Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Prodaja državnih tvrtki jedino rješenje za smanjenje javnog duga

tomislav boban
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
24.05.2016.
u 16:29

Privatizacija dovodi do boljeg upravljanja, privlačenje ulagača, jeftinijeg zaduživanja države i većeg gospodarskog rasta

 Privatizacija je trenutačno jedino rješenje u cilju smanjenja deficita i javnog duga. Od najavljenih privatizacija očekujemo da ćemo do rujna od prodaje dobiti između 15, do dvije milijardi kuna – izjavio je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državne imovine (DUUDI) Tomislav Boban na okruglom stolu 'Kako privatizirati državnu imovinu u svrhu gospodarskog rasta?' u organizacjii veleučilišta Vern. No i podsjetio da privatizacije koje su najavljenje su samo provođenje strategije koju je prije tri godine donijela bivša vlada.

– Izlazak države iz vlasništva tvrtki, pa time i očekivano bolje korporativno upravljanje, omogućit će rast i razvoj za kompaniju, privući investicije, pa će se i zaposlenost povećati i onda mladi neće morat odlaziti – komentirao je predsjednik uprave PBZ CO obveznog mirovinskog fonda Dubravko Štimac.

Smatra da bi trebalo na burzu staviti i do 25 posto udjela u HEP-u, Janafu, Plinacru..., 60 posto autocesta..

– Samo tako ćemo privući ulagače i imati potreban rast od potrebnih četiri do pet posto – rekao je Tonći Korunić iz investicijske kuće Intercapital te dodao kako nam je privatizacija bitna i iz razloga smanjenja cijene po kojoj se zadužujemo.

– Kada iznos koji treba izdvojit za kamate u proračunu dođe na 10 posto, govori se o dužničkom ropostvu. Mi smo vrlo blizu tome. Zato je bitno smanjiti cijenu duga i izdvajati godišnje umjesto 12 milijardi kuna za kamate, upola manje od toga – zaključio je Korunić.

No, sindikalist Krešimir Sever ne smatra da je privatizacija jedino rješenje.

– Nisam protiv privatizacije, ali je sigurno potrebna šira rasprava o tome, koje su tvrtke strateške, koje od posebnog interesa, a koje se mogu prodati – rekao je Sever. Pa tako smatra da se primjerice ACI ne smije prodati. Korunić i Štimac ne dijele takvo mišljenje jer u ACI marine treba ulagati, što država ne može i ne smije. Štimac je naveo da bi 100 milijuna eura ulaganja u ACI podiglo gospodarstvo za pola postotna boda, a Korunić naveo kako nautičari sve više biraju druge marine, bez obzira na dobre lokacije koje ACI ima, jer su primjerice ostale marine uložile u informatizaciju.

Sever je ostao pri tvrdnji da nema garancije da će netko drugi bolje upravljati, no kako su objasnili ostali panelisti, svih 25 godina smo imali potvrdu da je država loš gospodar. - Udio države u gospodarenju je prevelik, oko pedeset posto, prosjek EU je oko 40 posto, a kod najrazvijenih zemalja taj je prosjek oko 30 posto – rekao je Korunić.

>> SDP traži hitnu raspravu o privatizaciji trgovačkih društava u vlasništvu države

>> 'Objedinjavanje katastra i zemljišne knjige je reforma stoljeća'

Komentara 5

AN
anticenzura
18:55 24.05.2016.

Pa ovi zlocinci se stvarno nikoga ne boje? E pa bojati cete se, zapamtite!!!

MA
maddog
07:30 25.05.2016.

jel itko zna od ovih političara nešto izgraditi napraviti,proizvesti ili samo prodaj,prodaj prodaj,ali nema još puno toga i šta onda!???

FS
filip.strahija2
18:19 27.05.2016.

Ukupna novčana masa u optjecaju, 2.5 puta je manja od ukupnog duga na GLOBALNOJ razini. NOVAC JE DUG, DUG JE NEOTPLATIV!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije