Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogrešan tajming


Amerikanci ljutiti jer hrvatsko gospodarstvo ide na forum u Moskvu

Kenneth Merten
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
12.02.2015.
u 09:25

Amerikance, osim tajminga, smeta i visoka ministarska razina delegacije

Rusko-hrvatski gospodarski forum i investicijska konferencija koja se treba održati 17. veljače u Moskvi i na kojemu bi se trebalo okupiti predstavnici više od 80 hrvatskih i 120 ruskih tvrtki iz svih područja, pa i onih koja su obuhvaćena aktualnim sankcijama, zabrinuli su i političke partnere Hrvatske.

Na put Vrdoljak i Mesić

U političkim kuloarima u Zagrebu tvrdi se da kritike stižu iz SAD-a te da je američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten prosvjedovao čak i kod Hrvatske gospodarske komore. Diplomatski izvori potvrđuju da su Amerikanci uzbuđeni zbog hrvatske akcije koju provodi u osjetljivom političkom trenutku, kada je kriza između SAD-a, EU i Rusije zbog situacije u Ukrajini vrlo dramatična.

– Ne gledaju lijepo na to – prepričava izvor stajalište Amerikanaca izrečen našim političarima oko puta u Moskvu. Potvrđuje da su Amerikanci uzbuđeni zbog pogrešnog tajminga, brojnosti delegacije, ali i ranga. Smeta što ih vode aktualni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te bivši predsjednik RH Stjepan Mesić. Čuje se da SAD upravo zbog foruma na inauguraciju predsjednice šalje “nižu razinu” predstavnika. Uoči polaska u Moskvu ministar Vrdoljak objasnio je cilj foruma; omogućiti poslovnim zajednicama dvije države da unatoč sankcijama nastave gospodarsku suradnju u područjima koja nisu obuhvaćena sankcijama i nađu prostor za buduće odnose. Luka Burilović, predsjednik HGK, isticao je kako je rusko tržište iznimno značajno za hrvatske tvrtke i treba ga gledati u kontekstu čitave euroazijske unije. Ne možemo prekriženih ruku čekati da sankcije završe, kazao je.

Vlada: Ipak se ide

O američkom nezadovoljstvu iz Vlade poručuju da nisu primili protestno pismo američkog veleposlanika, no svejedno dodaju da “za odustajanje od pripremljenog posjeta Moskvi nema razloga jer se njime ni na koji način ne krši postojeći režim sankcija”. I iz HGK tvrde da nemaju saznanja o protestnom pismu.Predsjednik komore Luka Burilović na nove okolnosti kaže da je “hrvatskim gospodarstvenicima koji već posluju na ruskom tržištu pomoć potrebna sada i putuje se radi zaštite njihovih interesa”.

Komentara 192

NE
Neo001
09:46 12.02.2015.

A što ćemo, kada nitko ozbiljan u svijetu ne želi imati posla sa ovom našom kukulele gamadi, pa idu tamo gdje ih prime. A sada izgubljena rusija treba i naše smeće. Kada su nas srbi ubijali tada su bili naši otvoreni neprijatelji.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
09:58 12.02.2015.

Ništa neobično od SDP-HNS vlade. A za to su si same SAD krive. Prisjetimo kako su podržali komuniste 2000. da se vrate na vlast.

DU
Deleted user
09:44 12.02.2015.

To je kad imamo vladu koja nema principa I koja ne cijeni žrtve domovinskog rata. To Sto Rusi rade Ukraini, je isto Sto je nama YU radila. Sramota! Gdje su bili Rusi I na čijoj strani kad su na Hrvatsku granate padale?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije