Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Uprava Croatia Airlinesa spremna na pregovore sa socijalnim partnerima

Croatia Airlines
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
26.01.2018.
u 15:00

HSPP uputio je u petak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem izražava zabrinutost za sudbinu Croatia Airlinesa zbog, kako tvrdi, nebrige vlasti za kompaniju.

Iz Croatia Airlines u petak su poručili da ne mogu komentirati otvoreno pismo Hrvatskoga sindikata prometnih pilota (HSSP), osim činjenice da sindikat ima legitimno pravo na takav potez, te ističu da je Uprava i dalje spremna pregovarati sa socijalnim partnerima.

"Kompanija nije nadležna komentirati navode u vezi s upravljanjem tvrtkom, a o svim ostalim navodima koji se tiču reguliranja radno-pravnih odnosa unutar kompanije Uprava i dalje namjerava pregovarati sa socijalnim partnerima u sklopu kolektivnih pregovora", kažu u Croatia Airlinesu.

Dodaju kako je Uprava tvrtke i dalje spremna za, kako se navodi, "otvoreni i konstruktivan dijalog sa svakim zaposlenikom, kao i predstavnicima socijalnih partnera oko unaprjeđenja poslovanja, ideja, prijedloga i svega ostaloga što može biti na dobrobit kompanije".

HSPP uputio je u petak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem izražava zabrinutost za sudbinu Croatia Airlinesa zbog, kako tvrdi, nebrige vlasti za kompaniju.

HSPP upozorava da je zadnjih godina iz Croatia Airlinesa otišla trećina pilota i mehaničara, a deseci onih koji još rade u kompaniji javljaju se na razne natječaje pa će i oni ubrzo otići te prijeti opasnost da neće imati tko letjeti i održavati avione.

Uz ostalo, taj sindikat optužuje vlast da već četvrti puta postavlja privremenog direktora kompanije, pri čemu su iz natječaja izbačeni svi uvjeti vezani za radno iskustvo u zrakoplovstvu, čime je otvorena mogućnost "uhljebljivanja" nestručnih kandidata. Sindikat ocjenjuje da Vlada time pogoduje konkurentima.

Kako bi oslikao stanje u zračnom prometu u regiji, HSPP ističe da Ryanair, easyJet, Eurowings i druge kompanije ove godine otvaraju stotine novih letova iz Hrvatske, a da Croatia Airlines rapidno i konstantno gubi udio u avio-prometu Hrvatske.

"U kompaniji nema promjena, ona tone, zaostaje za konkurencijom i kopni na sve načine. Odavno je prijeđen rub održivosti, a rukovodeća garnitura se 20 godina ne mijenja. Vlada se mora početi voditi poslovnim, a ne političkim načelima u biranju nove uprave CA", poručuju piloti premijeru.

HSPP također podsjeća da već 13 mjeseci nema kolektivnog ugovora, standardnog dokumenta u golemoj većini avio-kompanija na zapadu. 

Croatia Airlines
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije