Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zelene tvrtke u Hrvatskoj: Potrebe za energijom sve više pokrivaju vlastitim izvorima, a otok Vis će učiniti samoodrživim

Održivost se sve više cijeni, a tako je i s pojedincima, ali i s velikim korporacijama. Održivi izvori energije su budućnost, a ova hrvatska tvrtka toga je itekako svjesna
15. ožujka 2022. u 15:18 13040 prikaza
Sunčana elektrana
Foto: HEP
Pogledajte galeriju 1/3

Budućnost je zelena, a svijest o potrebi stvaranja električne energije iz obnovljivih izvora sve više raste – od javnih politika, preko pojedinaca pa do velikih kompanija. Svi oni pokušavaju dati svoj doprinos za dobrobit Zemlje i njezinog očuvanja pa su pozitivni pomaci sve više vidljivi.

Ostvarenju cilja se, sudeći prema dosadašnjim projektima, svakako približava Hrvatska elektroprivreda. HEP trenutno u pogonu ima  pet velikih, neintegriranih sunčanih elektrana izgrađenih diljem Hrvatske – Kaštelir 1 i 2 te Marići u Istri, Kosore Jug kod Vrlike i sunčanu elektranu Vis.  

Iskorištavanje sunčanih sati

Sunčana elektrana Kaštelir prva je samostojeća elektrana koja se 2020. godine našla u HEP- ovom portfelju. Ona se nalazi na zapadu Istre  desetak kilometara u zaleđu Poreča. U 2020. godini Kaštelir je proizvela 1,4 milijuna kilovatsati električne energije, a u 2021. godini 1,5 milijuna. Usporedbe radi, prosječna potrošnja kućanstva u Hrvatskoj iznosi 3,2 tisuće kilovatsati električne energije.

U redovnom se pogonu nalazi i sunčana elektrana Kaštelir 2. Ona je izgrađena na istom području, a godišnje proizvede dvostruko više energije od svoje prethodnice. Za iskorištavanje sunčeve energije, ova elektrana koristi sve module od domaćeg proizvođača iz Varaždina.

Krajem prošle godine HEP je u rad pustio i sunčanu elektranu Kosore Jug. Ovo je bila investicija u vrijednosti od 11 milijuna kuna, a elektrana može proizvesti količinu energije dostatnu za godišnju potrošnju oko tisuću kućanstava.

Sunčana elektrana | Autor : HEP Foto: HEP Sunčana elektrana Kosore Jug

Najveća sunčana elektrana u HEP-ovom portfelju je ona na otoku Visu. S radom je započela prije dvije godine, a u 2021. je proizvela 4,6 milijuna kilovatsati električne energije. Vrijednost investicije iznosila je preko 30 milijuna kuna, ali na ovaj je način otok Vis dobio vlastiti izvor obnovljive energije. Jačanju energetske samoodrživosti otoka pomoći će baterijski spremnik čije je postavljanje uz sunčanu elektranu u tijeku. Osim velikih samostojećih elektrana, HEP je 62 manje sunčane elektrane postavio na krovove vlastitih objekata.

Suradnjom do novih zelenih megavata

Sve navedene elektrane dio su HEP-ova plana da do 2030. godine u sunčanim elektranama ima 350 megavata instalirane proizvodne snage, a jednako toliko i u vjetroelektranama.  U ovom trenutku, HEP u različitim fazama razvoja projekta ima više od 40 sunčanih elektrana. Od tog broja, 18 sunčanih elektrana ukupne snage  168 megavata, HEP će izgraditi na temelju sporazuma o suradnji s gradovima i općinama.  Ukupna priključna snaga tih 18 elektrana iznosi 168 megavata.

Sunčana elektrana | Autor : HEP Foto: HEP Sunčana elektrana Vis

Na temelju tih pozitivnih iskustava, HEP nastavlja istraživati mogućnost integracije u svoj proizvodni portfelj projekata obnovljivih izvora energije koji su završeni ili se nalaze u visokom stupnju razvoja. S tim ciljem, na internetskim stranicama HEP-a objavljen je trajni javni poziv zainteresiranim partnerima za izgradnju i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Hrvatske.

Novi javni poziv je upućen pravnim ili fizičkim osobama zainteresiranim za prodaju projekata: neintegriranih (samostojećih) sunčanih elektrana u razvoju i pogonu (snage uključivo i veće od 5 megavata), prodaju projekata vjetroelektrana u pogonu (prednost imaju lokacije s više od 2.500 sati rada godišnje) te prodaju projekata hidroelektrana u razvoju i pogonu (snage uključivo i veće od 1 megavata). Poziv je, također, upućen i jedinicama lokalne samouprave (gradove i općine) zainteresiranim za izgradnju sunčanih elektrana, odnosno pripremu prostorno-planske dokumentacije za projekte sunčanih elektrana na površinama većim od 100.000 metara kvadratnih. Prednost u odabiru imat će lokacije s većim brojem sunčanih sati i boljim mikrolokacijskim uvjetima. 

Nastalo u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom.

Mali Lošinj
IMA I POZITIVNIH PRIMJERA
Ovaj račun koji nam je poslao čitatelj zaista spada u kategoriju Vjerovali ili ne. Pogledajte koliko je platio kavu!
PROMO
Ventilacija - neophodna kod stanova ili kuća s novim prozorima te za domove s vlagom i plijesni