Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zlata vrijedan'

OPG Mirka Bačanija dobitnik je šestog Agro Oskara

Velika Gorica: Dodjela nagrada OPG Zlata vrijedan u Večernjakovom izboru
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/39
11.10.2019.
u 22:10

Gospodarstvo mlade nade Katarine Peršurić Bernobić jedino je u Hrvatskoj specijalizirano isključivo za proizvodnju pjenušavih vina

Nije Mirko Bačani iz zaselka Rumenjaki u Svetom Petru Čvrstecu, selu u Koprivničko-križevačkoj županiji, mogao doći k sebi od silnoga iznenađenja kada je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na proglašenju izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obznanila da je upravo on dobitnik ovogodišnjeg Agro Oskara

- Ne mogu vjerovati – ponavljao je penjući se na pozornicu Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici kako bi preuzeo ček na 30.000 kuna, koliko iznosi nagrada za prvo mjesto ovog izbora kojeg su u sklopu projekta "Zlata vrijedan" prije šest godina pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede.

Obitelj  Bačani, a uz Mirka tu su i supruga Dijana te kći Lorena i sin Dejan, imaju 53 goveda, najviše pasmine holstein. Godišnje proizvedu oko 142.000 kilograma (jedan kilogram je oko 1,03 litara) visokokvalitetnog mlijeka. Za prehranu svojih životinja Bačanijevi obrađuju 30 hektara zemlje – posijali su kukuruz, pšenicu, stočni grašak, talijanski i engleski ljulj i djetelinu. 

Ništa manje iznenađen od Mirka Bačanija bio je i Danijel Horvatić iz Stare Kapele u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji kada je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić pročitao da je on drugoplasirani, čestitavši mu i uručivši mu ček u iznosu od 20.000 kuna. 

U tradicionalno stočarskom kraju Horvatići imaju farmu sa 150 goveda simentalske pasmine. Godišnja je proizvodnja ovoga gospodarstva oko 400.000 kilograma mlijeka te oko 30 tona mesa. Obrađuju 70 hektara zemlje. 

Velika Gorica: Dodjela nagrada OPG Zlata vrijedan u Večernjakovom izboru
1/65

Ivan Horvat, menadžer DM marketinga i odnosa s javnošću proglasio je trećeplasiranog – Roberta Čondića iz Kadanovaca u Požeško-slavonskoj županiji. U tome selu na 25 hektara velikome ranču Čondićevih imaju petnaestak vrsta raznih životinja, drvene kućice za najam, akumulacijska jezera, šetnicu...Da bi okrupnili imanje, morali su stupiti u kontakt sa 156 vlasnika od kojih su otkupili zemlju. Čondićevi su osvojili 10.000 kuna, baš kao i Katarina Peršurić Bernobić iz Peršurića u Istri, proizvođačici pjenušavih vina,  koja je proglašena najboljom mladom nadom u poljoprivredi. Članica uprave Podravke Ljiljana Šapina uručila je nagradu Katarininoj sestri Ani.

Ovih je četvero dobitnika odabrao  šesteročlani stručni žiri izbora za najbolji OPG kojim predsjeda zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, a u čijem su sastavu pomoćnica glavnog urednika Večernjaka Mirjana Žižić, glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede Leticija Hrenković, pomoćnici ministrice  poljoprivrede Zdravko Tušek i Zdravko Barać, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Jan MarinacMiroslav Kuskunović iz Večernjeg lista te Sanja Najvirt s Hrvatske radiotelevizije.

Priliku da odaberu najbolje imali su i čitatelji Večernjaka. Između po jednog predstavnika svake od županija te tri mlade nade oni su najboljim proglasili OPG Ane Knezović koja sa suprugom i petero djece u Iloku proizvodi vrhunsko vino. Nagradu – godišnju pretplatu na Večernji list – Ani Knezović uručila je direktorica i članica uprave Večernjega lista Andrea Borošić.

Uz voditeljski dvojac – Uršulu Tolj i Maria Sedmaka – u zabavnome dijelu programa na pozornici su se izmjenjivali ansambl Lado, ženski vokalno instrumentalni sastav Zwizde i klapa Stine. 

Kako je bilo na svečanoj dodjeli u Pučkom otvorenom učilištu na koju je kao izaslanica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović došla Marijana Petir, možete pogledati sutra u 17.50 na Drugom programu HTV-a. 

1. mjesto OPG Mirko Bačani, Sveti Petar Čvrstec Koprivničko-križevačka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentara 3

AF
AfganistanskiHrvat
06:44 12.10.2019.

Pogledajte te nagrade. 10, 20 i 30 tisuća kuna. A vrlovlažni manageri, stečajni upravitelji, propali direktori i slični koji još upropaste firme u problemima dobivaju stotine tisuće kuna za nagradu.

BA
barbaizamerike
05:23 12.10.2019.

cestitam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije