Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis EU fondovi

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem donosi 6,8 milijardi kuna EU novca

Na listi projekata najveći su oni infrastrukturni – ulaganje u željeznicu, vodoopskrbu i odvodnju te lučku infrastrukturu.
20. srpnja 2018. u 12:55 24 komentara 2809 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Gotovo svi ministri predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem prisustvovat će sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem danas u Vinkovcima. Riječ je o petoj sjednici tijela koje prati provedbu projekata u jednom od najugroženijih dijelova Lijepe Naše. Savjetom inače predsjeda sam Plenković, a zamjenica mu je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Sajam EU fondova PROMO Bakar ugošćuje regionalne dane EU fondova

Obnova tramvaja i pruge

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem usmjerio je 2,5 milijardi eura iz europskih strukturnih fondova u pet slavonskih županija, a zasad je ugovoreno 36,25 posto sredstava, odnosno 6,8 milijardi kuna vrijednih projekata. Na posljednjoj su sjednici u veljači bili ugovoreni projekti ukupne vrijednosti 5,5 milijardi kuna. Ukupno je za pet slavonskih županija rezervirano 2,5 milijardi eura.

– Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Samo danas potpisano je 130 ugovora za projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna na području Slavonije, Baranje i Srijema. Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednosti, ulažemo u sve segmente života, od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravanja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetništva, kulture, turizma i naravno poljoprivrede – poručila je ministrica Žalac.

Regionalni dani EU fondova PROMO Uz pomoć novca iz EU fondova vode svoje uspješne biznise

Na listi projekata za koje su sredstva ugovorena najveći su iz sfere infrastrukture koja uglavnom pokriva ulaganje u željeznicu, vodoopskrbu i odvodnju te lučke infrastrukture od Osijeka do Vukovara i Vinkovaca, ali ima i puno manjih projekata kojima se jača poslovna infrastruktura, omogućava lakše poslovanje ili su pak usmjereni na zapošljavanje poput projekta “Zaželi”. Riječ je o projektu kojim su obuhvaćene žene koje žele prihvatiti skrb o starijim osamljenim osobama. Za njih je osigurano više od 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije koji će se direktno osjetiti na kućnom budžetu Slavonaca. Vidljiv je i projekt obnove fasada javnih i privatnih zgrada za koje su također ugovorena značajna sredstva. Najveći je pojedinačni projekt nadogradnja i elektrifikacija željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, za koju su ugovorena 453 milijuna kuna.

konferencija za novinare Grbin: Neka Vlada prenese vlasništvo nad domovima umirovljenika

Cilj je projekta osigurati efikasnu i pouzdanu željezničku povezanost između luke Vukovar i cijele Republike Hrvatske i ostalih povezanih dijelova Europe što će dovesti do prebacivanja teretnog prometa s cestovnog na željeznički promet, što će na kraju pridonijeti ekonomskom razvoju regije i smanjenju emisije štetnih plinova i smanjenju zagađenja okoliša. Financira se nadogradnja i elektrifikacija 18,71 km željezničke pruge Vinkovci – Vukovar.

Među većim su projektima i modernizacija tramvajske infrastrukture te gradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek. Samo kroz ta dva projekta u Osijek će se sliti više od 312 milijuna kuna iz europskih fondova.

– Razvojni sporazum koji ćemo potpisati rezultat je prvenstveno timskog rada državne i regionalne razine. Zajedničkim smo naporima definirali 29 strateških razvojnih projekata okvirne vrijednosti 750 milijuna kuna i, što je najvažnije, osigurali sredstva za njihovo financiranje iz europskog i državnog proračuna – poručila je ministrica Žalac objašnjavajući da je utvrđena i financijska omotnica te izvori sredstava za financiranje tih projekata.

Ilustracija
1 / 4
Ministar turizma Gari Cappelli

Pomoć od Svjetske banke

Osigurano je i dodatnih 50 milijuna kuna koji će biti dodijeljeni za pripremu spomenutih projekata koji su iz područja poljoprivrede, drvne industrije, metaloprerađivačke industrije, turizma te iz kategorije koju je resor definirao kao „opće” projekte neophodne za gospodarski razvoj. Slavonske županije dobit će pomoć i za pripremu projekata za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020., tako da će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisat će sa Svjetskom bankom sporazum o pružanju savjetodavnih usluga.

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
 • mario.mestrovic2:

  Prave poljoprivrednike su uništili poticaji,ne mogu opstati zbog kojekakvih probisvjeta koji samo ubiru poticaj,uloženo kroz poticaje 44 milijarde u poljoprivredu a seljak propada tko je tu lud

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  i dalje se forsira EU propaganda, ponavljam već 10000 put to nisu novci EU nego novci koje smo mi uplatili, ovo je možda korisno potrošen novac, ali samo 25,30% novca koje nam vraća EU je potrošena na dobre projekte kao ... prikaži još! što je most ili ovaj, ostalo ide za političare i uhljebe...

 • Startrack:

  Dovedite Bure iz Juzne Afrike. Eno im je vec Putin omogucio da idu u Rusiju.