Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agro-Noršić

Dao je otkaz da bi se posvetio poljoprivredi, danas njegova eko proizvodnja buja

OPG Noršić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/14
29.08.2019.
u 13:48

U rujnu otvaraju prvu uljaru u koju su uz pomoć grada investirali milijun kn...

Školovao se za drvodjeljskog tehničara, zatim se prekvalificirao za kuhara i radio u toj drugoj struci, sve do trena kad je zaškripalo s plaćanjem pa je za Božić trebao biti bez kune. Skinuo je tada pregaču i dao otkaz odlučivši da će se sasvim posvetiti poljoprivrednoj proizvodnji s kojom je već “koketirao” sijući na osam hektara buče golice. Imao je i pčele, 35 košnica, no dvije godine kasnije nijedna nije opstala. Ali zato je bilo 20 hektara buča...

Ne mogu do državne zemlje

Danas 36-godišnji Josip Noršić u malome obiteljskom poduzeću Agro-Noršić osnovanome 2014. godine sa suprugom Barbarom sije tikve, ječam, heljdu, pir, kukuruz i pšenicu, usjev prerađuju u ulje, kaše i brašna, a odnedavna imaju i fusile od pira i buče. Ekološki su proizvođači, sa zaokruženom proizvodnjom od polja do stola. Osim na kućnome pragu, njihovi se proizvodi mogu kupiti u trgovinama zdrave hrane te u web-shopu na njihovoj internetskoj stranici. Imaju i sušaru te pročistač za žitarice i uljarice koje koriste i za sebe, ali i za obavljanje uslužne djelatnosti.

Noršići uzgajaju i autohtonu pasminu turopoljskih svinja i od 130 krmača ove vrste, koliko ih ima u cijeloj Hrvatskoj, u njihovu je svinjcu njih 20. Investirali su u gradnju uljare za preradu toplo i hladno prešana bučina ulja. Otvorenje pogona trebalo je biti početkom srpnja, no bit će u rujnu jer se čeka dolazak Elektre kojoj su još u svibnju platili za priključak. Uljara Noršićevih bit će prva uljara na području Grada Zagreba i jedina na potezu do Varaždina. Investicija je to od milijun kuna, a s 300.000 kuna sufinancira je Grad. Uljara će biti koncipirana tako da će u sklopu nje biti čekaonica i dućan sa svim proizvodima ovoga gospodarstva, objašnjavaju Noršići vodeći nas prema budućoj uljari nedaleko od koje su bile pune vreće žitarica.

OPG Noršić
1/14

– Srijedom i subotom je dostava. Do prije godinu dana buče smo obrađivali ručno – kaže Josip, dok njegova najmlađa kći Gabrijela trčkara prema starijim sestrama Doroteji i Lei.

– S dvoje sam djece završila ekonomski fakultet – pogledava prema kćerima Barbara dodajući da je Doroteju na neka predavanja nosila u nosiljki, a Leu u trbuhu.

– Počeli smo s “laganim” kreditom, od pokojnog djeda ostala je zemlja, onda su nam zemlju dale moja mama i teta, poslije smo uzimali još zemlje u najam. Nemamo ni kvadrat državnog zemljišta. I nemremo do njega – govori Barbara.

Do nekih parcela imaju 15, do drugih i 27 kilometara. Obrađuju ukupno 43 hektara zemlje. Buče imaju na 12 hektara, heljdu na deset, pod pirom je devet hektara, kukuruz su posijali na pet hektara, kao i pšenicu. Godišnje proizvedu oko sto tona hrane.

– Što imamo, to i prerađujemo. Ništa se ne baca – kažu Noršići.

Šireći gospodarstvo, išli su na edukacije, ulagali su u strojeve i opremu, pomalo kupujući ono što im treba za rad, da bi se naposljetku “modernizirali” i odložili motiku nakon što su dobili iz fondova EU 50.000 eura potpore na mjeri za mlade poljoprivrednike.

– Ostali su dedin stari traktor i prikolica za gnoj. To smo prodali i kupili traktor – govori Josip o počecima. Heljdu su isprva sijali za pčele, zatim su je počeli prerađivati u kašu i brašno.

– Bili smo prvi koji su tu buču sadili, a kad smo posijali pir, svi su nam se smijali i pitali kaj nam je to. Pšenicu imamo radi plodoreda – kaže Josip.

– Jedno je vuklo drugo, a ja sam željela znati što djetetu stavljam na stol – govori Barbara.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Sa svojim su proizvodima prvi put na sajam išli u Ivanić-Grad, skucavši nekako za cestarinu, ali s upaljenom rezervom u automobilu i s neizvjesnošću hoće li išta prodati, da se mogu vratiti kući. Domišljali su se svakako, uz ulje davali brašno gratis. I sve im se to na kraju isplatilo jer danas njihove proizvode traže s Visa, Korčule, Slavonskog Broda, Dubrovnika, Zagreba, Istre...

Sve od buče

Ove su godine na međunarodnoj izložbi bučinih ulja osvojili zlatnu, lani brončanu medalju.

– Ovo je moje ulje, hladno prešano. Ono je ljekovito – pokazuje nam Lea bočicu na kojoj je etiketa s njezinim imenom.

– A moje je salatno – dodaje Doroteja držeći ulje koje su roditelji nazvali po njoj. Gabrijela još nema svoju etiketu, no bit će i to.

Ulja Noršićevih su sto posto bučina, osim salatnog u kojem je udjel suncokretova ulja 30-postotni. Za litru čistog bučina ulja potrebno im je oko tri kilograma koštica.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Prije dvije godine Josip je nabavio tri ženska praščića turopoljskih svinja. Sad imaju krmače, nazimice, neraste i odojke, ukupno više od 50 turopoljskih svinja. Josip nam objašnjava da se ova autohtona pasmina domaćih svinja, koja se nalazi pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i domaćih životinja, treba hraniti dvije godine kako bi postigle težinu od 150 kilograma. Prase se do dva puta godišnje, a imaju po šest praščića. Spadaju u masnu pasminu, no njihovo je meso sočno i cijenjeno. Zato Noršići namjeravaju u dogledno vrijeme napraviti Kuću turopoljske svinje, imati preradu mesa, kušaonicu, smještajne kapacitete...

No najprije im valja u svojoj novoj uljari “smućkati” ulje na kojem će biti etiketa s imenom njihove najmlađe kćeri Gabrijele.

Ključne riječi

Komentara 5

PI
pivodavac
16:45 29.08.2019.

Svaka čast i puno sreče želim

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
20:30 29.08.2019.

Naklon do poda! Ovako izgledaju istinski junaci i primjeri naseg vremena.

Avatar Mi sami
Mi sami
15:29 29.08.2019.

Ja mislio da je to žalac počela nesto raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije