Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVKO MARIĆ:

'Rast industrijske proizvodnje zasluga je ukupnog gospodarstva i Vladinih mjera'

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.01.2017.
u 16:46

'Ovo nam daje dodatni stimulans za dalje'

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je izrazio zadovoljstvo zbog rasta industrijske proizvodnje, koja je u Hrvatskoj u prosincu skočila 14,9 posto, pripisavši zaslugu za to ukupnom gospodarstvu i Vladinim mjerama.

"Pripisujem to cijelom gospodarstvu i mjerama koje je Vlada činila jer rast industrijske proizvodnje i ukupnog BDP-a uvijek je zasluga prije svega ukupnog gospodarstva.

Pokazatelj da je to rekordno najviša stopa rasta treba nas sve skupa obradovati i treba biti pozitivan i na tom tragu nastaviti", rekao je Marić nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se razgovaralo o aktivnostima u vezi mogućeg otkupa Ine i prodaje HEP-a.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine skočila 14,9 posto, što je njezin najveći skok od 2001. godine. Time je nastavljen rast proizvodnje 23. mjesec zaredom.

Istodobno industrijska proizvodnja u prosincu je porasla za 4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Ocjenivši kako se radi o zaista visokoj stopi rasta, Marić je naglasio da posebno veseli detaljnija struktura samog rasta, odnosno općeniti rast kapitalnih proizvoda u cijeloj 2016., što je nagovještaj jače investicijske aktivnosti i proizvodnje intermedijarnih proizvoda. 

"Aktivnosti očito ima i na tom tragu treba nastaviti, ovo nam daje dodatni stimulans za dalje", dodao je no nije želio predviđati može li se takva stopa održati idućih mjeseci.

"Kad bih vam rekao da se može održati, bio bi to neozbiljan odgovor. Industrijska proizvodnja jedna je od važnih sastavnica BDP-a. Stopa rasta BDP-a od 3,2 posto koju smo predvidjeli za 2017. naša je procjena na temelju pokazatelja u tom trenutku.

To je dobra stopa rasta nakon dugog razdoblja niskih i negativnih stopa, ali nas u srednjem roku ne može zadovoljiti. Tražimo stope rasta koje će, između ostalog, stvarati nova radna mjesta, a to su upravo ove koje vidimo kod industrijske proizvodnje", poručio je ministar financija.

>> Premijer na sastanku s predstavnicima Francuske udruge poslodavaca: 'Uvjeren sam da ćete u Hrvatskoj pronaći mnoge poslovne prilike'

Komentara 6

SO
sofisticated
23:56 31.01.2017.

kakav rast wtf???

JO
josipkucko59
17:17 30.01.2017.

Jeste pokazali uspjeh svaka cast

MO
mobitel20
19:37 30.01.2017.

Hrvatskoj samo treba optimizam. Nuzno je pobijediti u hibridnom ratu protiv koalicije jugonacionalista koja siri defetizam i podmece Hrvatima gdje god i kako god stigne. Ovog trenutka smo trostruko boljeg standarda nego ostaci srboslavije, a da nije bilo ogromnih troskovaa nametnutog rata bili bi i ispred drzava koje su tranziciju proveli u miru. Nasim nestrpljivim sudrzavljanima omiguceno je, zbog clanstva u najnaprednijim zapadnim asocijacijama,da svoje znanje unovce kao ravnopravni gradjani zapadnog svijeta, a velika vecina ostalih doprinose opcem napretku samostalne drzave koja ima sve pretpostavke za dinamicni razvoj. Sada smo medju 20% najrazvijenijih drzava svijeta u kojima se zivi na zavidnoj civilizacijskoj razini, a siguran sam da cemo u skoro vrijeme, s osloncem na USA i Izrael, uci i medju 10% drzava s najugodnijim zivljenjem. Na uzas juginacionalista svih boja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije