Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREND

Zbog krize, jagma za životnim osiguranjem

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
15.02.2014.
u 10:12

Strah za vlastiti život u mirovini, demografski trendovi zbog kojih je mirovinski sustav neodrživ i niske kamate na štednju, građane okrenuli osiguravateljima

Rijetko je koji biznis u financijskom sektoru „in“ u mjeri u kolikoj su to životna osiguranja. Samo u siječnju premija im je rasla 9%, za 658,99 mil. kn, a takav trend traje više od godinu dana. Na kraju 2013. zaračunata bruto premija života dosegnula je 2,54 mlrd kn.

Potraga za sigurnošću

Premda je životno osiguranje ponajprije odraz standarda života i premija mu je puno veća u razvijenim gospodarstvima, pa je hrvatskih 500-tinjak kuna po stanovniku godišnje daleko od prosjeka EU koji premašuje 6100 kuna, rast mu je potaknula – kriza. Točnije, strah za materijalnu sigurnost, a napose za egzistenciju u mirovini. Demografski trendovi i neodrživost mirovinskog sustava idu u prilog tezi da se sami moramo pobrinuti za veća primanja u starosti, jer će mirovine biti (i već jesu) nedostatne za život, a nakon golemih gubitaka na dionicama i u fondovima, građani koji imaju višak novca, “skreću” ga u sigurnije baze. Štednja zbog niskih kamata gubi privlačnost, a osiguranje ima tu prednost da nakon uplate prve premije jamči isplatu cjelokupne osigurane svote nasljednicima, dogodi li se najgore. Udio osiguranja života u ukupnoj premiji u Hrvatskoj od 24,41% pokazuje izniman potencijal rasta, jer je u razvijenim državama taj prosjek oko 50%. Čak se i tržišna vrijednost životnih osiguranja procjenjuje dijelom proporcionalno tom pokazatelju, što se najbolje vidjelo na solidnoj cijeni koju su postigli vlasnici Basler osiguranja Zagreb prodajući ga Uniqi, upravo zbog visokog udjela života, dok Croatiji osiguranju u privatizaciji baš nije pogodovao udio premije života od samo 13,56%.

Milijunski rast

Najjači je igrač Allianz sa 471,38 mil. kn premije na kraju prošle godine. U pet godina, od 2009. premija života povećala mu se za 135 mil. kn, a udio “života” u njegovoj ukupnoj premiji sa 34 na pristojnih 40%, po čemu nije jako daleko od prosjeka u EU. No nije sve u udjelu. – Društvo može imati 90% udjela premije životnih osiguranja u ukupnom portfelju, što ne znači da mu to automatski diže vrijednost u odnosu na društvo koje ima 10%. Životno osiguranje mora biti kreirano tako da dugoročno bude održivo za osiguravatelja i klijente – kažu u Allianzu. U stopu ga prati CO s 356,1 mil. kn premije života, a 417,6 milijuna na razini grupe. U siječnju im je premija rasla 19%, 40,20 mil. kn u odnosu na isto razdoblje lani. Podsjećaju na važnost sigurnosti u isplati šteta, zbog koje im je 40% ispitanika lani obnovilo policu.

– Životno osiguranje nije samo štednja i pogrešan je stav kada se uspoređuju. Uplatite li danas 400 eura klasičnom štednjom i sutra vam se dogodi najgore, isplata će iznositi oko 400 eura, i to nakon višemjesečne ostavinske rasprave. S klasičnim životnim osiguranjem u slučaju smrti od posljedica nesretnog slučaja isplaćuje se 12.972 eura korisniku već u roku od 14 dana – iznosi računicu Željko Jukić, direktor sektora životnih i osobnih osiguranja u CO-u.

>> Uplate u životna osiguranja povećane za 18 milijuna kuna

Komentara 5

US
USA
12:40 15.02.2014.

Da ste uplatili policu od 25000 DM 1989. godine na 25 godina, za to ste u to vrijeme mogli kupiti 2 i pol WW Golfa. Da i ne racunam konverziju DM u €, koja je bila za 1€- 2DM. Ali da konvertitamo DM u € u jednakom omjeru, danas bi sa tom policom od isplate mogli kupiti 1,3 novog Golfa. Mislim da to sve govori, a da ne govorim o tome da ljudi ne citaju ugovore i nakon par godine vise nisu u stanju placati osiguranje i ne dobiju povrat novca ukoliko prekinu npr. u prvih 5 godina. Toga ima samo u Hrvatskoj. Kod nas u USA tko radi u stanju je placati svoje obveze. Pripadnici srednje i srednje vise klase naravno rade to puno smirenije jer postoji puno nacina kako oploditi i zadrzati novac za starost. Naravno sigurnost posla ne postoji, ali tako je vidim i u Hrvatskoj. Ali kod nas svi novci koje ste uplatili u fondove ostaju vasoj djeci nakon smrti. Kod vas mozes placati cijeli zivot mirovinsko, umres nakon par godina i sve sto si uplatio ostane drzavi. Ako je to normalno onda sto je nenormalno. koliko sam vidio kod vas nema ni klasicnih privatnih mirovinskih fondova gdje covjek moze uplacivati svaki mjesec i onda te novc dobiva u mirovini.

Avatar morski covik 3
morski covik 3
10:28 15.02.2014.

Porez na budale... Ja sam odustao nakon 14 godina placanja, podigao manje no sto sam ulozio jer nisam "pazljivo citao" sitna slova. Vas novac ce nestati isto kao i kod drzave. Kupujte zlato i srebro i cuvajte stvari doma.

JU
julika22
11:38 15.02.2014.

u ovim kriznim vremenima nemaš više što štedjeti, želiš preživjeti danas da bi mogao svjedočiti sutra kako je bilo jučer, za to nije potrebno životno osiguranje već puka sreća i želja za doživjeti sutra. živimo u potrošačkom društvu, živimo brzoo i nestajemo još brže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije