Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donesena presuda

Slovenija HEP-u mora isplatiti više od 40 mil. eura za neisporučenu struju iz Krškog

HEP
Foto: Grgur Žučko/pixsell
18.12.2015.
u 15:50

"Zadovoljni smo konačnom presudom Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova, posebno zato što je pravni spor trajao deset godina. Želim napomenuti kako s našim slovenskim partnerima u NE Krško uspješno surađujemo i vjerujemo kako će se ta suradnja i dalje razvijati na obostrano zadovoljstvo Hrvatske i Slovenije", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić.

Republika Slovenija mora isplatiti Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) više od 40 milijuna eura za neisporučenu električnu energiju iz Nuklearne elektrane (NE) Krško u razdoblju od 1. srpnja 2002. pa do 19. travnja 2003., odlučio je Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova sa sjedištem u Washingtonu, izvijestili su u petak iz HEP-a.

"Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, donio je 17. prosinca 2015. godine presudu prema kojoj Republika Slovenija mora isplatiti HEP-u više od 40 milijuna eura za neisporučenu električnu energiju iz NE Krško u razdoblju od 1. srpnja 2002. pa do 19. travnja 2003. godine, navodi se u priopćenju HEP-a. 
U svojoj odluci Tribunal je presudio da Republika Slovenija mora platiti HEP-u štetu od približno 20 milijuna eura, pripadajuće kamate (polugodišnji EURIBOR + 2%) koje se obračunavaju od 1. srpnja 2002. i 10 milijuna američkih dolara na ime odvjetničkih i drugih troškova koje je HEP imao u pravnom procesu. 

"Zadovoljni smo konačnom presudom Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova, posebno zato što je pravni spor trajao deset godina. Želim napomenuti kako s našim slovenskim partnerima u NE Krško uspješno surađujemo i vjerujemo kako će se ta suradnja i dalje razvijati na obostrano zadovoljstvo Hrvatske i Slovenije", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić.

Slovenski ELES je krajem srpnja 1998. iskopčao dalekovode od Krškog prema Zagrebu, nakon što je slovenska Vlada uredbom izvlastila HEP, oduzevši mu njegova 50-postotni osnivački udio. Uslijedili su višegodišnji pregovori koji su rezultirali potpisivanjem Međudržavnog ugovora o NE Krško krajem 2001., brisanjem svih međusobnih potraživanja do 30. lipnja 2002. uz dogovor da će ponovna isporuka započeti najkasnije do 1. srpnja 2002.

 Iz HEP-a podsjećaju da je spor pred ICSID-om pokrenut još prije 10 godina. HEP je, naime, 4. studenoga 2005. predao zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Slovenije tvrdeći da je pretrpio štetu jer je umjesto jeftinije električne energije iz Krškoga morao angažirati skuplje vlastite elektrane i koristiti skuplji uvoz.

Od tada su obje strane izmijenile veliki broj pisanih podnesaka te je ispitano više od 20 svjedoka tijekom četiri saslušanja u Parizu. Nakon što je 2009. Arbitraža utvrdila pravnu utemeljenost HEP-ova zahtjeva, zadnjih šest godina vodila se pravna bitka oko utvrđivanja visine HEP-ove štete.

Protiv pravorijeka ove arbitraže nije dopuštena mogućnost žalbe, navodi se u priopćenju.  

Odluku Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova sa sjedištem u Washingtonu komentirao je slovenski premijer Miro Cerar.

- Naravno sam neugodno iznenađen činjenicom da je arbitražni tribunal zaključio da Slovenija mora platiti znatan iznos odštete Hrvatskoj. To je teško opterećenje za proračun u situaciji za koju znamo da je i dalje teška. S time se već danas hvata u koštac financijski ministar sa svojim suradnicima. U suradnji s ostalim ministarstvima već traži rješenja kako ćemo ovo riješiti-rekao je Cerar

- Svakako je to još jedno od onih pitanja koje pokazuje kako smo u prošlosti često djelovali nepromišljeno i kako se onda nagomila puno takvih stvari s kojima se sada moramo suočiti, preživjeti ih, kako bismo Sloveniju konačno doveli na put trajnog razvoja i zato je tako važno da sada tu, i sutra, ne ponavljamo takve greške. Da odgovorno gospodarimo i pazimo da budućim generacijama ne radimo to što su neke prijašnje generacije na takav način uzrokovale ovo sadašnjim garniturama. Ali kao što sam rekao, s ovim se moramo suočiti odgovorno i naći ćemo rješenje-dodao je slovenski premijer.

>> HEP će električnom energijom opskrbljivati tijela državne i javne uprave

Komentara 19

BA
balic
12:28 18.12.2015.

Postale su nesto bahate nase komsije.Kod njih i sa njima nista bez procesuiranja ne moze biti rijeseno.LB pa HEP ,pa Piranski do kad vise?! Slag na tortu je zilet zica koja ce im se obiti o glavu.

DU
Deleted user
12:21 18.12.2015.

Za one koji nisu pratili priču o uzurpiranju hrv. dijela NEK, recimo da se pok. Račan uspio "vratiti u meč", kako bi rekli tenisači (on bio amaterski tenisač) jer je ultimativno tražio da se HEP-u naposljetku omogući da "uživa vlasništvo" (suvlasnički odnos) nakon punih 5 god. kad je slov. elektroprivreda uzimala cjelokupnu el. energiju iz NEK, bez pitanja hrv. strane. Sjetimo se tog momenta, slov. premijer Rop (rop na slov. znači pljačka) je na RTV SLO izrekao ono znamenito da je to "krađa" - ali tome nije bio kraj jer je Vlada RH isposlovala restart (odnosno uvažene su preinake i zamjena parogeneratora dok RH nije bila angažirana u NEK), no slov. Vlada je pak zavlačila s početkom isporuke iz hrv. dijela NEK. I sada su naposljetku "fasovali" račun jer nisu ispoštovali dogovor 2 vlada o NEK-u... Tko nema slonovsko pamćenje - slovenska Vlada je "smekšala" kad je HEP krenuo s teorijom da ako oni ne daju RH da uživa suvlasnički udio, onda će HEP lijepo prodati suvlasnički udio nekoj multinacionalnoj kompaniji iz inozemstva pa nek se oni bakću sa SLO. A kako bi to završilo, sjetimo se Shell obračuna sa slov. Vladom oko benz. postaja - kad je ona spretno ispriječila preduvjet da bilo tko od opskrbljivača mora imati najmanje 3 postaje na ozemlju SLO, e da bi mogao sudjelovati u petrobiznisu tamo - pa ih Shell tužio Ust. sudu i dobio tužbu, platili milijune i milijune eura - ali se Shell, nakon što je pokasirao, nikad više nije htio vratiti... Eto, to je bio moment odluke! Al su i kasnije bili bezobrazni...

HE
hellen3353
12:12 18.12.2015.

Bravo Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije