Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deloitteova analiza

Povjerenje u private equity fondove obnavlja se, ali sporo

miloasevic
arhiva vl-a
02.06.2010.
u 13:57

Broj sklopljenih poslova manji je nego prije dvije-tri godine, a proces sklapanja poslova i dalje teče sporije no ranije jer private equity fondovi i banke inzistiraju na što temeljitijem due dilligenceu.

Optimizam među stručnjacima za private equity fondove u srednjoj Europi na najvišoj je razini još od početka globalne ekonomske krize 2008. No, broj sklopljenih poslova manji je nego prije dvije-tri godine, a proces sklapanja poslova i dalje teče sporije no ranije jer private equity fondovi i banke inzistiraju na što temeljitijem due dilligenceu.
 Naglasci su to 15. izdanja Analize povjerenja u private equity fondove u Srednjoj Europi konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte. 

Istraživanje daje uvid u očekivanja stručnjaka za private equity za sljedećih šest mjeseci. Čak 96 posto ispitanika smatra da će se ekonomija u srednjoj Europi oporaviti ili barem ostati stabilna, ali da se neće tako brzo vratiti na stope rasta zabilježene u razdoblju 2006.-2007.

- Na globalnoj razini, ali i u srednjoj Europi prošla je godina donijela dosta izazova u private equity sektoru. No, stanje u 2010. djeluje puno optimističnije. Oporavak dionica na burzama i veća dostupnost izvora kreditiranja popravili su raspoloženje među stručnjacima za private equity - napominje Vladimir Milošević, partner u Deloitteovu odjelu za financijsko savjetovanje. Milošević smatra da bi se srednjoeuropska ekonomija trebala, kratkoročno gledajući, oporavljati bržim tempom nego ona u zemljama zapadne Europe. 

Tri četvrtine profesionalaca u private equity sektoru u srednjoj Europi izjavljuju da će se uglavnom usredotočiti na traženje prilika za nove investicije. Riječ je o daleko optimističnijem stavu no prije pola godine kad je polovica ispitanika pozornost uglavnom posvećivala upravljanju postojećim portfeljem. Čak 65 posto ispitanika predviđa da će se povećati razina aktivnosti spajanja i preuzimanja (M&A). Zaključak je istraživanja da će u sljedećih šest do 12 mjeseci trebati iskoristiti porast optimizma radi sklapanja novih, profitabilnih poslova koji će dodatno pridonijeti ekonomskom oporavku regije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije