Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neslavni popis

Posrnule nogometne zvijezde: ovisnost, kocka i skandali koštali su ih ugleda i bogatstva

Foto: Kolaž/Instagram/Pixsell
1/7
07.11.2021.
u 10:00

Oni su velike zvijezde i uzor klincima diljem svijeta koji sanjaju da će jednog dana izaći na terene nekih od najvećih svjetskih stadiona baš poput njihovih omiljenih igrača, no kao i svaka priča, tako i ova ima svoju drugu, mračnu stranu. Nogometaši su često navikli na život na visokoj nozi, a nakon prestanka karijere mnogi od njih suočavaju se s financijskom problemima, neki čak i s bankrotom.

Oni su velike zvijezde i uzor klincima diljem svijeta koji sanjaju da će jednog dana izaći na terene nekih od najvećih svjetskih stadiona baš poput njihovih omiljenih igrača, no kao i svaka priča, tako i ova ima svoju drugu, mračnu stranu. Nogometaši su često navikli na život na visokoj nozi, a nakon prestanka karijere mnogi od njih suočavaju se s financijskom problemima, neki čak i s bankrotom. Za neke skandali i razuzdan život počinje kada su na vrhuncu karijere, pa obožavatelji i javnost svakodnevno imaju priliku pratiti zgode i nezgode velikih nogometnih zvijezda. I dok bi se skandali mogli očekivati od mlađih nogometaša, često su središtu pozornosti oni od kojih se to nikada ne bi očekivalo, velike zvijezde i nacionalne ikone. Iako su pioniri skandala i bankrota zvijezde s 'otoka' i neke uzdanice domaćeg nogometa našle su se u problemima za vrijeme, ali i nakon završetka karijere profesionalnih sportaša.

Bivši nogometni reprezentativac Igor Cvitanović se pred kraj karijere našao u problemima, a zbog loše privatne situacije i dugova, nogometaš je izgubio kontrolu. Igor se kada je još bio u braku zabavljao s tajanstvenom smeđokosom djevojkom, a nakon što je njegov provod završio na stranicama domaćih novina, Igor je upao u redakciju jednog magazina i prijetio uredništvu, nakon čega je noć proveo u zatvoru, a ubrzo je prošao kroz ružan razvod od supruge Marije Cvitanović. Medijske stupce ponovno je punio 2015. godine kada su javnost izašle informacije da nije podmirio troškove druge svadbe no čini se kako je Igor sada pronašao mir i život vratio u normalu.

Foto: Instagram/Sammir

Za razliku od Igora, Sammira nisu snašli financijski problemi već ludi noćni provodi, alkohol i vožnja u pijanom stanju. U vrijeme najveće slave, prije desetak godina Sammir je bio omiljeni gost zagrebačkih noćnih klubova što mu je osim problema u Dinamo donijelo i probleme s tadašnjom djevojkom. Kada je ulovljen u vožnji Land Rovera s 2, 13 promila u krvi morao se trijezniti na Oranicama, a posjetio je i prekršajnog suca, a dvije godine kasnije malo se 'popravio' pa je uhvaćen s 'samo' 0,76 promila. Osim policijskih kazni pamte se i kazne tadašnjeg trenera Dinama, Vahida Halilhodžića i njegova izjava da je nogometaš 'obolio u kafani'.

Dino Drpić i Nives Celzijus svojedobno su bili hrvatska inačica Beckhamovih, a potom je bivši nogometaš godinama prolazio kroz teško životno razdoblje koje je najbolje opisao njegov otac Ante. U otvorenom pismu za medije otkrio  je rekao da se njegov sin do dolaska u Dinamo ponašao kao ministrant, a potom je sve krenulo nizbrdo. Dino se 'navukao' na kocku, a nakon razvoda od Nives našao se u velikim financijskim problemima. Prvo je dospio na listu poreznih dužnika s visokih 1,3 milijuna kuna, a bio je dužan i poznanicima. O njegovim problemima s kockom najbolje svjedoče članovi obitelji, naročito bivša supruga koja je s njim ostala u jako dobrim odnosima unatoč razvodu.

Iva Radić i Boško Balaban bili su jedan od najomiljenijih parova, no velika ljubav na kraju je završila loše. Od 2017. godine Iva djecu odgaja kao samohrana majka, a od bivšeg suprugama godinama nije dobila ni kune od dosuđene alimentacije pa je pravdu morala pronaći na sudu. Iako su godinama bili skladan par, rastali su se u lošim odnosima, a kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, u roku od dvije godine mora namiriti dug uz redovito plaćanje alimentacije. Boško je godinama zarađivao milijune, a već se godinama piše o njegovim financijskim problemima iako se nogometaš nikada o toj temi nije oglašavao no razlog problema mogla bi biti i konzultantska tvrtka koja mu je propala neposredno nakon razvoda.

Nogometaš Osijeka Petar Bočkaj javnost je šokirao svojim ponašanjem 2019. godine kada je u Osijeku u alkoholiziranom stanju izazvao prometnu nesreću. Nogometaš se svojim Mercedesom zabio u jednu benzinsku postaju pa potom pobjegao s mjesta nesreće, a onda se pet mjeseci nakon demoliranja benzinske  zabio se u drvo na jednom parkingu, no tada nije bio pod utjecajem alkohola. Iako je prvotno bio izbačen iz kluba, Bočkaj se odlučio pokajati i smiriti  te je klubu obećao da više neće biti 'kralj incidenata'.

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena, slavni Brazilac Ronaldinho je godinama svojim genijalnim potezima na terenu oduševljavao obožavatelje no oduvijek je bio poznat i po raskalašenom privatnom životu koji je nastavio i nakon završetka karijere. Njegova 'darežljivost' na kraju ga je koštala svih zarađenih milijuna pa je od milijunaša pao na prosjački štap. Karijeru je završio 2018. godine, a u tom razdoblju otkrilo se kako je slavni Brazilac na svojem bankovnom računu u jednom trenutku imao samo 5 funti.

U ponovnim se nedaćama našao kada je u Paragvaju završio u pritvoru zbog lažnih dokumenta. Naime, Ronaldinho je postao žrtva prijevare jednog biznismena, a lažne paragvajske dokumente je imao jer mu je njegova domovina oduzela brazilske zbog neplaćene kazne za bespravnu gradnju na zaštićenom području.

Foto: PA/Pixsell, Gtres/Pixsell

Kraljevi skandala bez premca su Englezi, koji redovito uveseljavaju javnost svojim zgoditcima izvan terena, a predvodnici su bili bivše zvijezde engleske nogometne reprezentacije. Ashley Cole oduvijek je bio igrač kojeg su navijači ili voljeli ili mrzili, a on ih je redovito uveseljavao 'zgodama' van terena pa je tako jedna od najzanimljivijih ona da je htio razbiti svoj automobil nakon što mu je Arsenal ponudi plaću od 'samo' 55. 000 funti tjedno. Serijski zavodnik 2006. godine oženio se za pjevačicu Cheryl no ubrzo se saznalo da osim kazni za prometne prekršaje voli skupljati i djevojke s kojima je varao svoju lijepu suprugu koja je u konačnici tražila razvod braka. Sličnu biografiju ima i njegov tadašnji kolega iz Chelsea, John Terry koji je bio upleten u seks skandal s djevojkom svog suigrača Waynea Bridgea, Vanessom Perroncel, a najpoznatiji serijski preljubnik definitivno je nekadašnja zvijezda Manchester Uniteda, Wayne Rooney koji je prvi skandal imao već na početku karijere. Rooney barem jednom godišnje puni stupce britanskih medija svojim skandalima, a mnogi se pitaju kako njegova supruga Colleen već godinama prelazi preko svih njegovih grijeha.

Nije teško zaključiti da su skandali i nogomet usko povezani, ali ni da u skandalima i financijskim problemima prednjače engleski nogometaši. Jedan od najvećih igrača Engleske, Paul Gascoigne koji je van terena bio veoma neposlušan pa je osim problema s ovisnostima upao i u velike financijske probleme, a u sličnim problemima našao se i John Arne Riise, nekadašnji lijevi bek Liverpoola. Nakon što se povukao iz nogometa započeli su njegovi financijski problemi kada ga je bivši agent optužio za prijevaru od pet milijuna dolara pa je cijeli slučaj završio na sudu. Bivši nogometaš izgubio je puno novca te je na kraju bio primoran proglasiti bankrot. Legenda Arsenala Paul Merson bankrotirao je nakon što je mirovinu uložio u klađenje, a bio je sklon i opijatima, no za razliku od puno kolega, bivši veznjak se opravio i ponovno uspio stati na noge.

Ovaj neslavni popis daleko je od kraja, no nažalost brojne zvijezde nisu izvukle pouku od svojih starijih kolega pa se čini kako će ovaj popis s godinama postajati sve duži.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije