Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIMEX

Proslavili ih bicikli, a sad miješalice i kolica izvoze u 28 zemalja

Limex
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
30.06.2014.
u 09:25

Altrad Limex prošlu je godinu završio sa 104 milijuna kuna prihoda, broj zaposlenih stalno raste, a lani je isplaćena i božićnica

Iako je posljednji bicikl iz te tvornice izišao prije 15 godina, u Hrvatskoj Limex iz Donjeg Miholjca i dalje pamte po biciklima. Kod europskih kupaca, pak, dvojbe nema jer je ta tvrtka uvijek slovila za najvećeg proizvođača miješalica i građevinskih kolica. Kriza koja je pokosila građevinski sektor, Limex kao dio metaloprerađivačke industrije bacila je na koljena. Prije šest godina završili su u stečaju. Priliku za novi početak pružili su im upravo njihovi do tada najveći konkurenti, francuska grupacija Altrad. Preuzeli su ih 2010. i od tada im promet i broj zaposlenih raste, a trenutačno ih je 183. Prošlu godinu zaključili su s 104,3 milijuna kuna prihoda. To je samo jedan od razloga zašto su ove godine nagrađeni i “Zlatnom kunom” HGK.

- Prvi put od početka krize primjećujemo da je došlo do određenih pozitivnih pomaka na zapadnim, ali podjednako i na istočnim tržištima, jer izvozimo u 28 zemalja, a najviše u Njemačku, Rumunjsku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu. U Hrvatskoj, na žalost, kao i u susjednim zemljama takvih pomaka za sada nema - kaže Josip Markovac, generalni direktor miholjačkog Altrad Limexa.

Radničke plaće nisu se smanjivale, a prosječna iznosi 3900 kuna. Lani je prvi put isplaćena i božićnica od 2000 kuna. Zacrtani financijski plan je prebačen. Ove će godine limexovci prodati 40.000 miješalica i oko 400.000 kolica.

- Kod kolica smo na oko 50 posto kapaciteta u odnosu na 2008. koja nam je bila najbolja jer smo tada prodali 800.000 kolica i 165.000 miješalica. S kolicima je lakše jer ona kao proizvod nisu usmjerena toliko na građevinski sektor, dok su miješalice isključivo namijenjene njima. No, na to sve gledamo kao na dodatnu šansu - optimističan je Markovac kojemu su francuski vlasnici dali slobodne ruke glede prodaje i proizvodnje.

Altrad grupu čini 95 tvrtki, a na tržištu ostvaruju oko 900 milijuna eura prometa. Francuzi slove kao svjetski broj jedan u proizvodnji miješalica, dok su najveći europski proizvođači građevinskih skela i kolica.

- Našli smo se unutar nove grupe i više nemamo “vanjsku” konkurenciju, ali imamo unutar Altrada. Naime, uz nas ima još desetak tvornica miješalica u Europi - napominje Markovac.

>> Njihove proizvode koristi gotovo svako kućanstvo, u krizi 'okrenu' 40 milijuna kuna

Komentara 1

JA
james49
09:51 30.06.2014.

Zašto od njih Crveni križ nije kupio ono što treba poplavljenima? Učinio bi korist i jednima i drugima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije