Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zbog nepoštene trgovačke prakse izrečeno 3,5 milijuna kuna kazne, naplaćeno 434 tisuće

Veliki poduzetnici protiv kojih se vode postupci koji se odnose na kršenja Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi uglavnom čekaju pravomoćnost rješenja i odugovlače s plaćanjem, dok ih mali poduzetnici plaćaju u rokovima, rekao je čelnik AZTN-a Mladen Celovec
13. studenoga 2020. u 11:39 0 komentara 1842 prikaza
poljoprivreda
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Problem nepoštenih trgovačkih praksi gorući je problem ne samo hrvatske, već i europske poljoprivrede, istaknula je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora na sjednici o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom, podsjećajući kako je za donošenje Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama Europskom parlamentu bio potreban  gotovo cijeli mandat zbog otpora koji je dolazio od strane trgovaca i otkupljivača, ali i nekih zastupnika.

Zagreb: Policija dovela Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa na pretres nekretnine koju je koristio Godina nakon navodne predaje mita Kovačević ostao bez posla, Petek bez 174 milijuna kuna poslova

Hrvatska je jedna je od država članica koja je ovaj Zakon usvojila i prije donošenja europske Direktive, no Petir je stava da nismo postigli željeni učinak što potvrđuje i Izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iz kojeg se prema malom broju prijava može iščitati strah poljoprivrednika od potencijalnog raskida ugovora od strane trgovaca ili otkupljivača u slučaju prijave nepoštenih trgovačkih praksi. Problem predstavljaju  i kriteriji prihodovnih cenzusa (100 milijuna kuna za trgovce i 50 milijuna kuna za prerađivače) kao uvjeta za pokretanje upravnog postupka kojim se ove prakse utvrđuju. 

- Čini se da nepoštene trgovačke prakse, koje su nastale u poslovanju s tvrtkama s manjim prihodovnim cenzusom, prolaze bez sankcija - rekla je Petir upitavši čelnika AZTN-a Mladena Cerovca o postojanju zakonskih osnova kojima bi AZTN o ovim vrstama prekršaja izvještavao Državni inspektorat koji bi po istima postupao u skladu sa Zakonom o trgovini. Problemi su vezani i za kalibriranje, neizdavanje otkupnog bloka i/ili otkup proizvoda po cijenama koja je niža od cijene za klasu koja se isporučuje na što se posebno žale proizvođači mandarina. Tovna junad iz drugih država članica po dampinškim se cijenama prodaje u nas, a isto je i s drugim sektorima (svinjogojstvo, voće, povrće, mlijeko,...), upozorila je, ustvrdivši kako se nagomilani problemi mogu riješiti snažnijim kontrolama, nedvosmislenim sankcijama i provođenjem zelenih javnih nabava ili plasiranjem domaćih proizvoda na tržište kroz kratke lance opskrbe.

Neven Milijić KVIZ MILIJUNAŠ Jedan od najpoznatijih domaćih kvizaša zapeo na 'poštanskom' pitanju za 32000 kuna! Znate li odgovor?

- Nije dobro stalno se pozivati na pravila unutarnjeg europskog tržišta i ne činiti ništa. Upravo je zbog toga potrebna snažnija suradnja AZTN-a i Državnog inspektorata, ali i resornog Ministarstva, carine te policije - istaknula je Petir podsjetivši kako je prema izvješću  Državnog inspektorata tržišna inspekcija utvrdila da je svaki četvrti nadzirani subjekt kršio neki od propisa.

- Ovo su poražavajući podatci, potrebna je hitna reakcija jer će proizvođači zbog nepoštenih trgovačkih praksi koje se ne sankcioniraju odustajati od proizvodnje, a za par godina pitat ćemo se zašto ne možemo kupiti jabuku koju je proizveo naš poljoprivrednik ili popiti domaće mlijeko - zaključila je Petir.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da su izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom pripremljene te su upućene drugim državnim tijelima na mišljenje. Nakon usvajanja na Vladi biti će upućene u javno savjetovanje.

FILE PHOTO: U.S. President Trump refers to temperature change as he announces decision to withdraw from Paris Climate Agreement at White House in Washington izvršna uredba Trump ne prestaje s obračunima. Za kraj mandata napravio (ne)očekivani potez!

Mladen Cerovac, predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, istaknuo je kako je tijekom 2019. AZTN u postupcima koje se odnose na nepoštene trgovačke prakse, riješilo 62 predmeta te obradio i veliki broj ugovora sklopljenih s dobavljačima trgovaca, otkupljivača i prerađivača. Od ukupno devet okončanih upravnih predmeta koji su svi pokrenuti po službenoj dužnosti, povod za pokretanje pet upravnih predmeta bila su saznanja iz anonimnih prijava, a  četiti na temelju istraživanja stanja na tržištu. Tijekom 2019. dovršeno je istraživanje stanja na tržištu voćem i povrćem pokrenuto 2018. godine koje je rezultiralo pokretanjem postupaka protiv većeg broja otkupljivača.

Cerovac ističe kako primarni cilj Zakona nije kažnjavanje već uspostava pozitivnog poslovnog ozračja i poštivanja poštenih trgovačkih praksi. Veliki poduzetnici protiv kojih se vode postupci koji se odnose na kršenja Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi uglavnom čekaju pravomoćnost rješenja i odugovlače s plaćanjem, dok ih mali poduzetnici plaćaju u rokovima, a od utvrđenih povreda u iznosu od 3,5 milijuna kuna, ukupno je naplaćeno 434.000 kuna. Kao najpozitivniji učinak Zakona Celovec je istaknuo osiguranje likvidnosti i ubrzanja plaćanja.

Škola za život  u izolaciji
EPIDEMIOLOZI:
'Hitno moramo zatvoriti škole, mladi prenose zarazu u obiteljima i javnom prijevozu'
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.