Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Airlines

Stjuardese i piloti traže novu upravu u roku od 60 dana

Croatia Airlines
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/3
08.02.2018.
u 08:53

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković primio je sindikate CA nakon što su poslali pisma zabrinuti za opstojnost aviokompanije

Predstavnici sindikata Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) koji okuplja pilote, stjuardese i mehaničare zatražili su jučer od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da hrvatska nacionalna aviokompanija u roku od 60 dana dobije novu upravu. Vanjski stručni suradnik ORCA-e i glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš kaže da sindikati žele da nova uprava CA među ostalim bude i zrakoplovno pismena te da su ministru poručili da daljnji nastavak kolektivnih pregovora s v. d. upravom nema smisla.

Poništen natječaj

CA ima v. d. upravu još od rujna 2016., iako je dva puta bio raspisan natječaj za novo vodstvo kompanije. Prvi je natječaj poništen, a drugi je zaključen, no odluke o novoj upravi još uvijek nema. Kiš kaže da su razgovori sindikata CA i ministra protekli u obostranom razumijevanju.

– Uvjereni smo da CA može poslovati pozitivno. Dogovorili smo za sljedeći tjedan da ministru održimo prezentaciju sa svim brojkama i podacima kojima ćemo dokazati da kompanija s kvalitetnim menadžmentom može pozitivno poslovati – kaže Kiš dodajući da je onda moguće postići i kvalitetan kolektivni ugovor u takvoj kompaniji. Butković im je, kaže, obećao da će pokušati do sljedećeg sastanka dobiti od nadležnih institucija informaciju kad bi moglo biti imenovanje nove uprave CA. Do sastanka sindikata pilota, stjuardesa i aviomehaničara CA s resornim ministrom Butkovićem došlo je nakon što su prvo piloti, a zatim i stjuardese uputili javna pisma premijeru Andreju Plenkoviću u kojima su izrazili svoju zabrinutost za opstojnost i poslovnu budućnost Croatia Airlinesa pa time i svojih radnih mjesta. Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) tako je upozorio da je posljednjih godina iz CA otišla trećina pilota i mehaničara te da će otići ubrzo i deseci onih koji se još u kompaniji javljaju na natječaje drugih tvrtki.

Uhljebljivanje nestručnih

– Neće imati tko letjeti i održavati avione. Ovo je produkt nebrige svih vlasti za nacionalnu zrakoplovnu kompaniju. Vlast postavlja privremenog direktora već četvrti put. Štoviše, u prosincu 2017. ponovila je natječaj bitno mijenjajući uvjete natječaja iz travnja iste godine. U ponovljenom natječaju izbačeni su svi uvjeti vezani za radno iskustvo u zrakoplovstvu, čime je otvorena mogućnost „uhljebljivanja“ nestručnih kandidata – napisali su piloti. Objasnili su da je u zračnom prometu godina dana prava vječnost te da direktor CA ne može ozbiljno pregovarati sa stranim partnerima, postaviti sustav i rješavati ozbiljne probleme jer je na toj poziciji samo privremeno.

– Privremena funkcija ne daje mu kredibilitet kod partnera i on ne može poduzeti bilo kakve ozbiljne poteze ili pregovore. U kompaniji se 20 godina na čelno mjesto stavljaju ljudi iz rukovodstva CA. Nema promjena, a kompanija tone, zaostaje za konkurencijom i kopni na sve načine – upozorili su piloti i dodali da se Vlada mora početi voditi poslovnim, a ne političkim načelima kad bude birala novu upravu CA. 

Croatia Airlines
1/10
  

Komentara 3

LU
lunar777
10:29 08.02.2018.

Ja tražim privatizaciju, ne samo za njih..

NV
NV
10:47 08.02.2018.

Važni su uhljebi a ne da li ima tko letjeti. Er serba je odavno odmakla a prestižu nas i drugi.

BL
Blomberg
21:17 22.04.2018.

Jadno je to sto nam se dogadja oko naseg aerodroma. Smjenite sve nesposobne i idite sa Evropom da nebudemo uvijek na zacelju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije