Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Prva poduzetnička zona u Hrvatskoj s fotonaponskim elektranama

Karlovačka županija i REGEA predstavie analizu mogućnosti ugradnje fotonaponskih elektrana na krovovima tvrtki u Poduzetničkoj zoni Korana u Logorištu.
11. prosinca 2019. u 15:36 149 prikaza
Prva poduzetnička zona u Hrvatskoj s fotonaponskim elektranama

Županija je od REGEA-e naručila izradu Analize koja predstavlja temelj za izgradnju fotonaponskih elektrana koje bi pokrivale više od 60 posto potreba za električnom energijom čime bi Zona postala prva takva u Hrvatskoj.

U današnje vrijeme fotonaponske ćelije su postale financijski tako prihvatljive i sve više su u masovnoj primjeni. Nadam se da će na osnovu ove analize proizaći i stvarna fizička realizacija i da će se u okviru Poslovne zone izgraditi energane koje će sunčevu energiju pretvarati u električnu. To će prvenstveno biti financijska korist naših gospodarstvenika, a dugoročno to će biti korist svih nas koji ovdje živimo zato što ćemo time štititi i naš okoliš korištenjem obnovljivih izvora energije, izjavila je na početku predstavljanja Analize zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.

režije, računi SPORO SE RAZVIJAMO Potrošnja kućanstava otkriva zašto Hrvatska zaostaje za drugima u EU

Riječ je o inovativnom projektu, prvom ovakve vrste u Hrvatskoj.

Izgradit ćemo sedam fotonaponskih elektrana ukupnog kapaciteta 800 kilovata, uz korištenje baterijskog sustava podignut ćemo taj kapacitet na 1.150 kilovata. Inovativna komponenta ove priče je ta da ovdje radimo nešto što bi se moglo nazvati „biznis za biznis“, otvaramo vrata privatnom partneru, poslovnom ulagaču za naše korisnike Zone. Dakle, i jedni i drugi su gospodarstvenici koji „hrane“ proračun Republike Hrvatske. Po prvi puta u Hrvatskoj radimo inovativni sustav koji uključuje sedam elektrana i baterijski sustav u jednoj poslovnoj zoni. Poslovna zona je taj subjekt, odnosno Karlovačka županija koja će okupiti ove objekte, umjesto jedne male investicije, svatko je od njih mogao naravno napraviti sam za sebe neku malu fotonaponsku elektranicu; mi imamo jedan veliki sustav i imamo priču da ne samo koristimo obnovljive izvore energije kroz fotonaponske sustave, nego ugovaramo, odnosno nudimo da se ugovori i opskrba električnom energijom. Prema tome, naši korisnici ovdje u Poslovnoj zoni ostvarivat će konkretne  financijske uštede zbog toga što će proizvoditi energiju iz fotonaposnskih elektrana i zbog toga što će imati povoljnije uvjete kupnje električne energije preko modela koji smo razvili. Našim korisnicima dat ćemo mogućnost dvostruke uštede, odnosno na razini 16 korisnika koliko je sudjelovalo u izradi ovog dokumenta, mi možemo ponuditi i omogućiti im ukupnu uštedu od preko milijun kuna.

Ministar Darko Horvat DARKO HORVAT Vlada je učinila puno, ali može i više

Direktor Zone Željko Fanjak istaknuo je velik interes gospodarstvenika koji su prepoznali ovu inicijativu.

Po realizaciji ovog projekta dobitnici će biti svi. Investitori će moći nešto i uprihoditi od svojih investicija, a mi kao Županija i javna uprava možemo biti zadovoljni što koristimo obnovljive izvore energije i smanjujemo negativni utjecaj na okoliš, rekao je Fanjak.

Investicija je vrijedna između 6,5 i 7 milijuna kuna i  trebala bi se isplatiti u maksimalnom roku do 10 godina.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti