Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Biramo najbolje OPG-ove u Hrvatskoj

Štefova zimnica s likovima tražena je i u Americi

OPG Andrija Drempetić - Ubiru pet tona jagoda i dvadeset tona povrća.
25. svibnja 2018. u 08:28 1 komentara 2708 prikaza
Pogledajte galeriju 1/16

Bila je davna ‘46. kad je Donjom Stubicom “protutnjao” prvi traktor. Za upravljačem je ponosno sjedio tada mlađahni, a danas 90-godišnji Stjepan Drempetić – Štef. Iako su mnogi bili nepovjerljivi prema tome čudu što se “kotrlja” po poljima, svi su čekali da naiđe.

biramo najbolji opg Moderna obitelj Nekić: Na mobitelu prate što se događa u staji

– Okupili su se stari brkači – tak’ su zvali Stubičake jer je svaki imal brke – gledili i rekli da to ništ ne valja, da blago jede seno, a iz traktora curi nafta i da oni neće da traktora peljam k njima – naslonivši se na kosu, kako bi uhvatio predah između dva zamaha rukom, pripovijeda nam Drempetić.

Vrijeme se mijenjalo, shvatili su i brkači da će im zadružni traktor brže uzorati zemlju nego volovi pa im je sve više postajao potreban, a sve manje čudan. Baš kao što već odavna više nikome nije čudno što Drempetići uzgajaju jagode, a 1992., kad su započeli, bilo je, jer su bili prvi u svomu kraju pa je bilo svakakvih komentara.

– Delal sam u Doni, doma smo imali nekaj zemlje i postali smo njezini kooperanti za jagode, dobili 10.000 sadnica, sustav za navodnjavanje i uzgojili oko tri-četiri tone. Kasnije smo sami kupili jagode, 15.000 sadnica, i platili navodnjavanje. Vozili smo ih u Zagreb i prodavali na Branimirovoj tržnici – govori Stjepanov istoimeni sin, dok njegova unuka, dvoipolgodišnja Mia, s majkom Martinom bere to voće i odmah zagriza u sočni crveni plod.

1 / 16

Danas se za plasman svojih ekoloških jagoda, koje uzgajaju na otvorenom i pod plastenicima, Drempetići ne moraju brinuti – sve rasprodaju, bilo na štandu u Stubici ili na kućnome pragu.

– Dopeljaj mi još – nazvala je Marija supruga Štefa (mlađega) jer je u samo 50 minuta prodala sve mjerice koje je imala na štandu.


– Uzgajamo samo sortu clery, probali smo i s drugima, ali ova nam se pokazala najboljom. Slabije rodi od nekih drugih, al’ je jako fina – kaže Andrija, 40-godišnji sin Drempetićevih, papirnati vlasnik ovog obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva, koji zbog poljoprivrede u dogledno vrijeme kani ostaviti stalni posao.

OPG Dražen Frljak bavi se uzgojem oraha, lješnjaka i kokoši nesilica ZLATA VRIJEDAN Obitelj Frljak: Živimo od oraha, lješnjaka i kokica

Andrija je po struci automehaničar, bio se prekvalificirao za vozača, a poput starijega brata Damira prošao je jednogodišnju edukaciju za povrćara.

Naime, osim jagoda koju prerađuju i u džem, Drempetići uzgajaju i ekološko povrće od kojeg prave 17 različitih vrsta zimnice – kiselu miješanu salatu, ciklu, krastavce, feferone, papriku punjenu zeljem, patišone, ajvar, umak od rajčice... U ekološkoj poljoprivredi imaju ukupno dva hektara zemljišta – za voće i povrće. Pod plastenicima je oko 2000 četvornih metara zemljišta. Dovoljno je to da uzgoje oko pet tona jagoda i 20 tona povrća. Ratarske kulture siju na tri hektara i ta je proizvodnja konvencionalna. Na gospodarstvu, na stotinjak četvornih metara, imaju pogon za preradu povrća, gdje zimnicu pripremaju po vlastitoj, prokušanoj recepturi:

– Za povrće sami radimo presadnice, godišnje oko 20.000. I sve je to ručni rad. Onaj tko kaže da se na malo hektara ne može puno delat i imat, taj nema pojma. Ne treba ti 300 hektra da bi uspio. Da sve krene kak bi trebalo, mogli bismo pol Europe hranit – govori Andrijin otac Štef, čovjek koji, kada njegovi ukućani odu na počinak, uzima nožić i rezbari srčeka, smajliće, slova, pa i glavu Matije Gupca. U čas od zrna papra nastaju oči, crvena je paprika dobra za usta i nos, kao i za srdašca. Ti Štefovi likovi nastaju na krastavcima i patišonima pa je tako u zimnicu Drempetićevih utkana i umjetnost.

OPG ZDENKA MEDENJAK Zlata vrijedan Uz čašu vina u kušaonici nude i domaći kruh i platu

– Kad nemate kaj delat, smišljate kak privući kupce. Ja sam se ovog dosjetil. A ljudi su oduševljeni. Dojdu mi i Japanci i Korejci, koji inače niš ne kupuju, i zemu flašice, za poklon. A i za prekopirat – govori Drempetić. Za svoju kretivnost na lanjskome Sajmu zimnice dobio je priznanje Ministarstva poljoprivrede za najinovativniji proizvod.

Zimnica Drempetićevih odavna je prešla granice Hrvatske. I da mogu proizvesti više, u Americi bi u startu prodali 5000 staklenki zimnice godišnje, kakvu su narudžbu i imali. No, iako je cijela obitelj uključena u rad na gospodarstvu, toliko ne mogu proizvesti pa se njihova nadaleko poznata zimnica, kao i svježe povrće poput luka, salate, rajčice i paprike, može kupiti u svim delikatesnim trgovinama Mini mljekare “Veronika”, u trgovini zdrave hrane “Grga Čvarak” u Zagrebu, na sajmovima i kućnom pragu.

Sve što Drempetići imaju stvorili su svojim rukama, bez lipe kredita, uz potporu Županije. Tako će, kažu, i ostati.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pintar ZLATA VRIJEDAN Od 120 litara mlijeka dnevno prave sireve OPG Stjepan Kirin Zlata vrijedan Gdje mlad čovjek nije ost’o na selu, selo se zatvara Tvrtka Agroprom Zlata vrijedan S kupusom cijele godine ima posla, to moraš voljeti

Nitko neće uzgajati povrće: ‘Bolja je socijala nego delat’

U svom su kraju pokušali osnovati zadrugu, motivirati ljude da uzgajaju povrće koje bi oni prerađivali. Ali nije bilo šanse.

– Bolja je socijala nego delat – ogorčen je Stjepan Drempetić koji dodaje kako u ovome kraju ima dosta puste zemlje.

Obitelj ne krije razočaranje što nisu prošli na Mjeri 4.1.1. Kako bi se prijavili na natječaj, za papirologiju su potrošili oko 40.000 kuna. Srećom, agencija koja im je radila projekt neće im ponovno uzeti novac pa će se oni opet prijaviti kako bi si pokušali olakšati ulaganje za nabavu 3000 četvornih metara plastenika, stroja za pravljenje gredica, polagača folije i sustava za navodnjavanje kap po kap.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?