Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE KORONAVIRUSA

Velika kriza trese aviokompanije: British Airways otpušta 12.000 radnika

British Airways
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL
28.04.2020.
u 22:50

British Airways trenutačno održava tek manji broj letova iz londonske zračne luke Heathrowa a prije ih je imao više od 300 na dan. Promet mu je u travnju pao za 94 posto.

Zrakoplovna kompanija British Airways planira ukinuti čak 12.000 radnih mjesta zbog dugoročnih posljedica koje koronavirus ostavlja na njezinu djelatnost, priopćila je njezina matična grupacija IAG.

Potonji, u čijem su vlasništvu, među ostalim, Iberia i Vueling, obrazlaže u priopćenju da je ovakvu odluku donio zbog činjenice da će za povratak zračnog prometa u normalu trebati godine. British Airways (BA) trenutačno zapošljava 42.000 ljudi.

"Piloti BA-e i osoblje ogorčeni su ovom (...) neočekivanom vijesti aviokompanije koja je tvrdila da je dovoljno financijski potkovana da se uhvati ukoštac s olujom covidom i koja je odbila svaku pomoć vlade", reagirao je na Twitteru Brian Strutton, glavni tajnik sindikata pilota British Airwaysa Balpe.

IAG prelazi na djelo pošto je upozorio da je smanjenje broja zaposlenika neminovno zbog krize koja paralizira zračni promet.

Španjolsko-britanska grupacija nije jedina koja trpi zbog pandemije. Skandinavska aviokompanija SAS objavila je nešto ranije u utorak da će otpustiti 5.000 zaposlenih.

IAG napominje da je počeo razgovore sa sindikatima o otpuštanju. Podsjeća da je 22.600 zaposlenika BA-e bilo na 'čekanju' i da im je vlada za to vrijeme isplaćivala 80 posto plaće.

British Airways trenutačno održava tek manji broj letova iz londonske zračne luke Heathrowa a prije ih je imao više od 300 na dan. Promet mu je u travnju pao za 94 posto.

Komentara 2

Avatar ElizabethAV75
ElizabethAV75
14:49 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

AN
anticenzura
23:08 28.04.2020.

Lako za Britance, tradicionalne pobjednike kroz povijest, oni imaju u duhu svoga mentaliteta snalazljivost i spretnost u geopolitickim krizama, njihove su banke pune ko brod, nece njima nista biti. Nego bolje pisite o tradicionalnim gubitnicima Nijemcima, i bankrotiranoj Njemackoj, i njihovoj Lufthansi koja je najavila danas moguci bankrot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije