Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Radić odustao od Zagrepčanke, Holding ostao bez 40 milijuna €

Radić, Bandić, IGH
Željko Hladika/Pixsell
02.12.2009.
u 17:28

IGH će angažirati pravnike i unatoč propalom poslu tražiti povrat svog uloženog novca za zemljište u Heinzelovoj.

IGH je danas definitivno odustao od kupnje polovice zemljišta bivše mesne industrije Zagrepčanke u Heinzelovoj ulici. Za nekretninu vrijednu 46,5 milijuna eura IGH je na natječaju bio ponudio najveću svotu i obvezao se da će Zagrebačkom holdingu do konca ove godine uplatiti cijeli iznos pošto je prije godinu dana zbog financijske krize uplatio samo deset posto vrijednosti tog zemljišta.

Presudila recesija

U obavijesti Zagrebačkoj burzi danas je pak ta projektantska kuća objasnila da od kupnje odustaje jer sa zemljišta nisu uklonjene plombe iako je to pri sklapanju ugovora o kupoprodaji bilo potpuno irelevantno.

Od izvora bliskih upravi IGH doznajemo kako im banke nisu zbog spomenutih zabilježbi htjele odobriti kredit za tu nekretnine. No, zbog financijske krize IGH je odlučio odustati od ukupno pet projekata, a među njima je i suvlasništvo u Spaladium Areni.

U krugovima bliskim IGH kažu kako ta tvrtka želi svoja zaduženja s milijardu kuna smanjiti na pola milijarde te je stoga procijenila kako joj je najpametnije od 15 aktualnih projekata ostati u njih deset, a od ostalih odustati ili ih prodati.

Iako IGH nije kupio Zagrepčanku, dosad je uplatio jamčevinu od dva milijuna eura kao i deset posto ukupne vrijednosti tog zemljišta, odnosno 4,65 milijuna eura te je mjesečno Holdingu na ime kamata zbog produljeno roka uplate plaćao 1,45 milijuna kuna. Ne želeći da im taj novac propadne IGH će, neslužbeno doznajemo, angažirati pravnike kojima će biti zadatak da dokažu kako Holding toj tvrtki mora vratiti baš sav novac koji su uplatili za Zagrepčanku.

Tako će predložiti arbitražu i sporazumno raskidanje ugovora o kupoprodaji, a svoje pravo na povrat novca temelje na aneksu ugovora u kojem, kako doznajemo od izvora bliskog IGH-u, navodno piše da u slučaju odustajanja od Zagrepčanke kupcu se vraća uloženi novac.

– Nema šanse da im vratimo novac, ako treba angažirat ćemo pravnike i naše pravo branit ćemo na sudu! – poručio je Ivo Čović, predsjednik uprave Holdinga. Holding je od prodaje Zagrepčanke, što je prema izjavama gradonačelnika Milana Bandića trebao biti posao stoljeća, dosad imao samo gubitke! Iako je na njegov račun sjelo samo 10 posto vrijednosti te nekretnine Holding je morao platiti porez na dobit u iznosu od 50 milijuna kuna na cijeli iznos jer ga je knjižio kao prihod u lanjskoj godini.

Ne vraćamo novac!

– I dalje tvrdim da je to posao stoljeća! Nema šanse da IGH dobije povrat dosad uloženog novca. Polog ostaje nama, a to je upravo toliko koliko je grad i platio zemljište Zagrepčanke. Žao mi je što IGH odustaje, ali raspisat ćemo novi natječaj i Zagrepčanku nećemo dati ispod cijene koju je IGH izlicitirao – rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Dodao je da nije on kriv za financijsku krizu, a još manje za to što IGH ne može skupiti novac.

Ključne riječi

Komentara 10

KO
kontras
18:31 02.12.2009.

u istom ovom listu, kao i u jutarnjem pisao sam još davno da će IGH odustati od kupnje. ona nije bila niti planirana, iza cijele predstave krila se eliminacija Delte i Miskovica i zg izbori i.... a vi tek sad to objavili. jaka priča....

DU
Deleted user
19:40 02.12.2009.

Neodoljivo me podsjeća na Don Vita Corleonea

UD
udrimuski
19:09 02.12.2009.

rojs laže jel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije