Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pogledajte koje su najbolje poduzetničke ideje u finalu nagrade Moj Zaba Start

Moj Zaba Start
PR
PR
Autor
PR članak
08.10.2017.
u 10:51

Među deset odabranih poduzetničkih projekata biraju se tri dobitnika glavne nagrade te jedan kojega nagrađuje publika

Kroz projekt Moj Zaba Start Zagrebačka banka i ove je godine prepoznala deset poduzetničkih ideja koje su ušle u uži izbor natječaja Poduzetništvo, u konkurenciji za tri glavne nagrade i nagradu publike. U završnici natječaja, od 264 prijavljena projekta, odabrano je deset finalista iz područja inovacija, tehnologije, zdravlja, ekologije, turizma, hortikulture, edukacije te razvoja djece i mladih.

Među deset najbolje ocijenjenih našao se tako web-servis namijenjen praćenju razvoja i zdravstvenog stanja djece uz usluge liječničkih online i telefonskih savjeta s pedijatrima i stručnjacima - Littledot, čiji je idejni začetnik More studio. Medicina je bliska i projektu Stjepana Ćurića koji je osmislio ZAGICAST- imobilizacijski materijal koji je biorazgradiv, vodootporan, netoksičan, hipoalergeni, lagan i čvrst te koji se pri određenoj temperaturi oblikom prilagođava dijelu tijela koji je potrebno imobilizirati.

Vladimir Flegar osmislio je pak Topiary park, tematski park skulptura od zimzelenog grmlja i drveća oblikovanog u tematske oblike i likove koji je jedinstven u Europi. Valinea Vinger u finale se probila projektom Ultijack – where tech meets style ; wearable technology for outdoor use, što je zapravo multifunkcionalna modularna jakna s ugrađenom NFC tehnologijom, a dizajnirana je tako da svojim vlasnicima omogućuje interakciju putem uređaja koje svakodnevno upotrebljavaju. Vrlo inovativan je i projekt tvrtke EMPAD CTS koji radi na razvoju i komercijalizaciji modularnog uređaja za izmjenu vode. Taj energetski učinkovit uređaj za rad upotrebljava fotonaponske module te smanjuje negativne učinke marikulture na okoliš, a komercijalno je namijenjen kontroliranom uzgoju i proizvodnju hrane upotrebom obnovljivih izvora energije.

Inovativan je i projekt Time Travel Zagreb koju razvija Dare2dream. To je prva turistička tura Zagrebom koja najbolju ponudu i atrakcije grada prezentira turistima kao putovanje kroz vrijeme, uz primjenu suvremenih tehnologija proširene i virtualne stvarnosti. Turističkoj ponudi Baranje mogao bi pak doprinijeti projekt Aktivni, kulturni i ekološki turizam Baranje Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek kojim će se, između ostalog, postaviti šesnaest land art instalacija duž biciklističke rute „Panonski put mira“ u Općini Bilje i Kopačkom ritu te izgraditi kućice na drveću i postaviti obnovljivi izvor energije u Zlatnoj Gredi.

Jedan od ovogodišnjih finalista je i projekt Park znanosti u Oroslavju tvrtke Veverec 91. Park je to interaktivnih eksponata koji prikazuju zanimljive pojave iz fizike, astronomije i matematike.

Speed Guard - uređaj Željka Krpetića namijenjen sigurnosti korisnika brzih plovila također je u konkurenciji za glavnu nagradu, kao i poduzetničko – ekološki projekt Recikliranje i održivi razvoj tvrtke Natura donum. Recikliranjem otpadnih dijelova nakon servisiranja bicikala, IT opreme, vodovodnih cijevi, tupih pila i sličnih materijala te upotrebom ostalog otpada autori projekta izrađuju atraktivne uporabne predmete: satove, svjetiljke i nakit.

Svi oni imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade od 120.000, 100.000. i 80.000 kuna koje će im zasigurno pomoći da svoj projekte uspješnije i brže realiziraju. Uz nagrade komisije, finalisti imaju priliku osvojiti i posebnu nagradu publike, u iznosu od 30.000 kuna.

Osim kroz natječaj Poduzetništvo, nagrade Moj Zaba Start dodjeljuju se i kroz natječaje Kultura i znanost te Društvo.

Javno glasovanje za tu nagradu bit će otvoreno od 10. listopada i trajat će deset dana.

Građani će za svoje favorite moći glasati na stranici www.mojzabastart.hr te ih pratiti preko društvenih mreža Zagrebačke banke ili preko #MojZabaStart.

Želite prijaviti greške?