Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Plamen: Radnicima digli plaće 11% pa isplatili i punu trinaestu

Povećavamo kapacitete jer sada radimo u tri smjene te subotom i ne možemo zadovoljiti potražnju, kaže član uprave Vinko Matijević
03. siječnja 2013. u 10:00 0 komentara 540 prikaza
'05.12.2008.,Pozega - Vinko Matijevic clan uprave tvornice Plamen International,tvornice zeljeza i kucanskih aparata. Photo Dusko Mirkovic/Vecernji list'
Foto: 'Dusko Mirkovic/Vecernji list'

Ostvarili su milijunsku dobit, višemilijunska ulaganja, povisili plaće radnicima, isplaćuju uskrsnicu, božićnicu, regres pa čak i punu 13. plaću. Ne zvuči nimalo hrvatski, ali ipak je riječ o hrvatskoj tvrtki. Požeški Plamen, jedna od naših najvećih ljevaonica i najveći proizvođač štednjaka, kamina i peći na kruto gorivo i plin, plinskih i univerzalnih kotlova namijenjenih centralnom zagrijavanju različitih prostora, prošlu je godinu završio sa 15 milijuna kuna dobiti. I godina prije bila im je uspješna pa su nedavno dobili i \"Zlatnu kunu\" Hrvatske gospodarske komore Požeško-slavonske županije za najuspješniju veliku tvrtku.

Smanjuju troškove

Krajem 2011. počeli su i s većim ulaganjem, vrijednim 50-ak milijuna kuna, koje je još u realizaciji, a u planu je već i novo u još većem iznosu.

– Uoči izbora 2011. dobili smo dva milijuna kuna od Ministarstva gospodarstva za ulaganja, a onda smo krajem te godine isposlovali i kredit od 9 milijuna kuna od Europske investicijske banke uz kamatu od tri posto. Tim novcem te uz svoju dobit i amortizaciju počeli smo instaliranje nove elektropeći te promjenu svih trafostanica. Cijela ta investicija stoji sedam milijuna eura, a do kraja prošle godine realizirali smo radove vrijedne šest milijuna eura. S novim trafostanicama prešli smo s napajanja od 35 kilovolta na 110 kilovata što će nam godišnje smanjiti troškove za 5 milijuna kuna – objašnjava Vinko Matijević, član uprave Plamena.

Ove godine počet će postavljati još jednu liniju kako bi povećali kapacitete prerade za 40 posto što će ih stajati minimalno 7 do 8 milijuna eura.

Najmodernija ljevaonica

– Moramo povećati kapacitete jer sada radimo u tri smjene i sve subote koje tehnološki možemo raditi i još ne možemo zadovoljiti potražnju. Bili smo na prezentaciji te opreme u Danskoj, riječ je o najnovijoj tehnologiji, a do kraja ožujka trebali bismo dogovoriti taj dio investicije. Tom linijom kapacitet bi se povećao za 35 do 40 posto, a kad zamijenimo i jednu staru liniju, ukupno će kapaciteti biti povećani za 50 posto – objašnjava Matijević.

U Plamenu sada rade 433 radnika, ali kada se u obzir uzmu njihovi brojni kooperanti koji uglavnom rade samo za njih, taj broj doseže i 600 ljudi. Unazad 15 godina broj zaposlenih je prepolovljen, a proizvodnja udvostručena. Bez obzira na daljnja ulaganja u modernizaciju, ta, već sada najmodernija ljevaonica u Hrvatskoj neće smanjivati broj zaposlenih. Ovih kriznih godina zaposleni u Plamenu i te kako imaju razloga za zadovoljstvo.

Naime, i u prošloj godini plaća im je u prosjeku povećana za 11 posto, onima s najmanjom plaćom 16 posto, dok je menadžment ostao na istoj plaći. Redovito plaćaju prijevoz, a zaposlenici su dobili i uskrsnicu, regres za godišnji, božićnicu i 13. plaću u punom iznosu.

5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
Kakve koristi donosi 5G mreža?
Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.