Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruživanje

Štediše iz Hrvatske, Srbije i BiH u bitki protiv samovolje banaka

petra rodik,ilija rkman
Sanjin Strukić/PIXSELL
15.06.2012.
u 18:46

Udruge će razmjenjivati pravna iskustva i pomagati se u pravnoj borbi za transparentniji odnos banaka prema klijentima

– Formaliziranje naše suradnje velik je iskorak, ovo je problem koji nadilazi granice svake od naših zemalja. Banke u onim državama koje im to dopuštaju na slične načine koriste lošu regulativu u vlastitu korist, a na štetu građana – istaknula je Petra Rodik, članica upravnog odbora Udruge Franak u povodu potpisivanja sporazuma o suradnji s Udruženjem Franak iz BiH i Udruženjem bankarskih klijenata Efektivom iz Srbije.

Sumnjive kamatne stope

Razmjenjivat će pravna iskustva i pomagati se u pravnoj borbi čiji je cilj razvijanje dugoročne strategije za održivi bankarski sustav u zemljama zapadnog Balkana. Potpisivanje sporazuma simbolično su organizirali u zagrebačkoj Kući ljudskih prava te ustvrdili da banke koje su ušle na naša tržišta djeluju po sličnom modelu koji je i doveo do sličnih problema. Najveći su neprimjereno korištenje valutne klauzule i proizvoljna promjena visine kamatnih stopa. No, dok je ročište za prvu kolektivnu tužbu u Hrvatskoj, koju su Franak i udruga Potrošač zajedno podigli protiv osam banaka, sazvano za 4. srpnja, u Srbiji su prije nekoliko mjeseci u pojedinačnim parnicama već donesene četiri prvostupanjske presude u korist korisnika kredita.

– Za razliku od Hrvatske, Središnja banka Srbije već je lani u prosincu donijela odluku da banke moraju transparentno, a ne proizvoljno određivati visinu kamata. No, daleko od toga da je to kraj procesa – rekao je Dejan Gavrilović, predsjednik Efektive. Tužbe koje su u prvom stupnju dobili bankarski klijenti u Srbiji, proizlaze iz kršenja Zakona o zaštiti potrošača, ali i Zakona o obligacijskim odnosima koji je vrlo sličan našem Zakonu o obveznim odnosima.

Dug samo raste

U Hrvatskoj je najviše korisnika kredita u švicarskim francima, čak 100 tisuća, u BiH ih je svega nekoliko tisuća, jer ih je ondje odobravala samo tamošnja Hypo banka, dok ih je u Srbiji oko 30 tisuća, trećina ukupnih stambenih kredita. Branka Lukačević-Gregić iz Udruge Franak podsjetila je da su dužnici, koji su 2006. podigli kredit od oko 700 tisuća kuna u švicarskim francima, danas još uvijek dužni oko 850 tisuća kuna, jer se zbog deprecijacije franka povećala glavnica.

Komentara 23

Avatar bok
bok
17:49 17.06.2012.

Borise, Hrvati su mogli i u Kunama uzeti kredit.

Avatar SLOglodit-Janezovic
SLOglodit-Janezovic
19:03 15.06.2012.

Već sad primam svaku okladu da se korumpirano hrvatsko pravosuđe..bolje rečeno krivosuđe.. neće usuditi donijeti presudu u korist građana i protiv interesa krupnog kapitala!U zemlji umreženoj kriminalom najvežnije poluge lopovluka su pravosuđe i odvjetnici-kriminalci!Sve dok se od strane građana ne poduzmu radikalne mjere neći biti nikakvog pomaka!Zaključujem činjenicom da je iluzorno očekivati pomoć od institucija koje su i dozvolile pljačku i kriminal!

ĆA
ćaćaća
12:03 16.06.2012.

i ilija voli mlade trebe:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije