Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stisla kriza u Dubrovnik Airlineu

Stjuardese, evo vam 3000 kuna plaće ili ćete dobiti otkaze!

dubrovnik airline
Arhiva VL
28.09.2009.
u 16:04

Kabinsko osoblje dobilo je dvije vrste ugovora. Osim ugovora na tri tisuće kuna, postoji i skupina kojoj je ponuđen ugovor na dvije tisuće kuna, a previđeno je da ne rade pola godine.

Dubrovačka aviokompanija Dubrovnik Airline već je drugu godinu u krizi koja rezultira smanjivanjem plaća zaposlenicima u jesenskim i zimskim mjesecima.

I dok je prošle godine svim zaposlenicima plaća linearno smanjena 20 posto, uprava Dubrovnik Airlinea sada je odlučila smanjiti plaće kabinskom osoblju.

Bonus praktično nemoguć
Tako su prošli tjedan održani sastanci sa stjuardesama i stjuardima koji rade u Dubrovnik Airlineu i drastično im smanjena plaća za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka sljedeće godine.

Jedna skupina zaposlenika dobila je prijedlog ugovora kojim im osnovica plaće dolazi do 3000 kuna, što je trećina iznosa koji inače dobivaju. Doduše, ugovor je stimulativan i predviđa povećanje iznosa ovisno o broju sati leta, ali praktično je nemoguće doći do bonusa.

– Bonus se dobiva ako mjesečno ostvarimo određen broj sati leta, ali kada znamo da cijela kompanija u sljedećim mjesecima ima ugovoren minimalan broj sati, jasno je da od bonusa neće biti ništa – rekla nam je jedna od zaposlenica, no željela je ostati anonimna jer medijske istupe u tvrtki ne odobravaju.

Još gore od zaposlenika koji su dobili plaću samo 3000 kuna prošla je skupina kabinskoga osoblja, kojima je ponuđen ugovor na iznos od 2000 kuna, s time da nema nikakva stimulativnog dijela. Za njih nije ni predviđeno da rade tijekom šest mjeseci, no ako odbiju potpisati ovakve ugovore, dobit će otkaz.

– Prošle godine plaća je smanjena svima i to smo prihvatili jer smo svjesni da je kriza u svijetu. Međutim, sada su ugovori smanjeni samo nama i to za golemi iznos – kažu oni koji su dobili ovakve ugovore na potpis.

Atlantska plovidba ništa ne zna
Iz uprave Dubrovnik Airlinea ne žele komentirati ovakvo smanjenje plaće. Samo kažu da je situacija na tržištu čarterskih zrakoplovnih tvrtki u posljednje dvije godine katastrofalna i da je potrebno ići na sve moguće uštede kako bi tvrtka preživjela bez većih turbulencija. Zanimljivo je da za ovo smanjenje plaća ne znaju ni u Atlantskoj plovidbi, vlasniku tvrtke Dubrovnik Airline.

Unatoč globalnoj ekonomskoj krizi, Atlantska plovidba i ove godine dobro stoji na tržištu, dobiva nagrade za likvidnost svojih dionica i svakako im smanjenje plaća u jednoj od njihovih tvrtki ne ide u prilog.

Ključne riječi

Komentara 6

AN
ankicascreiber
19:06 28.09.2009.

3000 kuna je jako puno, nije problem u poslodavcu koji placa 3000 kuna, problem je u kunama koje su preslabe. 3000 jureka, ili 3000 dolara je vjerovatno cijena stewardesa u europi ili americi. Problem sa hrvatskom su kune, nisu dovoljno jake.

Avatar sinovi rata
sinovi rata
18:32 28.09.2009.

Izgleda da nekome miriše dionice.....

OB
-obrisani-
18:16 28.09.2009.

Pa koliko sam ja vidio ti prastari avioni manje više veći dio godine stoje uredno parkirani a to je problem poslovodstva a ne osoblja. Nađite im posao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije