Naslovnica Biznis

Stopa nezaposlenosti pala na rekordno nisku razinu od 8,8 posto

Broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju pao je 0,3 posto, a najviše porastao broj zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja
26. srpnja 2018. u 09:42 7 komentara 341 prikaza
Foto: Filip Brala/PIXSELL

U lipnju je u Hrvatskoj bilo nešto više od 1,43 milijuna zaposlenih, što je za 24.576 osoba ili 1,7 posto više nego mjesec dana prije, dok je stopa nezaposlenosti pala na rekordno nisku razinu od 8,8 posto, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Najveći dio radnika, njih 1,2 milijuna, zaposlen je u pravnim osobama, a to je za 16.530 osoba ili 1,4 posto više nego mjesec dana prije, pokazuje izvješće, objavljeno u srijedu.

Ilustracija Revitalizacija najugroženije regije Projekt Slavonija, Baranja i Srijem donosi 6,8 milijardi kuna EU novca

U obrtu i slobodnim profesijama bilo je, pak, u lipnju 206.837 zaposlenih, što je za 8.063 osoba ili 4,1 posto više nego prethodnoga mjeseca.

Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je 19.520, što je 17 osoba ili 0,1 posto manje nego krajem svibnja.

Statistički podaci o kretanju broja zaposlenih u pravnim osobama pokazuju da je od 19 skupina djelatnosti nacionalne klasifikacije djelatnosti u lipnju broj zaposlenih na mjesečnoj razini pao u dvije.

Broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju pao je 0,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 2,2 posto.

S druge strane, najviše je porastao broj zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 12,9 posto, na 77.221 osobu.

Ilustracija Turbulencije na tržištu rada U 30 godina nikad manje nezaposlenih, manjka 16.000 radnika

Na godišnjoj je razini, pak, u lipnju u devet od 19 djelatnosti zabilježen pad zaposlenosti, a najviše u poslovanju nekretninama, za 13,5 posto.

S druge strane, najviše je porastao broj zaposlenih u  djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 4,4 posto te u građevinarstvu i javnoj upravi i obrani, za 2,6 posto.

U prerađivačkoj industriji, koja zapošljavaju najviše, 209.697 radnika, broj zaposlenih u lipnju je na mjesečnoj razini porastao 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini pao za 2,2 posto.

U trgovini na veliko i malo, koja zapošljava 188.710 radnika, u lipnju je broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao za 1,2 posto, dok je na godišnjoj pao za 1,6 posto.

Stopa nezaposlenosti rekordno niska

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem lipnja bilo je 138.383 nezaposlenih, što je oko 3.513 osoba ili 2,5 posto manje nego mjesec dana prije.

Prehrambena kompanija Podravka zaposlila 110 radnika na neodređeno vrijeme

U lipnju je stopa nezaposlenosti pala na 8,8 posto, dok je mjesec dana prije iznosila 9,2 posto.

„U lipnju je stopa registrirane nezaposlenosti po prvi puta skliznula ispod 9 posto i time se našla na povijesno najnižoj razini što je u skladu s našim očekivanjima i sezonskim kretanjima na tržištu rada”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

To je, dodaju, peti mjesec zaredom kako stopa nezaposlenosti pada.

„Pri tome je smanjenje stope nezaposlenosti prvenstveno rezultat smanjenja broja nezaposlenih na najnižu zabilježenu razinu, 138.383, što predstavlja pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini”, navode analitičari RBA.

Dodaju i da je zabilježen nastavak rasta broja aktivnog stanovništva, za 1,4 posto mjesečno, koji se u lipnju popeo na 1,571 milijun.

„Premda ohrabruje podatak o nastavku pada stope registrirane nezaposlenosti, on je prije svega potaknut sezonskim kretanjima koja su snažnija i dugotrajnija zbog produžene turističke sezone.

posao Ponuda poslova Tražite posao? Evo što se nudi ovoga tjedna na tržištu rada

Ipak, pad nezaposlenosti ne slijedi isto povećanje zaposlenosti, a trajni strukturni problemi hrvatskog gospodarstva poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom te niskom razinom zaposlenosti ostaju i dalje duboko ukorijenjeni i snažan uteg napretku domaćeg gospodarstva”, zaključuju analitičari RBA.

>> Večernjakova konferencija Poljoprivreda za 21. stoljeće

1 / 90
Zagreb: Konferencija Večernjeg lista Hrvatska kakvu trebamo - poljoprivreda za 21. stoljeće
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • sokodnaranče:

    Tko ih j*be? Jel njih zanima kako je nama koji smo ostali?

  • ObrenM:

    Usta moja hvalite me,jer me nitko ne hvali osim mene-Zna se.

  • Dzigibau:

    Zahvaljujuci Njemackoj nasem najvecem poslodavcu