Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DESETLJEĆA NEČINJENJA'

Stigla nova lista konkurentnosti u svijetu: Nema dobrih vijesti za Hrvatsku

Ilustracija
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
28.05.2019.
u 22:42

Na prvom mjestu je Singapur, a slijede Hong Kong, SAD, Švicarska, UAE, Nizozemska, Irska... Na začelju iza Hrvatske su Argentina, Mongolija i posljednja Venezuela. Ispred nas su među ostalim Jordan, Rumunjska, Bugarska, Kolumbija, Filipini, kao i susjedna nam Slovenija

Hrvatska je skočila za jedno mjesto, ali je i dalje na začelju, pokazuju rezultati Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2019. koji je objavio Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost. Hrvatska je zauzela 60. mjesto od ukupno 63 svjetska gospodarstva.

Na prvom mjestu je Singapur, a slijede Hong Kong, SAD, Švicarska, UAE, Nizozemska, Irska...  Na začelju iza Hrvatske su Argentina, Mongolija i posljednja Venezuela. Ispred nas su među ostalim Jordan, Rumunjska, Bugarska, Kolumbija, Filipini, kao i susjedna nam Slovenija, koja je na 37. mjestu. Kina je 14., Njemačka 17., a Japan 30.

Ljestvica konkurentnosti IMD-a prikazuje 332 kriterija od kojih se dvije trećine odnose na statističke indikatore, a preostala trećina na istraživanje mišljenja gospodarstvenika. Istraživanje je provedeno u veljači i ožujku 2019. godine i bazira se na dostupnim statističkim podacima za 2018. i 2019. godinu.

Godišnjak svjetske konkurentnosti IMD mjeri koliko dobro zemlje upravljaju svojim resursima i kompetencijama kako bi omogućile dugoročno stvaranje novih vrijednosti. Metodologija IMD-a temelji se na analizi 4 faktora konkurentnost, i to: gospodarski rezultati, efikasnost javnog sektora, efikasnost poslovnog sektora i infrastruktura, te 20 indeksa, 5 za svako područje.

- Desetljeća malih pomaka, nečinjenja i odgađanje nužnih promjena doveli su Hrvatsku na samo dno kad se promatra sposobnost privlačenja investicija, stvaranje poticajnog okruženja i napose uvjeta u kojima mladi i poletni članovi našeg društva vide za sebe i svoju obitelj budućnost u našoj zemlji. Najnovije izvješće pokazuje da je razina promjena nedostatna što rezultira zaostajanjem u odnosu na druge države. Vrijeme u kojem živimo, okarakterizirano naglim promjenama, digitalizacijom procesa i mobilnošću, zahtjeva temeljite i brze društvene promjene kako bi osigurali željene poslovne i društvene uvjete za naše građane. Osim nužnih temeljitih reformi javnog sektora i modaliteta upravljanja, potrebno je pristupiti redefiniranju društvenih vrijednosti, utvrditi dugoročnu nacionalnu strategiju te zahtijevati da svi lideri u našem društvu preuzmu odgovornost za provođenje navedenih promjena. Odgovornost je na svima nama da provedemo nužne promjene u okviru naših nadležnosti i mogućnosti - rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Pozitivne promjene kod Hrvatske su gospodarski rezultati, efikasnost javnog sektora i infrastruktura, dok je najveći pad zabilježen u području indeksa cijena, društvenog okvira, produktivnosti i efikasnosti te obrazovanja. Među slabostima su pravni i regulatorni okvir, birokracija, niska zaposlenost mladih, negativan trend rasta stanovništva...

Ključne riječi

Komentara 17

JE
Jednakost
06:50 29.05.2019.

Je, sinkopa, licko rukovanje, drustveno podobne obitelji, Ivo u Rusiji, Nadan renta apartmane, Kerum vozi Merdzu i pol, Daruarac u Njemackoj,....obala se betonira pa legalizira. Bravo!

DU
Deleted user
23:57 28.05.2019.

Slabo i vjerodostojno. Listu ne sastavljamo mi pa stoga se ne možemo hvaliti neostvarenim i nemogućim. Ružno je kada se na većini lista držimo začelja. Loši đaci.

JE
Jednakost
06:30 29.05.2019.

Kolumbija nas dere?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije