Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik

Emil Tedeschi

'08.12.2009., Zagreb - Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i vecinski vlasnik Atlantic grupe. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
01.12.2016.
u 00:00

Emil je 1989. počeo raditi u očevoj tvrtki u Trstu. Tvrtku Atlantic osnovao je sam 1991. Diplomirao je na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta 2012. godine.

Emil Tedeschi rođen je 6. travnja 1967. u Splitu. Njegova obitelj podrijetlom je iz Venecije, a pradjed je kao trgovac došao na Korčulu. Otac Svetozar je završio pravo u Splitu. Bavio se hotelijerstvom na Korčuli. 1974. je izbačen iz Partije i s radnog mjesta. Potom prelazi u Zagreb gdje je postao direktor sektora za razvoj i investicije u Zagrebačkoj tvornici papira.

Nakon toga radi kao delegat u tvrtki Zagreb-Mainz u Frankfurtu koja je bila u suvlasništvu Privredne banke Zagreb.

Potkraj osamdesetih odlazi u Trst gdje s talijanskim partnerom otvara tvrtku za malograničnu trgovinu. Početkom devedesetih bio je kratko vrijeme suvlasnik tjednika „Novi danas“. U mirovinu je otišao 1996. Njegova supruga Đurđica bila je sutkinja na Korčuli.

Njihov sin Emil je 1989. počeo raditi u očevoj tvrtki u Trstu. Ubrzo prelazi u Meteor holding London, tvrtku za trgovinu celulozom i papirom. S 22 godine postao je direktor milanske podružnice. Tvrtku Atlantic osnovao je sam 1991. sa šest zaposlenika koje je uzeo iz zagrebačke podružnice Meteor holdinga. Njegova tvrtka tada je rasla od prodaje guma za žvakanje Wrigley i čokoladica Ferrero. Kasnije je proširio svoju ponudu robe široke potrošnje.

Sredinom devedesetih postao je suvlasnik sustava Ataco d.o.o. u Mostaru i Sarajevu koja je distribucijom robe široke potrošnje multinacionalnih kompanija u BiH. 2002. je bio proglašen menadžerom godine. Atlantic Grupa je 2003. imala tisuću zaposlenih i godišnji promet od 140 milijuna eura a 2009. 1800 zaposlenih i 300 milijuna eura prometa. Prosječan godišnji rast je 10 posto.

2010. je preuzeo slovensku tvrtku Droga Kolinska. Transakcija je bila vrijedna najmanje 200 milijuna eura, a kupio ju je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Nakon tog širenja njegovo poslovno carstvo ukupno ima 4300 zaposlenih i promet od 640 milijuna eura.

'08.12.2009., Zagreb - Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i vecinski vlasnik Atlantic grupe. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
1/4
 

Nakon što je u dijelu medija bilo prikazano kako se zauzima za uspostavljanje „Jugosfere“, pojasnio je kako taj termin nije geopolitički i ne podrazumijeva nikakvo romansiranje ni renesansu političkog udruživanja.

U upravi tvrtke je i njegova sestra Lada. Kad su ga novinari ranijih godina pitali zašto nije završio fakultet odgovarao je kako se „prerano uhvatio posla“. Na kraju je, 2012. diplomirao na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Sa suprugom Majom ima dvoje djece. Žive u vili od skoro tisuću četvornih metara na zagrebačkom Gornjem gradu, koja je kulturno dobro. Ljeti se odmaraju u vili na Hvaru.

Za Badnjak 2012. priredio je party u jednom klubu u Zagrebu kojemu su prisustvovali i premijer Zoran Milanović, s kojim ga veže prijateljstvo iz školskih dana, i guverner HNB-a Boris Vujčić. Oni su njegovi redoviti gosti i u vili na Hvaru. DJ za mix pultom bio je Tedeschi kojemu je puštanje glazbe omiljeni hobi. Vlasnik je Košarkaškom kluba Cedevita s kojim zasad nije ostvario značajnije uspjehe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije