Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Treću godinu zaredom Croatia Airlines posluje s dobiti

Neto dobit porasla je u prošloj godini za 83 posto
25. travnja 2016. u 13:08 2 komentara 269 prikaza
Croatia Airlines
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines ostvario je u prošloj godini neto dobit od 13,8 milijuna kuna, bilježeći pozitivno poslovanje treću godinu zaredom, potvrđeno je u ponedjeljak iz te kompanije.

Neto dobit porasla je u prošloj godini za 83 posto, na 13,8 milijuna kuna u odnosu na rezultate ostvarene 2014., objavila je kompanija, navodeći kao razlog pozitivnog trenda poslovanja sustavno provođenje programa restrukturiranja koji je uspješno priveden kraju.

Operativna dobit porasla je za 22 posto, na 16,7 milijuna kuna i bila je za 35 posto veća od one predviđene planom. Usporedbe radi, neto dobit 2014. iznosila je 7,5 milijuna kuna, a operativna dobit 13,7 milijuna kuna.

Zrakoplovima Croatia Airlinesa prošle je godine prevezeno 1,85 milijuna putnika, odnosno jedan posto više nego godinu prije, a kompanija je letjela u 31 odredište u domaćemu i međunarodnom prometu.   

Među događajima koji su obilježili prošlu godinu, Croatia Airlines ističe potpisivanje  code share sporazuma s kompanijama Singapore Airlines i Air Canada, te nastavak provedbe mjera programa restrukturiranja u cilju  daljnje racionalizacije poslovanja.

Od ostalih ključnih poslovnih ostvarenja u prošloj godini, hrvatski zrakoplovni prijevoznik izdvojio je početak rada trećeg  hangara u zagrebačkoj zračnoj luci čime se povećao kapacitet tehničkog središta za 30 posto i omogućio  najzahtjevniji tehnički servis zrakoplova Airbus, kao i uvođenje novog međunarodnog programa školovanja tehničkog osoblja u Tehničkom središtu Croatia Airlinesa u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica.

Jedan od najvažnijih događaja je i izmjena sporazum s tvrtkom Airbus  o narudžbi novih zrakoplova, prema kojoj je izvorna narudžba za četiri zrakoplova Airbus 319ceo odgođena i izmijenjena u četiri najsuvremenija modela Airbus 320neo, stoji u priopćenju.

Za ovu godinu, Croatia Airlines planira daljnji poslovni rast, uz uvođenje dodatnog zrakoplova u promet (wet lease), otvaranje čak četiri nove linije krajem svibnja i početkom lipnja i to prema Milanu, Pragu, Lisabonu i Sankt Peterburgu, te očekivani rast broja putnika za 6 posto, na  oko 1,97 milijuna.

Tijekom ovogodišnje sezone Croatia Airlines će izravno povezivati Hrvatsku s 35 odredišta u 20 europskih država, a u suradnji s partnerima i s cijelim svijetom, što će mu, kako ističe u priopćenju, omogućiti daljnji razvitak te još uspješnije pozicioniranje na europskom i svjetskom tržištu.

>> Sedam hrvatskih zračnih luka ove godine očekuje 7,7 milijuna putnika

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?