Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Proizvođači rakije sa strahom dočekali Zakon o trošarinama

Šljiva
Jozo Petrić
01.01.2010.
u 11:38

Vukovarsko-srijemski proizvođači rakije gdje je to tradicija, ogorčeni su jer im se pečenje rakije uz plaćanje poreza više neće isplatiti pa mnogi najavljuju odustajanje o pravljenja rakije

Danas je stupio na snagu Zakon o trošarinama koji donosi trošarinski sustav oporezivanja na alokohol i alkoholna pića, duhanske proizvode i energente i električnu energiju, ali je najveću zabrinutost Zakon izazvao kod proizvođača rakije jer će sve preko 50 litara morati prijaviti i na to platiti porez.

Vukovarsko-srijemski proizvođači rakije gdje je to tradicija, ogorčeni su jer im se pečenje rakije uz plaćanje poreza više neće isplatiti pa mnogi najavljuju odustajanje o pravljenja rakije, a vlasnici voćnjaka, posebice, šljivika prijete da će poćupati stabla. U Vukovarsko-srijemskoj županiji je samo deset registriranih proizvođača rakije, a nekoliko stotina hektara je pod šljivama i drugim voćem od kojega se pravi rakije pa ni županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić ne zna točno koliko se proizvede rakije u najistočnijoj županiji.

On drži da će Zakon o trošarinama uvesti više reda na tržište rakije i da će proizvođači kvalitenije rakije profitirati jer će cijena uz uvažavanje svih troškova pa i poreza biti 70 - 80 kuna po litri, a ne 20 ili 30 kuna kao danas pa će veći proizvođači moći živjeti od te proizvodnje. Matić dodaje kako će i vlasnici kazana na pečenje rakije morati evidentirati i prijaviti svu ispečenu količinu, ali i ako su posudili drugome kazan ili za uslužno pečenje što je ubičajeno u Slavoniji.

Komentara 10

OB
-obrisani-
12:07 01.01.2010.

Eto vam EU-zakoni polako stizu a to nije jos nista sta ce sve jos da dodje da vas ogule , pa vi srljajte u tu organizaciju!!!!!!

LB
light_blue
12:08 01.01.2010.

ma da, gulite vi samo! stanje je sve gore i gore bez ovakvih zakona, ali ajmo jos malo natrpati da se blagajna drzavi puni, a puku prazni! zalosno!

TO
tominffm
12:20 01.01.2010.

Alkohol je droga koja unistava mozak. Ne samo da na alkohol treba nabiti ogroman porez vec bi ga trebalo i zabraniti. Ovi sto se bune neka proizvode zdravu hranu a ne otrov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije