Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put u Moskvu

U Rusiju ide 100 kompanija: Ina, HEP, Podravka...

Jelena Jurišić
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL
1/2
15.02.2015.
u 00:15

Hrvatski izvoz u Rusiju u jedanaest mjeseci porastao je deset posto

Nema odustajanja od puta hrvatske gospodarske delegacije u Moskvu. Točno sto tvrtki kreće iz Hrvatske na pregovore s ruskim partnerima. Među njima su najveće kompanije našeg gospodarstva poput Atlantic Grupe, Ine, HEP-a, Dalekovoda, Instituta IGH te Ericsson Nikole Tesle.

Važno tržište

Na Rusko-hrvatski gospodarski forum koji se održava 17. i 18. veljače idu i AD Plastik, Belupo, Viktor Lenac i splitski škver pa i tvrtke iz prehrambenog sektora – Badel 1862, Podravka i Gavrilović. Neće biti bilateralnih sastanaka niti političkih dogovora iako grupu gospodarstvenika predvodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ali očekuje se da će se sklapati poslovi. Sugovornici nam ističu da se neće dogovarati poslovanje u sektorima koji su pod sankcijama, ali i da nema prepreke da se posluje unatoč političkim napetostima. Rusija je važno izvozno tržište za Hrvatsku pa je tako u jedanaest mjeseci 2014. u tu zemlju plasiran 1,95 milijardi kuna vrijedan izvoz čime je ostvaren porast od 10 posto u odnosu na isti period 2013., dok je istovremeno uvezeno oko 6,5 milijardi kuna vrijedne robe, uglavnom energenata. U tom je razdoblju hrvatski izvoz u SAD pao 12 posto na 1,53 milijarde kuna, dok je uvoz iz Amerike pao 14 posto na 11,2 milijarde kuna.

– Nažalost, Rusiju smo uglavnom izgubili, a koliko je to bitno tržište za nas vidi se iz slovenske izvozne aktivnosti jer oni su uspjeli zadržati većinu ruskog tržišta koje su imali prije 90-ih – komentira Ivan Miloloža, vlasnik tvornice akumulatora Munje. Slovenija, naime, u Rusiju izvozi oko milijardu eura godišnje, što je oko tri puta više od Hrvatske. Miloloža drži da se Rusiju ne treba ignorirati zbog političkih razloga, već da treba slijediti primjer američkih i europskih lidera koji zadržavaju tržišne pozicije unatoč oštrim političkim obračunima. Prema podacima ministarstva trgovine SAD-a izvoz u Rusiju lani iznosio je oko 10,77 milijardi dolara što je tek 3,2 posto manje nego u 2013. Amerikanci koji ionako nemaju veliku robnu razmjenu s Rusijom ipak su zadržali svoje pozicije.

Prilika za širenje

– Amerikanci su unatoč sankcijama sačuvali svoju industriju od pada pa je izvoz SAD-a u Rusiju u nekim mjesecima i rastao – komentira profesorica Hrvatskih studija Jelena Jurišić ističući da će EU podnijeti puno veću ekonomsku žrtvu nego SAD. Izvoz Njemačke u Rusiju pao je do 25 posto, a procjenjuje se da će ukupni pad EU biti iznad 15 posto. Jurišić zato upozorava da Hrvatska ne treba propustiti priliku širenja u Rusiji koja je u fazi supstitucije europskih proizvoda.

>>Amerikanci ljutiti jer hrvatsko gospodarstvo ide na forum u Moskvu

>>Maras HDZ-u: Pustite Sanadera i Vidoševića na gospodarski forum

Komentara 3

K2
kritičar_2
19:03 18.02.2015.

Sve poznati menadžeri:Mesić,Vrdoljak,Burilović...teško našem gospodarstvu s njima.

UN
unbekant
08:01 18.02.2015.

Konacno nesto pametno od nase vlade,poceli su uciti i kopirati Merkelovu,samo da se ne vrate praznih ugovora,jer Rusija najvece,najbogatije i najpostenije trziste danasnjice,zato treba to pametno odraditi i iskoristiti.

Avatar shit_happens
shit_happens
22:24 16.02.2015.

Vidim da se gospođa Jelena Jurišić dosta aktivno ovih dana uključila u propagandu odlaska gospodarstvenika u Rusiju ... samo bi je molio da nam objasni i način kako povući profit iz Rusije ... mislim valjda želimo profitabilno radit na tom tržištu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije