Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat štiti ljubavnike

Seks-skandal u Bildu za nakladnika je prepreka u širenju na tržištu SAD-a

FILE PHOTO: General elections in Germany
Foto: ANDREAS GEBERT
1/3
10.11.2021.
u 10:00

Tko se neće ponašati prikladno, trebat će otići iz kompanije, izjavio je Mathias Döpfner, čelnik Axel Springera

Seks-skandal u najtiražnijem njemačkom tabloidu Bildu naveo je nakladničku kuću Axel Springer da zatraži očitovanje od 16.000 zaposlenika jesu li u međusobnim ljubavnim vezama.

Kako piše Financial Times, to će biti prvi puta u 75-godišnjoj povijesti kompanije da se uvodi takvo pravilo, a izvršnom direktoru Mathiasu Döpfneru to je bitno zbog širenja na ključno američko tržište gdje se na “ljubav na poslu” gleda manje blagonaklono nego u Europi.

Povod za takvu odluku nedavni je skandal u Bildu kad je otkriveno da je glavni urednik Julian Reichelt godinama održavao ljubavne veze s pripravnicama i zaposlenicama koje su zauzvrat dobivale unapređenja. Reichelt je bio suspendiran, pa vraćen na posao, no nakon objave teksta u New York Timesu, u listopadu je dobio otkaz.

Istodobno, Axel Springer dovršio je preuzimanje portala Politico vrijedno milijardu dolara što je dio plana zauzimanja važne uloge na američkom medijskom tržištu.

“Naš je cilj postati vodeći digitalni nakladnik u demokratskom svijetu”, kazao je Döpfner.

No, skandal u Bildu pokazuje kolike su razlike u poslovnoj kulturi u njemačkim operacijama Axela Springera i u njegovim američkim kompanijama što može postati prepreka ostvarivanju globalnih ambicija.

“Ne možemo prihvatiti dvostruka mjerila. Uvest ćemo globalno pravilo koje je temeljeno na anglosaksonskom standardu nasuprot labavijim europskim standardima”, kaže Döpfner.

U Americi je zabrana veza između menadžera i podređenih potpuno uobičajena, a zbog kršenja tih pravila “glavom su platili” šefovi McDonald’sa, Boeinga i Intela. Döpfner ističe da je takvo pravilo Axel Springer pokušao uvesti još prije četiri godine, ali su se tome usprotivili moćni sindikati.

“Naši radnički predstavnici i dalje ne odobravaju formalno pravilo o romantičnim i seksualnim vezama u hijerarhiji”, kazao je Döpfner FT-u.

Ako kompromis neće biti postignut, Döpfner kaže da će kompanija jednostavno uvesti pravilo koje će se odnositi na sve zaposlenike širom svijeta. Linda Paczkowski-Diering, predsjednica radničkog vijeća, potvrđuje da pregovori traju, ali ne komentira stav sindikata. Međutim, obvezno otkrivanje osobnih odnosa u cijeloj kompaniji bit će teško provesti u Njemačkoj gdje je pravo na privatnost zajamčeno u radnom zakonodavstvu.

Njemačke kompanije zakonski moraju štititi zaposlenike od seksualnih predatora, kaže Peter Krebühl, odvjetnik specijaliziran za radno pravo. No, podsjeća da je sud 2005. srušio Walmartovo interno pravilo o zabrani ljubavnih veza između zaposlenika ako postoji pristanak obje strane.

>> VIDEO Svako treće bolovanje je neopravdano. HUP: Lažna bolovanja stoje nas više od milijardu kn godišnje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije