Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Proizvođači rakije sa strahom dočekali Zakon o trošarinama

Vukovarsko-srijemski proizvođači rakije gdje je to tradicija, ogorčeni su jer im se pečenje rakije uz plaćanje poreza više neće isplatiti pa mnogi najavljuju odustajanje o pravljenja rakije
01. siječnja 2010. u 11:38 10 komentara 1 prikaza
Šljiva
Foto: Jozo Petrić

Danas je stupio na snagu Zakon o trošarinama koji donosi trošarinski sustav oporezivanja na alokohol i alkoholna pića, duhanske proizvode i energente i električnu energiju, ali je najveću zabrinutost Zakon izazvao kod proizvođača rakije jer će sve preko 50 litara morati prijaviti i na to platiti porez.

Vukovarsko-srijemski proizvođači rakije gdje je to tradicija, ogorčeni su jer im se pečenje rakije uz plaćanje poreza više neće isplatiti pa mnogi najavljuju odustajanje o pravljenja rakije, a vlasnici voćnjaka, posebice, šljivika prijete da će poćupati stabla. U Vukovarsko-srijemskoj županiji je samo deset registriranih proizvođača rakije, a nekoliko stotina hektara je pod šljivama i drugim voćem od kojega se pravi rakije pa ni županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić ne zna točno koliko se proizvede rakije u najistočnijoj županiji.

On drži da će Zakon o trošarinama uvesti više reda na tržište rakije i da će proizvođači kvalitenije rakije profitirati jer će cijena uz uvažavanje svih troškova pa i poreza biti 70 - 80 kuna po litri, a ne 20 ili 30 kuna kao danas pa će veći proizvođači moći živjeti od te proizvodnje. Matić dodaje kako će i vlasnici kazana na pečenje rakije morati evidentirati i prijaviti svu ispečenu količinu, ali i ako su posudili drugome kazan ili za uslužno pečenje što je ubičajeno u Slavoniji.

Elipso

  • -obrisani-:

    Eto vam EU-zakoni polako stizu a to nije jos nista sta ce sve jos da dodje da vas ogule , pa vi srljajte u tu organizaciju!!!!!!

  • light_blue:

    ma da, gulite vi samo! stanje je sve gore i gore bez ovakvih zakona, ali ajmo jos malo natrpati da se blagajna drzavi puni, a puku prazni! zalosno!

  • tominffm:

    Alkohol je droga koja unistava mozak. Ne samo da na alkohol treba nabiti ogroman porez vec bi ga trebalo i zabraniti. Ovi sto se bune neka proizvode zdravu hranu a ne otrov.