Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Ostala bez posla pa vezenjem i heklanjem riješila egzistenciju

Ljubica Dujmić se uhvatila u koštac s novim izazovima i na najbolji mogući način iskoristila svoj talent i preneseno majčino znanje vezenja, pletenja i heklanja.
16. prosinca 2012. u 18:00 5 komentara 2543 prikaza
Ljubica Dujmić (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Brođanka Ljubica Dujmić pozitivan je primjer osobe koja je, nakon što je ostala bez posla, uzela život u svoje ruke. Ljubica se uhvatila u koštac s novim izazovima i, umjesto kuknjave, na najbolji mogući način iskoristila svoj talent i preneseno majčino znanje vezenja, pletenja i heklanja. Posao je najprije pokrenula kao dopunsku djelatnost u tvrtki supruga Josipa, a zatim se izdvojila u samostalan obrt.

Paleta proizvoda

Danas u svojoj radionici izrađuje razne predmete od starinskog platna i tako osigurava egzistenciju sebi i svoju obitelj.

– Prve tri majice isplela sam od konca sa svilenom niti i po njima vezla bukete cvijeća. Bilo me je sram iznijeti ih na brodsku tržnicu pa sam otišla u Đakovo i odmah sve tri prodala. Bio je to pravi poticaj – kaže Ljubica, potvrđujući kako se od rukotvorina, uz puno rada i mašte, može živjeti. U paleti Ljubičinih proizvoda ima uistinu svega, od ženskih torbica i torbica za mobitele do čizmica za božićne darove, živopisnih haljina, mantila, jaknica, kompleta, remenja pa čak i vjenčanica te kravata.

Sve je rađeno od starinskog platna tkanog od pamuka, lana, konoplje, postojanih boja i s tradicionalnim slavonskim motivima.

Na tradicionalno je počela dodavati moderno, stilizirajući svoje rukotvorine elementima stare čipke, starih motiva i platna, što do tada nitko nije radio. Reakcije su bile izvrsne.

– Naše su kreacije nadahnute tradicionalnim odjevnim predmetima iz slavonske prošlosti, modernog dizajna i prilagođene suvremenom načinu života.

U izradi kreacija koristim staro laneno platno iz bakinih škrinja jer više nitko ne sije lan i ne možemo naći sirovinu za tkanje. Dio naše djelatnosti je izrada replikla narodnih nošnji, a radimo i oltarnike za crkve – dodaje brodska kreatorica.

Ljubav prema poslu Ljubica je prenijela i na snahu Maju pa svaki dan “frcaju” novi dojmljivi i lijepi predmeti, a nabavku i prijevoz robe na sajmove obavlja suprug Josip.

Vjerni kupci

Da to dobro rade, najbolja su potvrda njihovi vjerni kupci, kojih je iz dana u dan sve više.

Osim u svom domu, Dujmićevi proizvode najčešće prodaju na obrtničkim sajmovima i sličnim manifestacijama te u suvenirnici brodske Turističke zajednice.

Nerijetko su i darovi u inozemstvo, što autorica koristi kao priliku za priču ne samo o ekoproizvodu ručno rađenom od tradicijskih materijala nego i za promociju svoje domovine.

>>Razmišljamo o promjeni, ali se teško na to odlučujemo

VIP izdvaja za Vas

  • baskoma:

    citamo vec tjednima pricice o nekakvim sumnjivim samozaposljavanjima. sve netko nesto izradjuje i prodaje na placu.... prestrasno. da to ponudim svom odlikasu doma. da strika i hoda od vrata do vrata?

  • -obrisani-:

    Lakse je kukati nego svoj zivot uzeti sam u ruke i nesto napraviti... Vecina ceka samo da joj se da,a drzava nema... Da se makar jedna i tako mala vijest mora posut negativnoscu,zalosno... Uzmite si ovu zenu za primjer ako ... prikaži još!o vec drugog primjera nemate... Sramite se..

  • baskoma:

    drzava je sprckala ozbiljna radna mjesta. drzava je izmislila radna mjesta za svoje odabranike, a ljude koji su drzavu i stvorili, te je ljude odje*** i svela ih na nivo da prodaju rukotvorine od vrata do vrata. i too nazivaju zemljom znanja.