvezdu s kojom je 2012. osvojio Srpski kup što mu je prvi i do sada jedini trofej u trenerskoj karijeri.

Nakon raskida ugovora s Crvenom Zvezdom 14. listopada 2012. preuzeo je turski nogometni klub Kayserispor. Potpisao je dvogodišnji ugovor i već u prvoj sezoni klub s dna ljestvice u samo 13 odigranih utakmica doveo do 5. mjesta turske Super lige, što je najbolji uspjeh tog kluba u njegovoj povijesti.

Mnoge su zanimljivosti vezane su za  izuzetnog igrača Prosinečkog.  On je jedini  igrač u povijesti koji je postigao pogotke na svjetskim prvenstvima za dvije različite države.

Igrajući za Jugoslaviju 1990. na SP u Italiji zabio je gol Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a osam godina kasnije u dresu hrvatske nogometne reprezentacije postigao je golove za Hrvatsku protiv Jamajke i Nizozemske. Njegov gol Nizozemcima na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj u borbi za treće mjesto bio je presudan za hrvatsko osvajanje bronce.

Za engleski Portsmouth igrao je u sezoni 2001.-2002. i toliko je oduševio navijače tog kluba da su ga izabrali u postavu 11 najboljih igrača tog kluba svih vremena.

Zanimljivo je i to da je Robert Prosinečki bio peti nešpanjolac koji je igrao za dva najbolja španjolska kluba - Real i Barcelonu.

Nogometnu karijeru kao dječak započeo u je u njemačkom klubu FC Stuttgart Kickersu, a 1979. s roditeljima Đurom i Emilijom seli u Zagreb i dolazi u Dinamovu školu. S osamnaest godina zakucao je na vrata prve Dinamove momčadi, ali zbog loše procjene Miroslava Ćire Blaževića uz njegov pristanak prelazi u Crvenu Zvezdu s kojom je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Prosinečki je obiteljski čovjek i sa suprugom Vlatkom ima kćeri Leonardu I Robertu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije